Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учители обмениха добри практики в Дунавци

2
Снимка: Светослав Цветанов

Образователна дискусия на тема „Успешни педагогически практики и методически подходи в образователния процес на деца и ученици със специални образователни потребности и ученици билингви” се проведе днес в ОУ "Христо Ботев", гр. Дунавци. Целта е учителите да споделят мнения по темата, да представят модели, подходи и идеи, които да бъдат полезни в работа с деца и ученици със специални образователни потребности и деца и ученици билингви, каза началникът на Регионално управление на образованието във Видин - Марийка Василева:
"Важно е с усмивка и настроение да се обърнем към нашите деца, да им покажем, че те могат, дори когато им е трудно, да им кажем, че те успяват, защото ние сме тези, които с увереност и знания сме до тях. Това, което днешната дискусия дава като възможност да се види, са добрите практики. В семейната среда, тогава, когато майчиният език не е български, децата се затрудняват в неговата употреба. Там, където те се затрудняват - да може колегата, който е професионалист да му помогне."  
Учители от областта представиха добри практики. Представители на НУ "Васил Левски" в Белоградчик разказаха за работата си по проект, който е за създаване на благоприятна училищна среда за личностното развитие на всички ученици, чрез засилено общуване, обучение и възпитание в дух на толерантност, зачитане и съхраняване на етническата идентичност.
"Задачите, които си поставихме бяха засилване на общуването между учениците от ромски и български произход, усъвършенстване на знанията и уменията на учителите за работа в интеркултурна среда, повишаване мотивацията на учениците и родителите от ромски произход за редово посещение на учебните занимания", казаха от училището в Белоградчик.
Учебното заведение в Дунавци за поредна година участва в програма за засаждане на дървета и като жест към всички гости на дискусията, директорът на училището- Цецка Ценкова подари на присъстващите учители по 5 дръвчета черен бор и 2 дръвчета червен дъб, които да бъдат засадени в училищните дворове. 

Галерия

Вижте още

Първи сняг в Кула, общината е готова за зимата

Община Кула е взела всички мерки за посрещане на зимния сезон, вече е факт и първият сняг. Снегопочистването на общинската пътна мрежа и улиците е частично делегирано на общинското предприятие, обясни Нора Вълчева - юрист в местната управа. Администрацията ще сключи договори със спечелилите обществената поръчка за чистене на снега...

публикувано на 01.12.22 в 15:07

Видин отбеляза Световния ден за борба със СПИН

Презентация, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, се проведе във Видин . Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват. Психологът Наталия Милкова..

публикувано на 01.12.22 в 14:07

В Кула определиха такса за ползване на дробилка на клони

В община Кула п риеха изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложението е от страна на общинската администрация и е продиктувано от необходимостта от добавянето на нови услуги за ползване на дробилка за клони, каза кметът на община Кула Владимир Владимиров: "Допълнението за..

публикувано на 01.12.22 в 13:40

АЕЦ "Козлодуй" регистрира пропуск на топлоносител, опасност няма

За инцидент при експлоатацията на шести блок а АЕЦ "Козлодуй" съобщиха от централата. Към момента няма нарушаване на радиационния фон. В процеса на експлоатация са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител.  Количеството на пропуска е под непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите..

публикувано на 01.12.22 в 13:40

Шофьор без книжка предизвика катастрофа във Врачанско

Два автомобила са катастрофирали на пътя между Мизия и Оряхово . Инцидентът е станал вчера, 30 ноември, около 9:20 часа.  Двадесет и три годишен неправоспособен шофьор на лек автомобил „Шкода“, от монтанското село Септемврийци, навлязъл в насрещната лента за движение и блъснал лека кола „Хонда“.  Пробите за алкохол и наркотични вещества на двамата..

публикувано на 01.12.22 в 11:22

Ремонт на път във Врачанско продължава напролет

Ремонтът на пътя Чирен- Девене най-вероятно ще започне през пролетта на следващата година, съобщиха от Община Враца.  Припомняме, че за дейностите държавата осигури половината от необходимата сума, от около 1 500 000 лв.  За сега по сметките на Общината, след подписано споразумение, има преведени 750 000 лв. „Уведомихме изпълнителя за..

публикувано на 01.12.22 в 10:52

Повече хора ще получат помощи за отопление в област Монтана

Близо 1300 повече лица и семейства в област Монтана ще получат помощи за отопление сега в сравнение с година по-рано. За отоплителен сезон 2022/2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ са приети общо 12 827 заявления- декларации. На 10 578 лица и семейства е осигурено правото на целева помощ за отопление в размер на 623 ,55  лв., съобщават..

публикувано на 01.12.22 в 10:05