Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на параклис във видинската болница

8
Снимка: Катя Борисова

Символична първа копка на храм-параклис беше направена в Деня на здравния работник, 7 април, в МБАЛ "Св. Петка" във Видин. Инициативата е на Видинската света митрополия и болницата. Параклисът ще бъде изграден  изцяло от дарения и ще се помещава в сградата на болничното заведение. Храмът ще се казва "Свети Лука" и ще е единственият с това име в страната. На официалната церемония днес, присъстваха кметът на Видин, Огнян Ценков, заместник областният управител, Албена Георгиева, бизнесмени и медицински работници. Водоосвещаването му извърши Белоградчишкият епископ Поликарп:  

"Параклисът се изгражда от средата на месец март. С Божията помощ на 27 май, когато ще сме в навечерието на отбелязването на паметта на Свети Лука Симферополски, Кримски чудотворец, той ще бъде и осветен с иконостас и със стенописи..."

Кметът Огнян Ценков направи дарение за параклиса, а директорът на болницата, д-р Виолета Дочкова, призова и представителите на бизнеса да помогнат в изграждането му:

"Защото аз мисля, че това е нещо много хубаво, което се прави за хората на Видин..."

Идеята за създаването на параклиса е от 3 години. Той ще струва около 5 000 лв. До момента са събрани само 1 300 лв.

След официалната церемония беше представен и документалният филм "Светителят хирург" на журналиста Ангел Бончев. Той разказва за живота на един от най-великите светци на 20-и век - свети Лука Войно-Ясенецки, aрхиепископ Кримски и Симферополски. С това име е известен един от водещите в Русия хирурзи на миналия век. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Авторът казва, че направата на филма му е отнела почти две години и е категоричен, че ще го представи навсякъде, където бъде поканен, задължително безплатно за всички православни християни. Филмът "Светителят хирург” е представен в Пловдив, София, Мадрид (Испания) и Бургас, но за първи път в болнично заведение, както това сатна днес във Видин.

СнимкаКнигата "Светителят хирург" беше представена вчера в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин от доц. д-р Николай Янев, лицево- челюстен хирург в столична болница. Произведението е издание на Пловдивската света митрополия и Лозенския манастир "Свети апостоли Петър и Павел". Автор на книгата е протодякон Василий Марущак. Работата му представлява опит за изследване на живота на архиепископ Лука.

"Видин е част от една поредица, която просвещава с житието на един нов светец- светител Лука Кримски. Бих казал, че наскоро нашумя в България като светец, като личност, като чудотворец. Във Видин той ще има свое специално място", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Доцент д-р Николай Янев е вдъхновител на идеята за разпространение на житието и подвига на архиепископ Лука в България.

"Аз срещнах свети Лука в пътя на живота си преди години, но тъй като в ежедневието ми на лекар съм изпитвал бързата му помощ и подкрепа в на пръв поглед нерешими ситуации, моя мечта е била да видя болница, посветена на свети Лука и разбира се, болничен параклис. Благодаря искрено за честта да споделя с вас тази благодатна радост- познанството ми със свети Лука Кримски чудотворец. Познанство, открито към всички, което през целия 20 век и вече отвъд него у мнозина е предизвиквало огромна благодарност към Бога", каза при представянето на книгата доц. д-р Николай Янев.

"Светителят хирург" разказва за живота и делата на хирурга- духовник Свети Лука (Войно-Ясенецки).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 09:53

По-висока цена на тока от 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от днес - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

обновено на 01.07.24 в 09:47

Иновативни училища в Монтана представиха добри практики в обучението

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе 2-ро средно училище „Никола Вапцаров". Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Едно от иновативните учебни заведения е Второ средно училище, с множество осъществени идеи, свързани с материалната база и методите на..

публикувано на 01.07.24 в 09:20

Лятното кино в Белоградчик отваря врати с концерт

С голям концерт в Белоградчик официално ще бъде открито реновираното лятно кино. През месеца ще бъдатт излъчени 12 български филма,  каза кметът на общината Боян Минков: „Само след няколко дни, на 5 юли с голям концерт на група „Тангра" ние ще отбележим началото на лятното кино. Ще излъчим 12 български кинопродукции през месец юли. Група..

публикувано на 01.07.24 в 08:59
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59