Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборният ден във Видин, Монтана и Враца

Днес избираме народни представители в 44-тия български парламент. Изборният ден започна в 7 часа. Как се гласува припомни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова:

"Секционната избирателна комисия откъсва от кочана с бюлетини пред избирателя една бюлетина и я сгъва по препоръчания от ЦИК начин, поставя на гърба на бюлетината един печат и я подава на избирателя. С бюлетината той влиза в кабината за гласуване, където със знак "Х" или "V" отбелязва своя глас в едно от квадратчетата в лявата част на бюлетината за предпочетена от него партия, коалиция или независим кандидат."

Изборният ден в област Видни започна. На места има неявили се членове на секции, съобщиха от Районната избирателна комисия. 260 са секциите за гласуване. От тях с подвижна изборна кутия са 19. Определени са и секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Такива има във Видин, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене, Белоградчик.  92 395 са избирателите в областта.

Гласуването е задължително, въпреки че няма санкции, каза председателят на районната избирателна комисия Павел Петков:

"Апелът ми е отново към членовете на секционните избирателни комисии- да си сверят часовниците, за да не се окаже, че на 26 март имаме комисии, в които не са се явили членове, поради простата причина, че не са си актуализирали времето. Гласуването започва от 7 часа сутринта и продължава до 20 часа вечерта.“

Ако към този час пред секциите има избиратели, те се допускат да гласуват, но не по-късно от 21 часа.

250 полицаи, пожарникари и граничари охраняват изборните помещения във Видинска област.В изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени или в нетрезво състояние, употребили упойващи вещества, и носещи обемисти или съмнителни предмети.В ОДМВР-Видин е създадена организация за гражданите, които нямат издадена лична крта или не притежават валидни документи да имат възможност да упражнят правото си на глас. Те могат да подадат искане за издаване на удостоверение за гласуване на паспортните гишета във Видни, Белоградчик и Кула днес от 08.30 до 19.00 часа. Удостоверения се издаватслед приемане на заявление за издаване на лична карта.

Нормално започна изборният ден в област Монтана. Право на глас през днешния ден имат 129 119 жители на областта. 290 са секциите за гласуване, каза говорителят на РИК Петко Петков:

"Секциите са настанени в детски градини, училища, читалища и клубове. Така че са при добри условия, с отопление, осветление, с достъп за избирателите с хора с увреждания. Такива са определени от всяка една община. Те са публикувани на сайтовете на общините. За Монтана това са двете секции в Младежкия дом и Клуба на пенсионера. Те са с ниско разположение и могат да се придвижват хора с увреждания."

10 са секциите с подвижна изборна кутия в Монтана, Берковица, Брусарци,  Лом и Вълчедръм. 4 секции са разкрити в лечебни заведения в Монтана, Лом и Вършец. В драматичния театър в Монтана ще изчакват членовете на секционните комисии, за да предадат материалите си след края на изборния ден. Осигурени са необходимите условия, каза още Петко Петков.

Открит е изборният ден в област Враца. Неявилите се членове се заменят. 166 203 са избирателите, 322 са секциите за гласуване през днешния ден, каза говорителят на районната избирателна комисия Виктория Гарванска:

"Подвижните секции с избирателна кутия са 15 и допълнителните за лечебни заведения и социални домове са 9. Със свое решение РИК-Враца определи и секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването и сме оповестили телефоните и адресите на нашия сайт в интернет, където могат да се правят заявки за помощ в изборния ден."

На 103 години е най-възрастният гласоподавател във Враца. Това е Сева Кепрова, родена на 11 юли 1914 година. В деня на изборите 18 години навършва и ще има право да гласува Радослав Тодоров от село Мраморен. Във Видин за първи път ще гласуват 197 млади хора. Сред тях е и Емил Каменов, който днес навършва пълнолетие. Най-възрастният гласоподавател в общината е 98-годишният Евдоким Евдокимов, който е с двойно гражданство - българско и американско. Списъкът допълва Велко Маркин, роден на 24 март 1919 година. Общо са 7 жители  общината, родени през 1919 година, които днес имат право да гласуват.

Всичките 42 изборни секции в община Мездра започнаха работа без проблеми и навреме. Общо 18 590 са жителите от общината, които имат право на глас в днешния ден. От тях 10 440 са Мездра и 8150 в 27-те села от общината. Единствено в вай-голямото село Зверино секциите са две, а във всички останали села има по една секция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00