Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нелеката история на Котьо от Видин

Бездомните животни- трябва ли да ги нараняваме, ако не ги харесваме

2
Котаракът днес
Снимка: Радио Видин

Говорим по днешната тема само ден, след като светът отбеляза за седма година деня на бездомните животни, посветен главно на изоставените кучета и котки. Целта е да се насочи общественото внимание към човешката безотговорност спрямо милионите безпризорни четириноги по света, които често стават жертва на насилие. У нас има Закон за защита на животните, а насилието срещу тях е описано в Наказателния кодекс. За съжаление, не съществува контролен мониторинг, чрез който институциите да следят за спазването на Закона и опазване здравето на невинните животни. 

Нашият конкретен повод за днешната тема беше един бездомен котарак, обитаващ центъра на Видин, около заведение за бързо хранене. Такива има на много места в града и сякаш остават незабелязани за много от нас. С тихата си походка, те не ангажират преминаващите със своето присъствие. Така е, но не и в нашия случай. "Доброжелатели" са успели да изгорят предните крачета и гърдите на котарака и да му причинят огромни рани, изгаряйки козината му. Видях го да стои, скрит в храста до масичката за продажба на бързи закуски и гледката не бе никак приятна. Сашка Димитрова е собственик на въпросното заведение за бързо хранене в центъра на Видин. Тя и нейните служители ни съдействаха при оказването на помощ на пострадалия котарак. 
"Не всички клиенти харесват животните, но аз мисля, че ще се чувствам по- зле, ако пренебрегна животните. За съжаление, има хора, които си изкарват злобата върху беззащитните животни. Надявам се, че ние хората ще станем по- грижовни към по- слабите от нас, независимо дали са хора или животни" - коментира Сашка Димитрова. Помолихме за съдействие ветеринарен лекар от Видин, който пожела анонимност, но веднага се включи в акцията и изгореното коте бе заловено, а неговите рани бяха дезинфекцирани. Екипът ни изказва огромни благодарности за помощта на въпросния лекар, според който става въпрос за човешки акт. Котаракът е бил залят със запалителна течност и подпален, вследствие на което са се получили тези рани. Хубавото е, че към момента няма опасност от инфекции, благодарение на грижите на Ваня, служителката в заведението, която е давала на котака антибиотик в първите дни след инцидента.

Днес нашият герой вече е на свобода. Дали от страх от хората, но не успях да го видя тези дни повече около масичката за закуски. Мислех си, че си е тръгнал завинаги, но ми се обадиха приятели, които казаха, че са го подслонили в лятната градина на видински ресторант. Всъщност Котьо, както вече всички го наричат, е бил посетител там и преди. Радвам се, че все още има хора с добри сърца като Анелия Александрова, която просто дарява обич и топлина на едно пострадало животно.

Във Видин има и сдружение, което е неформално, но това не му пречи да се грижи с всички сили и средства за много бездомни животни. Юлия Иванова е един от създателите на сдружение "Добрина, хуманност и състрадание" и от разговора ни с нея разбрахме, че това, което направихме, наистина има смисъл.  "Грижим се за много животни, които не са на едно място, а са разпръснати в приемни домове. Ние спасяваме дадено животно и след това не го пускаме отново на улицата, а им намираме приемни домове. При нас има много млади хора, които са приели работата при нас като лична кауза. Ние не получаваме пари за това, а само искаме да помогнем на изоставените животни и от това се чувстваме пълноценни. Разчитаме изцяло на дарители и при нас всяка стотинка се отчита. Осъждаме тази проява и винаги сме насреща и ще ви помогнем" - каза Юлия Иванова и допълни: "За съжаление, сме свидетели на прояви, които не бих и допуснала, че човек може да извърши." 
Видинчани са категорични, че винаги биха помогнали на бездомно животно, изпаднало в беда. В случаите, когато се касае за куче или котка можем да потърсим общинския кучкарник, Общината или неправителствените организации, чиято дейност е насочена към бездомните животни. "Зелените" телефони на тези институции могат да бъдат получени от операторите на телефон 112 или в интернет. При много от случаите на намерени животни в градска среда, за които се търси съдействие от съответната компетентна институция, можем сами да се погрижим без да е нужно да търсим друга помощ. Грижата за пострадали животни е въпрос и на етичното отношение, добро сърце и съпричастност към каузата. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26