Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна работа 44-тото Народно събрание

Снимка: Ани Петрова - БНР

Новоизбраните депутати днес положиха клетва в присъствието на президента Румен Радев, патриарх Неофит и други официални лица, след което започна работа 44-ото Народно събрание. Сред новите народни представители е Росен Живков, който влезе от листата на Обединените патриоти във Видин. Той е депутат за първи мандат.

"От трибуната на 44-ото Народно събрание, след като току-що бяхме се заклели, Валери Симеонов направи приветствие. Благодари на всички, които са подкрепили Обединени патриоти, за да бъдем реален фактор в българската политика. Ние продължаваме нашите идеи и действия в подкрепа на това да се защитава границата, икономически да стабилизираме държавата. Вече са факт някои от приоритетите, които казвах по предавания на Радио ВИДИН като част от Българското национално радио. Залегнал е в програмата на бъдещото правителство скоростният път Ботевград- Видин, изграждането на морски и речен транспорт, което касае и Видин, защото сега се отварят финансиранията и приемането на проекти по "Дунавската стратегия". Ще направим всичко възможно да осигурим благоденствие на този прекрасен край на Република България", каза Росен Живков.

Димитър Главчев от ГЕРБ беше избран за председател на Народното събрание, за заместник-председатели на парламента бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от "Обединени патриоти", д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от партия "Воля".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00