Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на таксиметровия шофьор- за рисковете на професията и правата на работещите в бранша

Снимка: Полина Тодорова

На днешния 22 март през 1907 г. по улиците на Лондон се появяват първите автомобили, оборудвани със специални броячи, наречени "Тaksimetr", от френското "Такси" и "Метрон" - на гръцки измерване. Първите таксиметрови коли били боядисани със зелени и червени цветове. В жълт цвят таксиметровите автомобили започват да се боядисват в САЩ по-късно. Първите шахматнообразни линии се появяват през 20-те години на миналия век по автомобилите на една американска фирма, която ги заимства от символите на състезателни коли. Днес таксиметровите коли са широко разпространени във всяка точка на света, независимо от от нейното местонахождение. С такси някои хора могат да си позволят да изминат доста далечни разстояния. 

Разчитат ли на таксиметровия превоз и доволни ли са от предлаганите услуги от фирмите в крайдунавския град, това попитахме видинчани.

"Да доволни сме ... Понякога музиката ни дразни, особено ако е чалга ... Мисля, че цените са нормални за Видин" - казаха част от анкетираните по темата. 

Красимир Кръстев е собственик на водеща таксиметрова компания във Видин и според него тарифите към настоящия момент са изключително ниски и са съобразени с доходите на населението в този регион. Работата във фирмата е нормална и той споделя убеждението, че все повече видинчани търсят работа като таксиметрови шофьори.


Каква е отговорността, която носят хората, застанали зад волана на таксиметровия автомобил - това попитахме Емил Пасков от Видин, който от десетина години вече упражнява тази професия. 

"Наистина това е една доста отговорна професия и трябва да си изключително внимателен, когато си зад волана. Налага се да работим с клиенти, които не винаги са учтиви и деликатни, но това е част от работата ни" - каза Емил Пасков

Понякога често се шегуваме с хората, които упражняват професията "шофьор на такси", наричайки ги просто "бакшиши", но това всъщност е една доста отговорна и сериозна трудова дейност. Преди време един от дългогодишните таксиджии във Видин - Илиян Ангелов или както всички го наричат- батко Чарли, издаде някои от тайните на тази професия. Той е принципен и изпълнителен. В колата му винаги е чисто и батко Чарли не пали цигара, когато превозва клиентите си. Той помага с багажа на пътниците.

"За съжаление има такива хора, които използват професията ни, за да извършват престъпления и нередности. Според мен трябва да има по голям контрол при постъпване на работа като таксиметров шофьор" - каза Илиян Ангелов.


За съжаление, обаче не са малко проблемите, пред които са изправени таксиметровите превозвачи днес. Потърсихме за коментар Националната Федерация на Таксиметровите Водачи в България. 

"Нашата професия е почти унищожена, благодарение на някакви измислени алтернативни данъци и такси. Преди години, за да работиш като таксиметров водач трябваше да получиш разрешително от Общината, да регистрираш таксиметров апарат и да се регистрираш по Наредба 2. Тогава нямаше сива икономика и всичко беше наред. По времето на министър Краус беше създадена професията "превозвач". Именно тогава нещата се усложниха до неузнаваемост. За съжаление, винаги губещият е водачът на жълтия автомобил. Политиката на правителствата през последните години упорито е насочена към потъпкване правата на работещите в този бранш. Да си шофьор на такси в България е една доста трудна професия" - смята Димчо Иванов, съпредседател на Национална Федерация на Таксиметровите Водачи в България.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26