Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 май 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

Видин е сред 37-те български града, които участваха в шествието на "Безсмъртният полк". Граждани шестваха с портрети на своите родственици, които са участвали в българската и световната съпротива срещу фашизма.


“Дано няма повече война”, през сълзи си пожела 94-годишният Иван Киров от Лом
. Ветерани от войните от област Монтана отбелязаха победата над фашизма. От там във военните действия са участвали над 8000 души, 202 са загинали за свободата на страната ни.


"Никой не трябва да забравя, че ако не беше капитулацията на Германия на 9 май 1945 година, днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз"- каза кметът на Мездра Генади Събков. След ритуала празнична програма изнесоха Мъжка вокална група "Калето", Детски танцов състав "Мездренче" и Вокална група "Детски свят". Гвоздеят на тържеството беше изпълнението на 5-годишната Йоана Лиловска на популярната песен "Катюша".


Съжаление от факта, че малцина живи ветерани не успяха да участват в празника изрази кметът на Белоградчик Борис Николов. В момента в общината има трима живи ветерани – Иван Бакалеев на 90г., Костадин Петков на 98г. и Яким Ячков на 95г.


С едноминутно мълчание пред паметника на загиналите антифашисти в Лом почетоха 9 май. Вокална група „Берьозка” от село Расово, с художествен ръководител Златан Маринов, поздрави присъстващите с музикална китка от любими руски песни.  


На паметните плочи пред читалището в Ново село, в които са включени имената на двама новоселяни, загинали в първата фаза на Отечествената война, бяха положени цветя.


15 ученици от 5-и и 6-ти клас на училището по изкуствата "Св. Св.Кирил и Методий" във Видин се запознаха с историята и работата на Европейския съюз в Деня на Европа, като за целта им бе изнесена мултимедийна презентация
. За учениците имаше и образователна игра, в която трябваше да открият 10 книги, скрити на различни места по рафтовете, като в страниците на всяко заглавие имаше и парче пъзел.


На 9 май за ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин беше Ден на ученическото самоуправление. Учениците участваха в планирано за деня съвещание на директорите за държавните зрелостни изпити.



Патронен празник в Деня на Европа отбеляза детска градина „Европейчета“ във Враца
. Директорът Пламена Цветанова награди с грамоти деца за творческо развитие, а за подпомагане дейността на детското заведение спомоществователи получиха благодарствени писма.


Социални служители, заедно с представители на прокуратура, полиция и училище ще обсъждат каква мярка за закрила да бъде наложена на братчето и сестрата на убитото във видинското село Слана бара тригодишно момиченце.


Второкласници от училище „Цар Симеон Велики“ във Видин се включиха в програмата за отбелязване на 135-годишнината от създаването на учебното заведение. Подготвена беше възстановка на историческо събитие, утре е традиционният пролетен карнавал за най-малките ученици, които ще облекат костюми на приказни герои.


Ученици от 3 "б" клас на СУ "Цар Симеон Велики" дариха хербарии, които да красят училището по повод честването на 135 години от създаването му. 


Новата седмица ще бъде изпълнена с разнообразна дейност за СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село, защото на 11 май то ще отбележи 145 години от своето създаване.


С инициативата "Библиотекар за един ден" Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“- Видин се включи в Националната библиотечна седмица, която започна от днес и е под наслов "Библиотеката в подкрепа на устойчивото развитие".


В рамките на Националната библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие” в компютърната зала на Регионалната библиотека „Гео Милев” в Монтана стартира поредното издание на обучение по Информационни и комуникационни технологии. То е за младежи на възраст от 16 до 29 години и е напълно безплатно.


   
Врачанската природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ представи изложба, посветена на жените в математиката. Проявата е съвместно с Регионалния академичен център - Враца към Българската академия на науките, представляван от Търговско-промишлена палата - Враца и Великотърновския университет.


Изложба на скулптури бе открита в сградата на областната администрация във Враца. Подредени са творби на Валерий Ганчев, Филип Филипов, Григор Поппетровски, Илия Евденков, Иванка Тодорова и Иван Симеонов. Авторските произведения са дело на ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Скулптурите ще останат във фоайето на Областната администрация във Враца един месец, като могат да бъдат закупени. Събраните средства ще бъдат вложени в неотложни ремонти на сградите на училището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца е по-голям и два пъти повече от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на Националния..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13