Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските акции за втора поредна сесия на фона на политическите трусове в САЩ, свързани с Доналд Тръмп

Европейските фондови пазари се намират под солиден натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като политическите трусове в САЩ, свързани с президента Доналд Тръмп, остават основен фокус на внимание на инвеститорите по целия свят.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се понижава в четвъртък с 1,09% към двуседмично дъно от 387,30 пункта, следвайки вчерашен спад с 1,2% - най-солидно негово дневно понижение от 26-и септември 2016-а година.

Рязкото покачване на напрежението на капиталовите пазари е факт след информация в сряда, че президентът Тръмп е поискал преди време от Джейм Коми (когато той все още беше шеф на ФБР) да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик във Вашингтон. Въпреки че Белият дом отхвърли тези твърдения, Комисията по надзор в Долната камара на Американския конгрес поиска от ФБР да предостави до 24 май всички документи, свързани с контактите между президента Доналд Тръмп и вече бившия шеф на Бюрото Джеймс Коми. Междувременно стана ясно, че бившият директор на американското Федерално бюро за разследване Робърт Мълър е назначен за специален прокурор по разследването за руска намеса в миналогодишните президенстки избори в Съединените щати.

Глобалните инвеститори се опасяват, че "кръговата отбрана", която започва да заема Тръмп, ще изостави на заден план и далеч във времето поетите от него по време на предизборната кампания ангажименти за стимулиране на икономическия растеж на САЩ посредством мащабна реформа за намаляване на данъците и държавни разходи за инвестиции в инфраструктура за над 1 трлн. долара. В същото време те започват да се тревожат и от реалната възможност за скорошна процедура по импийчмънт на американския президент, като някои британски букмейкърски къщи вече оценяват тази вероятност на над 50 на сто.

Трябва да се има предвид, че солидното възходящо движение на фондови борси по целя свят през последните месеци се дължеше до голяма степен на очакванията, че новият президент на САЩ действително ще изпълни предизборните си ангажименти, допринасяйки за по-здрав растеж на американската икономика. Рязкото намаляване на тези очаквания обаче провокира доста агресивни разпродажби на акции както на "Уолстрийт", така и на борсите в Азия и Европа.

Снощи основните американски фондови индекси претърпяха едни от големите си дневни загуби от 8-месеца насам, като индексът на сините чипове DJIA падна с 1,78%, а широкият индекс S&P500 - с 1,82% - най-солидно тяхно понижение от 9-ти септември миналата година. Технологичният индекс Nasdaq пострада най-сериозно, губейки само в рамките на търговията в сряда цели 2,57% от стойността си.

По време на европейската търговия в четвъртък немският фондов индекс DAX се понижава с 0,89%, а френският CAC40 - с 1,19%, задълбочавайки техните вчерашни спадове съответно с 1,4% и с 1,6%.

Британският фондов индекс FTSE100 също задълбочи своето низходяща движение, падайки днес с 1,3%, след като в сряда се понижи с 0,3%, регистрирайки първата си загуба от десет поредни сесии на търговия.

И днес банковият сектор остава подложен на един от най-агресивните разпродажби, тъй като инвеститорите са притеснени, че политическите трусове във Вашингтон няма да позволят на администрацията на президента Тръмп да осъществи обещаното разхлабване на регулаторните правила за финансовата индустрия. Поради това не е изненада, че банковият индекс Stoxx Europe 600 Bank се понижава с цели 1,83%. Водещи френски банки като BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale губят между 1% и 2% от пазарната си стойност, като понижение в същия размер регистрират и акциите на немските Deutsche Bank и Commerzbank. Акциите на британските банки Barlays и HSBC пък се понижават съответно с 1,74% и с 1,51%. Банковите акции бяха разпродавани силно и по време на вчерашната търговия на "Уолстрийт", като акциите на Bank of America се сринаха с близо 6%, на Citigroup с 4,02% и на JP Morgan Chase - с 3,81 на сто.

Допълнително негативно влияние върху пазарите на акции на стария континент оказва и поскъпването на еврото и британската лира спрямо щатския долар в резултат на общата слабост на зелените пари, дължаща се също на ескалиращото политическо напрежение около президента Тръмп.

Днес британската лира нараства с 0,55% към 8-месечен връх от 1,3047 долара благодарение отчасти и на изненадващо добър ръст на продажбите на дребно във Великобритания през април. В същото време еврото консолидира над 1,1100 долара, след като по-рано през деня поскъпна до 6-месечен връх от 1,1171 долара.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също остават на червена територия няколко часа преди старта на днешната търговия на "Уолстрийт". Фючърсите на DJIA се понижават с нови над 100 пункта (спад с 0,51%), на S&P500 - с 0,41% и на Nasdaq100 - с 0,33%.

Очакваното задълбочаване на спада на американския фондов пазар се дължи на информация на Ройтерс, според която бившият съветник по национала сигурност Майкъл Флин и други съветници от екипа на Тръмп са обменили поне 18 пазени в тайна телефонни разговори или имейли с официални лица от Русия по време президентската надпревара през 2016-а година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!