Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да познаем качествения козунак

Снимка: Радио Видин

В средата на страстната седмица, на Велика сряда, започва и подготовката за празничната великденска трапеза. Част от нея са и козунаците. От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите апелират към клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на традиционния сладкиш са ползвани бои и есенции. 

И тази година видинчани ще разчитат на магазинната мрежа за празника. 
"Пазарувам си от едно и също място- фурна в града, където ги правят много вкусни и аз им имам доверие ... Не умея да меся домашен козунак, защото това е специфична работа и майка ми го правеше преди години, но сега си купуваме" - бяха част от мненията на видинчани.
Валентин Горчев е собственик и управител на хранителен магазин в един от кварталите на Видин. От години той зарежда козунаци за своите клиенти от един и същи производител. Доволен е и твърди същото за купувачите. 
"Нямам рекламации до момента и клиентите са доволни. Спазвам традицията и тази година зареждам от един и същ видински производител, защото всички сме доволни от него."
Половината от потребителите ще си купят козунаци, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев. Нормалната цена в момента е 2 лв. за 500 грама продукт, коментира за Радио ВИДИН председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев. 

"Няма основание за повишаване на цената на козунаците в момента. Може би от следващия месец ще има такова, на засега не трябва да има такова. За потребителите етикетите не са толкова ясни- има неща, които са изписани и обикновените хора не ги разбират. Агенцията по храните си върши работата и етиката на обслужването не е нарушена, според мен. Не би трябвало да има притеснение у потребителите, предвид и извършваните проверки, които се извършват ежемесечно. Шега с храната не трябва да има и подвеждане на клиентите- също" - каза Костадин Георгиев. Според него купувачите ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. Проверките, които се извършват, допълнително допринасят за подобряване качеството на празничните великденски козунаци. 

За съжаление, съществуват производители, които се появяват кампанийно, за да оберат урожая от празниците и точно те принадлежат към сивия сектор. За това какво трябва да съдържа един козунак, разговаряхме с Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
"Козунакът трябва да съдържа бяло брашно, яйца или яйчен меланж, животинско или растително масло и захар. Това са основните продукти и понеже те не са със символични цени, е нормално ниският ценови клас на козунаците да поставя под съмнение тяхното качество. Най- важното е потребителите да търсят името на производителя на етикета на предлаганата стока. Имаме сериозно нарушение в повишение на цените в една голяма верига хранителни хипермаркети, която присъства във всички големи градове на страната, включително и във Видин. Търсете българските производители, които са идентифицирани, върху етикета на стоката" - посъветва Мариана Кукушева.

Потърсихме представители на двата големи хранителни хипермаркета във Видин, но оттам категорично отказаха всякакъв коментар без специално разрешение от централите на хранителните вериги. А цените на празничните козунаци, предлагани от тях варират от 1.50 до 5 лв. 
Ако пък все още не сте решили какъв козунак да си купите за Великден, ви предлагаме една интересна рецепта за домашно направен от Веска Лилова, която дълги години е живяла в Италия и ни разказа и за част от традициите, свързани с празника там. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26