Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценност ли е българският книжовен език

Татяна Арнаудова: "Да се отнасяме с уважение към българския език"

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Започна "Изследване на обществените нагласи и ценностните ориентации към съвременния български книжовен език като фактор при кодификацията на нормите му". По-просто казано, ще се проучва дали българите искат отпадане на пълния член, формите, при които има т.нар. "мекане" да станат дублетни и доста други явления, които са широко разпространени в устната реч, но са квалифицирани като грешка в писмения език. Чрез представителна анкета учените ще установяват как днешните българи от различни поколения, населени места, с различно образование и социален статус се отнасят към правилата на съвременния български книжовен език. Кои от тях ги затрудняват, на кои държат, кои са излишни и остарели. В изследването участват няколко институции, координирани от Института по български език към Българската академия на науките.

Венцислав Величков попита видинчани кои правила в българския език ги затрудняват и дали поощряват опростяване на нормите:

"Правилата не трябва да се опростяват, защото не са сложни... Според мен правилата трябва да станат по-прости, защото са ми трудни... Граматиката ми е трудна, но не трябва да се премахва нищо, просто трябва повече учене. Зависи и от преподавателя... Пълният и краткият член са ми най-трудни, би било добре да се премахне това правило... Трябва учителите да си вършат по-добре работата, а децата да не са толкова мързеливи... Определителният член ме затруднява, но не трябва да се премахва, защото ще се загуби смисълът. Езикът няма да е толкова благозвучен... Би било добре, ако книжовният език и ежедневната реч са по-близки, ще е по-лесно за учениците... Не мисля, че трябва да се опростява българският език, защото той е част от нашата култура и всеки трябва да го знае, нищо че е по-труден от английския."


Ето и част от коментарите по темата на страницата на Радио ВИДИН във Фейсбук:

"Пълна простотия! Вместо да измислят по-привлекателен начин на преподаване, за да събудят интереса на децата към знанието, те ще ми въвеждат шльокавица, щото видиш ли било по-лесно за неграмотниците. НЕ на НЕГРАМОТНОСТТА!... Колкото и да се опрости, простите хора ще го направят още по-прост... Няма нужда неграмотността да се узаконява!... Според мен трябва да се опрости. Да вземем пример от сърбите, както го чуват, така го и пишат. При тях петак е петак, а при нас петък. Наистина българският език е труден. Как да обясня на сина ми, който е 4-ти клас, че не се пише "матрияла", а " материала", а вижте материята си е материя. Той го пише, както го изговаря. Много се обърква човек."

Снимка"Смятам, че има определени традиционни правила, които не трябва да се променят. По-скоро обществото трябва да се нагласи към книжовноезиковите норми, а не обратното- езикът да се опрости така, че да отговаря на определените нагласи в обществото. Българинът в 21 век е един вече космополитен човек, който пътува, реализира се в чужбина и би било обидно езикът му да се опрости, за да бъдат приобщени по-широки социални слоеве. Социалният статус на българина в никакъв случай не определя и неговата грамотност, защото сме свидетели на хора от политическия елит, които определено не са запознати с поне правоговорните норми. Моето мнение е консервативно- езиковите норми не трябва да се променят. Малко неща предизвикват гордостта на българина, защото винаги сме в черните статистики, а българският език е духовна национална ценност, която е съхранила българската идентичност през вековете и би трябвало да се отнасяме с нужното уважение към него, както е казал Иван Вазов: "Език свещен на моите деди". Всеки, независимо от социалния си статус, би трябвало да си постави за цел, да има и интелектуалната воля, за собствено ограмотяване, защото това е задължително условие за успешното общуване и професионалната реализация", обясни Татяна Арнаудова, дългогодишен преподавател по български език и литература във Видин и напомни, че именно, за да се запази и съхрани езиковото разнообразие по света, по инициатива на ЮНЕСКО се чества Международният ден на майчиния език- 21 февруари.  

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00