Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 април 2017 година

Снимка: Община Монтана

Фестивал на автентичния български и румънски фолклор в трансграничния регион Видин-Монтана-Долж, беше открит в Монтана. На открита сцена в центъра на града пред многобройна публика близо 200 певци и танцьори от двата български града и от румънския град Крайова показаха своето изкуство. Еднодневният фестивал се организира от агенциите за регионално развитие в Монтана и Видин и неправителствена организация от град Крайова, Румъния.

10 бeзpaбoтни oт oблacт Moнтaнa ca ce бopили зa eднo paбoтнo мяcтo пpeз мapт, cъoбщaвaт oт Peгиoнaлнaтa cлyжбa пo зaeтocттa. Ha тepитopиятa нa тpитe oблacти – Moнтaнa, Bидин и Bpaцa ce oтчитa cпaд cпpямo мeceц фeвpyapи.

Безработните в общините Враца и Криводол са се увеличили с 53-има през месец март в сравнение с февруари, отчетоха от Бюрото по труда. 3 648 души в трудоспособна възраст са без постоянни доходи, допълниха от институцията, която отговаря за официалната статистика. 

Обща трудова борса се проведе в Конферентната зала на Областна администрация- Видин. Организатор е Агенцията по заетостта. 160 души дойдоха да търсят работа на трудовата борса.

Специализирана трудова борса, насочена към безработни от малцинството, се проведе в Лом. Работодатели от региона представиха своята дейност и обявиха свободни работни места

В Община Видин се проведе учредително събрание за създаване на Сдружение „Местна инициативна група (МИГ) Видин селска част – Ново село“ в обществена полза, съобщават от местната управа.

Сдружение „България в Европа” започва в Димово, Белоградчик, Брегово информационни дни за представяне ползите от компостирането на биоразградими отпадъци „Компостирането - полезно и приятно!“. Идеята на компостирането е да се стимулира устойчивото развитие на региона чрез адаптиране към промените в околната среда.

Общината в Берковица се включва в националната кампания "Чиста околна среда" на екоминистерството. Тя е спечелила пет проекта за облагородяване на междублокови и селски пространства, които ще бъдат финансирани от предприятието за управление на дейностите по околната среда. Стойността им е 40 000 лв.

Община Кула прекрати договора си с почистващата фирма, обслужваща населените места от нейната територия.

Нов археологически музей за епиграфски паметници ще бъде открит скоро във Видин. Той ще се помещава в бивша османска фабрика за барут от началото на 19 век, чиято реставрация вече започна. 

Днec и yтpe във Bидин ce пpoвeждa Πaнopaмa нa пpoфилиpaнoтo и пpoфecиoнaлнoтo oбpaзoвaниe. Bcяĸo yчилищe пo cвoй нaчин пpeзeнтиpa yтвъpдeния cи плaн-пpиeм зa yчeбнaтa 2017/2018 гoдинa. 

С песни и танци откриха V издание на Панаира на образованието във Враца. През следващите дни площадът пред Сувенирната палата ще е зает от млади, красиви и напористи хора, които ще се опитат да убедят минувачите в предимствата на своето учебно заведение.

Новата книга на Лора Цветанова от Видин беше представена  днес пред видинската публика в Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. Това е сборник с приказки с името "Приказен свят",

Ивайло Стоянов от 11 "в" клас на Видинската математическа гимназия се класира за националния кръг на олимпиадата по география и икономика.

Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" ще отбележи своята 45-годишнина с концерт след месец във Видин. Програмата на юбилейното представление включва танци, изпълнявани от формацията през предходните години и две изцяло нови танцови постановки.

Държавният куклен театър във Видин получи отличие за участието си в 8-мия Международен фестивал за деца в сръбския град Зайчар, където представи спектакъла „Глупавият Ханс" по Братя Грим.

Ученици от Театрално студио "Аспект" към СУ "Любен Каравелов" във Видин ще изнесат спектакъл "Ромео и Жулиета". Началото на представлението е от 19 часа в Актовата зала на училището. 

Утре от 17:30 часа в Градска художествена галерия в Берковица ще бъде открита изложба-живопис на Николай Пенков, съобщават от общинската администрация. Изложбата ще продължи до 20 май.

Фестивал на чипровския килим ще се проведе през почивните дни. Събитията ще са организирани на площад "Чипровско въстание" и започват в 11 часа в събота с демонстрации на процесите за производство на чипровския килим. А в неделя е традиционният събор на град Чипровци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00