Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видин-град на толерантността

4
Снимка: Венцислав Величков
С кръгла маса на тема "Видин - град на толерантността" беше отбелязан Международният ден на ромите. Форумът се проведе в Конферентния център на областната администрация. Главният експерт във ведомството Пролет Георгиева представи реализираните мерки, проблемите и възможностите за интегриране на малцинството:

"В края на 2016 година, България подписа Меморандуми за разбирателство за изпълнение на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 година. Меморандумите поставят като ключов приоритет в три програми подкрепата на политиките за интеграция на ромите. Една от тези програми- "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи" вече е в процес на разработване и се очаква в началото на следващата година да стартира." 

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин- Венци Пасков представи основните акценти в Плана за действие на местната управа за интеграция на българските граждани от ромски произход:

"Реализирането на общинската политика за интегриране на маргинализираните групи, е непрекъснат процес-инструмент за хармонизиране на местните инициативи с държавните изисквания, възможностите на местната власт и потребностите на жителите на общината, с цел подобряване благосъстоянието на тези групи. Нашата дейност цели създаване на предпоставки за активно участие, приобщаване, включване на малцинствени общности в обществения живот и е насочена в следните направления: образование, здравеопазване и социални дейности, заетост, върховенство на закона и култура. Работим с училищата за намаляване процеса на отпадащи деца, въвеждане на интеркултурно образование, насърчаване на учене през целия живот в ромската общност и повишаване на образователния статус на ромите, чрез часове по задължителна и свободноизбираема подготовка. Съществена част от тази дейност е включване на ромските родители да участват активно в училищния живот и превръщане на училището в център на общността. Пример за толерантност и интеграция е участието на 90 деца от Детска градина "Мир"- гр. Дунавци в два проекта. Това е начин за взаимно опознаване и формиране на толерантност между деца от различни етноси. Намаляване неравнопоставеността в достъпа до здравни грижи, повишаване на здравните знания, информираност на ромското население - това е наша обща цел. Стремим се да осигуряваме достъп на ромите до пазара на труда. В Дирекция "Бюро по труда" от години работи трудов медиатор с конкретна насоченост към лицата от ромски произход. Нашата цел е да се създадат условия за подобряване благосъстоянието и жизнените условия на социално слаби ромски и други уязвими семейства."

По традиция, в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос, на брега на река Дунав се състоя възпоменателна церемония, а  във водата бяха пуснати карамфили.


Галерия

Вижте още

С необятния свят на героите от гората се срещат децата от Монтана

" В гората необятна " е озаглавил книгата си за деца до 8-годишна възраст писателят Пламен Петков , който днес ще се срещне с публиката в монтанската библиотека "Гео Милев". " 2017 година записах магистратура предучилищна и начална училища педагогика, която завърших миналата. През 2018 година беше първата практика, която имах от университета...

публикувано на 24.06.21 в 10:20

31 са активните случаи на заразени с COVID-19 в област Видин

По данни на РЗИ Видин, през изминалото денонощие  има регистрирани 2 лица с положителни проби за COVID-19 в област Видин.  Още 2-ма души, положителни за коронавирус, които са били на домашна терапия, са оздравели.  Към 10.00 ч. тази сутрин, потвърдените от началото на пандемията случаи на коронавирус в област Видин са 2974, като 2705 вече са..

публикувано на 24.06.21 в 10:19

Иззеха незаконни боеприпаси от частен дом в село Горна Кремена

През вчерашния ден на територията на мездренското село Горна Кремена бе проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпления свързани с незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси. При проверката в частен дом, обитаван от 71-годишен мъж, са намерени и иззети 40 боеприпаси- ловни патрони и 1 боен патрон. Мъжът не е..

публикувано на 24.06.21 в 10:05

Природен парк "Врачански Балкан" отбелязва Еньовден

Еньовден отбелязват съвместно Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и СУ "Васил Кънчов".  Инициативата е насрочена за 13 часа. "Ще започнем с едно филмче на Природозащитен център "Натура"- как да събираме правилно билки от природата. След това учениците са ни подготвили стихчета за Еньовден. Има и една много интересна изложба, която всяка година..

публикувано на 24.06.21 в 08:40

Еньовден е- празникът на лечебните билки

На 24 юни православието чества Рождество на Свети Йоан, Предтеча и Кръстител Господен. В църковния календар в почит към паметта на светеца са отредени още няколко дати. Днес е и един от най-големите фолклорни празници - Еньовден, посветен на билките, обясни Милка Милева, библиотекар в НЧ "Просвета 1897" в мездренското село Долна Кремена и активен..

публикувано на 24.06.21 в 08:11

Нова техника иска да закупи КОЦ Враца

Комплексният онкологичен център във Враца ще оборудва отделението си по „Клинична патология“ с модерна медицинска апаратура. За целта управителят на единственото по рода си лечебно заведение в Северозападна България  д-р Григор Томов е поискал съгласието на общинския съвет във Враца центърът да придобие медицинска апаратура, която включва..

публикувано на 24.06.21 в 07:42

Снимката на 23 юни 2021 година

Уникални находки откриха край село Синаговци археолозите, които провеждат спасителни проучвания по трасето на бъдещата магистрала към Видин. Сред първите, които успяха да ги видят, са ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков". 2 080 000 пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец юли...

публикувано на 23.06.21 в 18:10