Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на военноинвалидите- за мястото им в обществото

Снимка: БТА
Международният ден се отбелязва от 1990 г., като годишнина от създаването през 1915 г. на Съюза на военноинвалидите в България. Организацията е възстановена отново след прекъсване на дейността ѝ през 1952 г. До 2005 г. този ден се отбелязва като Ден на военноинвалидите и пострадалите при изпълнение на воинските си конституционни задължения. На 17 март 2005 г. 39-ото Народно събрание приема и Закон за военноинвалидите и военнопострадалите. 

Военноинвалидите са хора, които по една или друга причина са получили трайни увреждания, водещи до инвалидизация, като те са се случили, докато са изпълнявали и реализирали военните си задължения към Република България. Основните им права са описани детайлно в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. 

Във Видин днес те са малко на брой, но са част от нашето общество. Свързахме се с Бойко Прангаджийски, председател на дружество "Военноинвалид" в крайдунавския град. 

"Видинското дружество е създадено на 17 юни преди 25 години. Когато аз поех дружеството, в него членуваха над 150 души, а в момента сме 74. Ние сме малко по- специална група хора, в сравнение с другите инвалиди. Социално представени сме и имаме за цел да помагаме на нашите членове като контактуваме с много организации и институции. Между нас има ветерани от войните и офицери от запаса, има и майки и бащи, загубили своите деца по време на изпълнение на воинския им дълг към родината" - каза Бойко Прангаджийски.


За съжаление, днес голяма част от военноинвалидите и военнопострадалите не могат сами или с помощта на своите близки да задоволяват основните си жизнени потребности. За правото им на социално подпомагане и еднократно дневно хранене потърсихме за коментар Росица Еленкова, главен специалист към Военния клуб във Видин. 

"Има открита социална кухня, към Министерството на отбраната и Военния клуб във Видин. Има определени изисквания, за да може да се кандидатства за ползване услугите на тази кухня. Първото условие е задължително да си член на военнопатриотичните съюзи, запасните офицери или дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите. Второто условие е месечният доход да е под определена сума. В момента тук се хранят около 60 души. Освен това имаме сформирани клубове по интереси- шахмат и табла" - коментира Росица Еленкова

Бориска Тодорова, майка на загинал воененСрещнахме се с една жена, която членува в дружество "Военноинвалид"- Видин. Една майка, която преди 27 години губи единствения си син, който по това време отбива военната си служба в редовете на Българската народна армия. През 1990 година редник Румен Петков остава завинаги на двадесет, а Бориска Тодорова потъва в самота. Тази самота продължава и до днес. 

"Той бе шофьор в поделението в Горна Малина и си отиде само за три дни ... Казаха ми, че е мозъчен инсулт ... Погребахме го във Видин и оттогава съм сама. Нямам други деца и мъката ми по него е огромна. Много деца си отидоха в тия казарми. Ако можех да върна времето назад, бих направила всичко, за да мога да го върна обратно" - разказа през сълзи Бориска Тодорова


"Всичко За България" - такъв е девизът на Дружеството на военните инвалиди в Лом днес. Владимир Недев се срещна и разговаря с Борислав Младенов, председател на контролния съвет на Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите в Лом. 

"Пострадах при железопътна злополука и за съжаление пострадах с единия си крак. Днес има много хора от нас в болница и ние ги посещаваме и се стараем да си помагаме. Нашето дружество работи с много организации и на празниците винаги се събираме" - разказа Борислав Младенов.

Военноинвалидите и военнопострадалите, както и техните национално представителни организации, могат да бъдат подпомагани допълнително и чрез данъчни облекчения, определени със закон.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59