Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2017 година

Снимка: Радио Видин

46 години Математическа гимназия отбелязаха във Враца.

Указания за мерки, които да се предприемат, за да не се допусне разпространението на заболяването морбили в България са получили в Регионалната здравна инспекция във Видин, съобщи директорът на отдел "Надзор на заразните болести"- д-р Пепа Цветанова.

Обучение за ранна диагностика на аутизъм при деца ще се проведе в Монтана. То е насочено към лекари и специалисти извън сферата на здравеопазването, които работят с деца с аутизъм - учители, социални работници, експерти. Една от целите, които си поставят организаторите от Клиниката по детска психиатрия "Св. Никола" на УМБАЛ "Александровска"-София, е да се подобри работата на мрежата от специалисти в тази област, обясни доц. Димитър Терзиев.

Облекчаване на административната процедура за семействата чрез отпадане на предоставянето на удостоверение, че децата са записани за задължително предучилищно образование или като ученици, предвижда проект на постановление на Министерския съвет за промени в правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Информацията за записаните деца в групите на предучилищно образование или за записаните ученици в съответната степен на училищно образование ще се получава ежемесечно по служебен ред от училищата и детските градини.

Започна отпечатването на избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори. Списъците ще бъдат предадени на областните управи до края на следващата седмица, съобщиха от регионалното министерство. Вече има обобщени данни от всички държави за заявилите, че ще гласуват извън страната. Подадена е информация за изтърпяващите наказание "лишаване от свобода", както и за хората, желаещи да гласуват по настоящ адрес и на които са издадени удостоверения за гласуване на друго място.

Бюлетините за гласуване в област Видин се очаква да бъдат доставени на 18 март, събота, съобщиха от Районната избирателна комисия. Бюлетините, които са заявени и се очаква да бъдат доставени са 103 000.  Тиражът е определен спрямо броя на избирателите и 10% резерв.

Изборните помещения в община Ружинци са готови за вота следващата седмица. Проведени са и обученията на секционните избирателни комисии.

Два поредни избора ще правят във видинското село Гара Орешец. Първият - за народни представители на 26-ти март, а вторият е през април, за да си изберат нов кмет. Причината е, че на последните местни избори този, за когото гласували, се отказал от поста по болест.

Започна обновяването на блок 74 в ж.к. "Сениче" във Враца. Сградата ще бъде санирана по Националната програма за енергийна ефективност. Стойността на сключения договор е 918 000 лв., а срокът за изпълнение на обществената поръчка - 30 дни.

Нерешен остава въпросът с осигуряването на удобни влакове за хората от видинското село Жеглица. След промени на разписанието през пролетта и зимата на миналата година местните могат да ползват само два влака за Видин, обясни кметът Георги Георгиев. Ж.п. транспортът е единствената връзка на жителите на Жеглица с Видин. Автобус в селото не е идвал от 3 години, добави кметът.

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, гр. Видин започва изпълнението на проект „Правна информация в обществените библиотеки“, осигурен от фондация "Глобални библиотеки - България" и финансиран от Посолство на САЩ в България. Той ще се реализира в партньорство със студентската правна клиника към Юридическия факултет на УНСС. За целта ще бъде изградена система за онлайн заявки и запитвания. Чрез нея гражданите ще могат да получават безплатно отговори на своите въпроси от студентите в правната клиника. Те ще бъдат правно ориентирани как да решат своите казуси - самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безплатна правна помощ по съответния ред или по друг начин.

87 души са включени в курсове по ограмотяване, организирани във Видинска област по проекта на Министерството на образованието и науката "Нов шанс за успех". Курсовете се провеждат в 5 училища, обясни старши експертът от Регионалното управление на образованието във Видин Галя Павлова.

Наталия Крисенко от 10. клас на Средно училище "Христо Ботев" в Козлодуй се класира за Националната олимпиада по руски език. Финалният кръг на олимпиадата се провежда в училище "Васил Левски" във Велинград. Днес бе официалното откриване, а в събота в 9 часа е началото на състезателната част. 120 участници от 8 до 12 клас, разделени в 5 групи, ще решават тест и задачи за създаване на текст, в продължение на 4 астрономически часа. За олимпиадата във Велинград Наталия е придружена от своята преподавателка Людмила Ненчева.

Изложба "Българите през Ранното Средновековие" е уредена в читалище „Христо Ботев“ във видинското село Дреновец. Представени са реплики на българско облекло от Ранното Средновековие на фигури в цял ръст и въоръжение от този период, каза Любомир Андреев, който е организатор на експозицията.

За втори пореден път община Белоградчик посреща екскурзоводи и представители на туроператорски фирми.

На 18 март се навършват 100 години от битката над Битоля, Македония, в която намират смъртта си 25 новоселяни.  Българите са се били срещу френската армия в гористите части над Битоля, по- известни като Червената стена.

Тодоровден по стар стил ще бъде отбелязан тази събота, 18 март, с конни състезания в град Дунавци. Досега са се записали над 20 участници, каза кметът Димчо Скорчев. Той обясни, че състезанието се състои от три части.

Конкурс за стихотворение, есе или разказ организират Община Вършец и клуб "Чинари". Възрастови ограничения няма. Творби за участие се приемат в Туристическия-информационен център във Вършец. Срокът е 3 май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30