Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание! Педофили в "мрежата"

Само за седмица във Видин полицията задържа двама мъже, притежавали и разпространявали детска порнография.

Как педофилите използват глобалната мрежа, за да "оплетат" в нея деца, как да се предпазим и какви мерки могат да вземат родителите? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника".

Над 60 случая на педофили в интернет са разкрили екипите на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) през миналата година. Преди седмица във Видин бяха задържани двама мъже, притежавали и разпространявали детска порнография. От 23-годишен видинчанин полицаите са иззели компютър и дискове. Няколко дни преди това служители на ГДБОП установиха 45- годишен видинчанин, който също разпространявал файлове с порнография. Иззети са компютър и хард дискове, съдържащи порнографски материал. Наказанието за такова престъпление според българското законодателство е до 1 година затвор и глоба до 2000 лева. Доказването също е труден процес. Експертизата по двата случая ще продължи месеци, а през това време ще са на свобода, обясни окръжният прокурор Владислав Влашев.

Родителите у нас все още не осъзнават опасностите, които дебнат децата в интернет. Мнението е на експерти по киберпрестъпления. Всеки ден в мрежата дебнат над 750 000 педофили. Жертви обикновено стават деца на възраст между 7 и 14 години. Според международно проучване над 80 на сто от децата между 9 и 16-годишна възраст имат профил в интернет, а българските деца са с най-слаб родителски контрол в мрежата. Регистрираните у нас сайтове за запознанства са над 200, към тях се прибавят другите социални мрежи, онлайн игрите и чатовете.

Снимка"Задържахме човек, който е успял да "зариби" с фалшиви профили във Фейсбук над 300 деца. С всяко едно от тях той може да злоупотреби сексуално. Другият начин е чрез изнудване- записвайки сексуалните действия, които извършва детето, след като го обработи психологически, да го заплашва, че ще бъде изпратен клипът на родителите, неговите приятели, учителите и така да го принуди да извърши това, което той желае", обяснява Явор Колев, експерт по киберсигурност в ГДБОП.

Знаят ли децата ни как да се ориентират в социалните мрежи, как да различават истинската от фалшивата информация, как да избягват капаните на педофилите? Това попита Венцислав Величков деца от Видин и техните родители:

"Трябва да има превантивна работа с децата- непрекъснато да им се обяснява, че не трябва да постъпват по този начин, че с непознати не трябва да влизат в контакт... В интернет пространството е опасно- има много лъжци. Случвало ми се е да искат да се свържат с мен фалшиви профили, но не ги приемам... Трябва да сме по-предпазливи... В социалните мрежи не е сигурно, защото страшно много хора се представят с чужди лица... В интернет има лоши хора, мен ме тормозиха, писаха ми простотии и родителите ми изтриха Фейсбука..."

"Сексуална злоупотреба с деца в интернет" е темата на дискусия, част от Семинара "Модерните зависимости", който се провежда през този месец и в началото на следващия във Видин от фондация "Грижа за здравето". Лектор на дискусията е Маргарита Магерова:

"Вече е отминало времето, когато децата могат безопасно да си стоят вкъщи- ние си мислим, че затваряйки вратата, оставяйки ги в стаята, те са в безопасност. Отговорност на родителите е да научим децата да прекарват свободното си време така, че хем да им е забавно, хем това да е безопасно за тях. Статистиките показват, че 45% от децата на възраст между 12 и 17 години, които ползват интернет, са били склонявани от непознати да провеждат разговори в мрежата против волята им. 68% от тях поне веднъж са получавали предложение от лице, с което са се запознали в мрежата. 44% са участвали в среща, а само 23% са информирали своите родители за срещи с лица, с които са се запознавали в мрежата. Това показва, че няма диалог между децата и тези, които са най-близо до тях и са най-загрижени. Обикновено, когато родителят разбере за някаква форма на злоупотреба с детето, е постфактум- когато вече нещо се е случило. Родителите се оказват много шокирани, изненадани, а това може да засегне всяко едно семейство."

Най-голямата опасност в интернет за децата е контактът с педофил, алармират от Министерството на вътрешните работи.

В интернет педофилите започват контакт с набелязаната си жертва най-често през социална мрежа или някой от стотиците сайтове за запознанства. След като влязат в контакт с детето или тийнейджъра, те се представят за негов връстник; за тази цел педофилите създават фалшиви профили.

Снимка"Първо става т.нар. "прицелване" към жертвата. Насилникът се насочва към деца, които са по-уязвими, с по-ниско самочувствие, нуждаят се от повече внимание, чувстват се изолирани и имат по-слаб родителски надзор. Втората стъпка обикновено е "изграждане на доверителни взаимоотношения"- отделят доста време, търпение, внимание, за да изградят това доверие. Следващата стъпка е "запълване на определена липса или нужда, която детето има"- от внимание, насърчение. След това успяват да изолират детето от неговите най-близки хора- да не споделя с тях, да запази тези специални отношения в тайна. Постепенно тези взаимоотношения стават все по-сексуализирани и без детето да се усети, все повече е контролирано от насилника. Педофилите в мрежата обикновено използват за сприятеляване с децата безобидни сайтове, които смятаме за безопасни", обясни още Маргарита Магерова.

Ето как можете да познаете, когато един профил е фалшив:

- погледнете, преди да приемете поканата за приятелство, от кога е създаден въпросният профил; от кога този потребител има публикации/постове; кои са му приятели - при фалшивите профили на педофилите се забелязва изключително и само, че деца са в приятелския кръг, но липсват каквито и да са други "по-възрастни" приятели;

- след започване на разговор, те често предлагат комуникацията да се пренесе в Скайп - това е така, защото Скайп предоставя относителна анонимност и предлага възможност за видеоразговори;

- скоро след началото на разговора те преминават към сексуални теми, като понякога дори изпращат порнографски снимки или видео, за да убедят детето, че тези неща са напълно нормални; успяват много умело да подмамят жертвата си да се съблече;

- правят опит да подмамят детето да си направи гола снимка;

- в случай, че получат снимка или видео от детето, или по време на самият видеоразговор, започват изнудване, като заплашват, че ще разпространят получените снимки/видео, ако детето откаже да изпрати още или да изпълнява техните желания.

Органите на реда съветват родителите да говорят с детето си от ранна възраст за тази опасност. Децата все по-рано започват да ползват социалните мрежи и не винаги могат да усетят опасността. Обяснете на Вашето дете какви рискове крие интернет за тях; че не трябва да се доверяват на никого, с когото са се запознали в чат или по друг начин в интернет! Възпитайте ги в предпазливост!

Не блокирайте или изтривайте потребителят, потърсил съмнителен контакт с детето ви преди да сте съобщили за това и да сте посъветвани от специалисти какво точно трябва да направите. След като снимате или запазите разговора, веднага подайте сигнал до сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР.

"Трябва да се говори за тези проблеми дори още от детската градина, защото възрастта на първото влизане в интернет на децата непрекъснато пада. Създадена е страница в интернет, на която получаваме сигнали за такова съмнително поведение- http://www.cybercrime.bg. На него всеки, дори дете, може да подаде сигнал. Там можете да намерите и много полезни съвети", допълва Явор Колев.

Знаете ли какво прави детето Ви в интернет и с кого общува в този момент, докато мислите, че е на сигурно място вкъщи?

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00