Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чипровци откриват "Фестивал на чипровския килим"

Снимка: Община Чипровци

Тънкостите при изработване на чипровските килими ще демонстрират майстори. Това ще стане днес в Чипровци по време на традиционния фестивал, който ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Кметът Пламен Петков ще открие феста в 11 часа. Половин час по-късно са демонстрациите. Вечерта от 20.30 минути за всички концерт ще изнесе Румяна Попова.

" Направили сме големи възстановки на чипровски килими, които са на историческия хълм и изложби на открито, за да се види цялото богатство. Демонстрацията тръгва от цялото производство - багренето на вълната, от сноването на килима до цялото му "доткаване", както ние му казваме, до цялостното му производство и след това до свалянето от становете. Ще направим демонстрация за хората, които не са запознати. Имаме експозиция, която сме направили до историческия хълм, която показва богатството на моделите, въобще от време оно от най- старите, от новите техники. Имаме много шатри, на които ще изложим пак гоблени, от другата техника, която се правят в Чипровци, с която сме известни. Богата програма от фолклорна плетеница, ще имаме след това от 17 часа. С участието на много клубове, по спортни танци, народни изпълнители, духова музика и накрая имаме концерт на Румяна Попова", обясни какво е подготвено за жителите и гостите на Чипровци кметът Пламен Петков.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник

С голямо тържество Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. Във вчерашния ден бе открит официално храма след реставрация на иконите в него. Година и половина продължи реставрация на храма на Клисурския манастир с половин милион лева европейски средства. Това стана 87 години след изографисването му. Видинският..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30