Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за водата във Видин- да пием ли от чешмата

Снимка: Радио Видин
Видинчани изказаха различни мнения в анкета по темата днес: 

"Пия вода от чешмата и от години го правя. Харесва ми вкусът и съм доволна... Не се доверяваме и си купуваме вода от магазина ... Пия само минерална вода. Аз съм медицинско лице и съм запозната с тези проблеми" - бяха част от мненията на хората.

Има ли повод за притеснение? Припомняме позицията на Регионалната здравна инспекция във Видин по темата, непосредствено след проблемите в Хасково и Първомай:

"Няма основание за притеснение у жителите на Видинска област. В началото на всяка година ВиК, съвместно с Регионалната здравна инспекция- Видин изготвя мониторингова програма за контролиране качеството на питейните води. Изследват се проби, ежемесечно, периодично разпределени през цялата година. За тази година са предвидени 132 проби. За първото тримесечие за извършени 25 проби, като три от тях са нестандартни, за нисък остатъчен хлор. На територията на Видинска област са обособени 47 зони. Извършва се и периодична пролетна и есенна дезинфекция" - каза д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция Видин.


Наш сутрешен гост днес беше инж. Георги Владов, управител на ВиК-Видин. 

"Гражданите могат да бъдат спокойни, тъй като ситуацията се контролира от два независими един от друг източника. Това са Регионалната здравна инспекция и "Водоснабдяване и канализация". Когато имаме предписания, те са спазвани и няма повод за притеснения. Видинска област черпи вода от четири кладенеца в село Сланотрън, а като резервен водоизточник се ползва един, който е създаден през 1938 година" - каза инж. Георги Владов и допълни: 

"За съжаление, Общинският съвет във Видин прие наредба цената на водата да не бъде увеличавана през следващите години. Това от своя страна, обаче води до отлив на квалифицирани кадри от нашите редици, поради ниските трудови възнаграждения. В региона липсва и голямо предприятие, което да е и сериозен потребител на вода, а с тези средства можем да подобряваме състоянието на ВиК." 

СнимкаСлушатели на Радио ВИДИН попитаха годна ли е за пиене водата от чешмата между селата Ботево и Цар Симеоново. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин ни отговориха, че са издадени предписания по места и кметските наместници са извършили необходимите действия, като на мястото са поставени забранителни табели. 
"Наистина към момента водата не е годна за пиене- такава е информацията ни от РЗИ. През миналата година проверките установиха, че има нитрати и нитрити във водата. Закупихме две табели и те са монтирани на място. Всеки си носи отговорността и както сам си реши, може да пие или не от тази чешма" - каза Галина Георгиева, кметски наместник на село Цар Симеоново. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45