Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2017 година

Община Видин получи дарение на проектната документация за реставриране, консервация и социализация на средновековния замък "Баба Вида". Това се случи при подписването на Меморандум за сътрудничество между местната управа и Фондация "Созопол".

Мнозинството в общинския съвет на Враца е против готвените от Министерство на здравеопазването промени в съвета на директорите. С гласовете на 19 от дошлите на извънредното заседание 25 сенатори беше одобрено и протестно писмо до министър Илко Семерджиев, в което се настоява служебното правителство да не прави промени в управлението на най-голямото лечебно заведение в областта.

Общинските съветници от Монтана изпратиха протестна декларация  до служебния премиер проф. Огнян Герджиков и до министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Нов пулсоксиметър получи отделението по неонатология на болницата в Монтана. Скъпият апарат е лично дарение от заместник председателя на Българската академия на науките, чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов.

Община Враца започна почистване на входно-изходните артерии на града. В дейностите са включени и лица лишени от свобода от Врачанския затвор.

Във Враца откриха първият и единствен в България и в Югоизточна Европа демонстрационен център за локални инсталации и технологии за пречистване на отпадъчни води. В него ще се представят различни технологии за пречистване на отпадъчни води - тип - пречиствателна станция със суспендирана биомаса, фиксирана биомаса, тип SBреактор, капещ биофилтър, и други различни видове, с цел потребителите, посещаващи центъра да могат сами да преценят, кое е най-подходящо за съответните условия.

Нов началник има Районното управление на МВР в Бяла Слатина - постът заема доскорошният началник на управлението към АЕЦ “Козлодуй” - Аспарух Максимов.

Комисиите към Общински съвет - Кула обсъдиха отчета за състоянието на престъпността и охраната на обществения ред в община Кула, предоставен от Районното полицейско управление.

Хората с увреждания в Белоградчик отчетоха дейността си през 2016 г.

Ден на отворените врати се проведе днес в Районния съд във Видин. Ученици от видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" и от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" присъстваха на реално дело, на което обаче не беше даден ход.

Министерският съвет ще одобри на редовното си заседание днес изплащането на разходи за настаняване в общежитие на Марсело Илиев от Монтана. Средствата са за обучение в колеж в Кеймбридж и са в размер на левовата равностойност на 8880 британски лири. Финансовата помощ е отпусната по молба на майката на Марсело до министър-председателя за подпомагане на сина й за обучението му.

В Деня на водата, който се отбелязва днес- на 22 март, във Видин се проведе 20-ият екоконкурс, организиран от екокомисията към Туристическо дружество "Бонония".

Ученици от 10 "г" клас (профил "Биология"), членове на клуб "Екология" направиха атрактивна кампания, с която отбелязаха Световния ден на водата, 22 март, във Видинската природо-математическа гимназия, съобщават от учебното заведение.

Увеличение на библиотечните материали и читателите отчитат от Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана. Част от книгите са закупени с дарения.

Община Мездра вече има своя песен със заглавие "Песен за Мездра". Отличеният преди 5 години в Националния литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" Иван Беловски написа текста на песента. По поръчка на Община Мездра композиторът Красимир Гюлмезов написа аранжимента и реализира първия запис. "Песен за Мездра" ще бъде разучена и изпята за първи път на 6 май - Ден на Мездра от вокална група "Детски свят".

Годишно събрание се проведе в най-старото читалище в община Мездра- "Просвета 1897", с. Долна Кремена.

По традиция хората във видинското село Синаговци провеждат празник, свързан с настъпването на пролетта. Той се организира по инициатива на кметството и местното читалище „Наука 1925“. И тази година имаше богата кулинарна изложба на пролетни ястия и се проведе турнир по тенис на маса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30