Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учители обмениха добри практики в Дунавци

2
Снимка: Светослав Цветанов

Образователна дискусия на тема „Успешни педагогически практики и методически подходи в образователния процес на деца и ученици със специални образователни потребности и ученици билингви” се проведе днес в ОУ "Христо Ботев", гр. Дунавци. Целта е учителите да споделят мнения по темата, да представят модели, подходи и идеи, които да бъдат полезни в работа с деца и ученици със специални образователни потребности и деца и ученици билингви, каза началникът на Регионално управление на образованието във Видин - Марийка Василева:
"Важно е с усмивка и настроение да се обърнем към нашите деца, да им покажем, че те могат, дори когато им е трудно, да им кажем, че те успяват, защото ние сме тези, които с увереност и знания сме до тях. Това, което днешната дискусия дава като възможност да се види, са добрите практики. В семейната среда, тогава, когато майчиният език не е български, децата се затрудняват в неговата употреба. Там, където те се затрудняват - да може колегата, който е професионалист да му помогне."  
Учители от областта представиха добри практики. Представители на НУ "Васил Левски" в Белоградчик разказаха за работата си по проект, който е за създаване на благоприятна училищна среда за личностното развитие на всички ученици, чрез засилено общуване, обучение и възпитание в дух на толерантност, зачитане и съхраняване на етническата идентичност.
"Задачите, които си поставихме бяха засилване на общуването между учениците от ромски и български произход, усъвършенстване на знанията и уменията на учителите за работа в интеркултурна среда, повишаване мотивацията на учениците и родителите от ромски произход за редово посещение на учебните занимания", казаха от училището в Белоградчик.
Учебното заведение в Дунавци за поредна година участва в програма за засаждане на дървета и като жест към всички гости на дискусията, директорът на училището- Цецка Ценкова подари на присъстващите учители по 5 дръвчета черен бор и 2 дръвчета червен дъб, които да бъдат засадени в училищните дворове. 

Галерия

Вижте още

Младежкият дом в Монтана открива новия си творчески сезон с концерти

С концертен маратон под мотото "И тази есен с танц и песен" ще открие новия си творчески сезон Младежкият дом в Монтана. Ще участват Мажоретният състав, Клуб по спортни танци "Астра", Танцова формация "Dance machine", Представителен танцов ансамбъл "Младост", Певческа група "Пъстренец Jr." и Народен хор "Пъстренец", обясни директорът на културната..

публикувано на 27.09.20 в 15:47

Учителка от Лом е заразена с COVID-19

Начална учителка от Лом е с коронавирус. Заедно с класа си са поставени под домашна карантина, съобщиха от РЗИ Монтана. Всички са със симптоми, но в добро здравословно състояние. 60-годишна жена от Берковица е постъпила на лечение в болницата в Монтана. 39-годишна жена от Монтана е третия случай с COVID-19 за 27 септември. Тя под домашна карантина,..

публикувано на 27.09.20 в 12:55

Отбелязваме Световния ден на туризма

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. През 1970 година на този ден е приет уставът на Световната туристическа организация.  9 години по-късно, през 1979 година в испанския град Торемолинос (първият курорт на Коста дел Сол, в близост до Малага), Генералната асамблея на Световната туристическа организация решава 27 септември да се..

публикувано на 27.09.20 в 12:13

Историческият музей в Лом бе домакин на научна конференция

Еднодневен дискусионен колоквиум "Dacia Ripensis: нови изследвания и открития" събра в Лом научни работници, археолози и историци, изследващи късната античност на Балканите. Част от докладите, които бяха представени по време на дискусията, дадоха сведения за най-новите открития в късноримските крепости "Алмус" и " Рациария". Освен това на..

публикувано на 27.09.20 в 10:02

Млад мъж от Видин загина при катастрофа край Краводер

38-годишен мъж, пътуващ в лек автомобил, загина на място при зловеща катастрофа на международен път Е-79, съобщават от полицията.  Пътно-транспортното произшествие е станало край разклона за криводолското село Краводер снощи, към 18.10 часа. Лек автомобил, който пътувал от Враца към Монтана, управляван от 39-годишен водач от Видин е излязъл от..

публикувано на 27.09.20 в 09:53

Извънредни кметски избори в белослатинското село Соколаре

Извънредни избори за кмет се провеждат днес в белослатинското село Соколаре. Трима са кандидатите за овакантения стол – досегашният секретар на кметството Йошка Петкова е номинирана от партия ГЕРБ, Митко Петров е издигнат от БСП, а Йорданка Груева е кандидатът на ДПС.  До предсрочните избори за кмет на Соколаре се стигна, след като през януари..

публикувано на 27.09.20 в 08:31
Тест за Covid-19

Пет са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

Три нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти са регистрирани в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В областите Видин и Враца има по 1 случай на новозаразени. 169 са новите случаи за страната, при направени 2 710 PCR теста. Общо 19 997 са случаите, потвърдени към момента. Няма починали пациенти..

публикувано на 27.09.20 в 08:13