Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостници и седмокласници на изпити по български език и литература

Снимка: БГНЕС

651 зрелостници са подали заявления за допускане до държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Видин. Изпитът започва в 8 часа и ще се проведе в 7 училища-гнезда, каза Иглика Филипова, старши експерт в Регионалното управление на образованието:

"За град Видин това са Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". В община Белоградчик е Средно училище "Христо Ботев, в община Кула - Средно училище "Васил Левски" и в община Ружинци - Средно училище "Никола Йонков Вапцаров" - село Ружинци. "

Матурата ще се проведе на три модула, като за първите два зрелостниците ще разполагат с по един астрономически час, а за третия- с два. Изпитните работи ще се проверяват от комисия от Видин, обясни Иглика Филипова:

"За първи път тази година се въвежда децентрализирано оценяване на държавните зрелостни изпити, като за област Видин е определен оценителски център в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Срокът за резултатите от държавните зрелостни изпити е до 9 юни."

В понеделник, 22 май, зрелостниците трябва да държат втора матура, която е по предмет по избор.

682-ма седмокласници от Видинска област трябва да се явят днес на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът ще се проведе от 10:00 часа в 28 училища, каза Боянка Никова, старши експерт в Регионалното управление на образованието:

"Всяко училище е създало необходимата организация -  подготвило е изпитните зали, осигурило е работни места за всеки един ученик. В стая може да има максимум 15 ученици и минимум - 8. Изпитът започва в 10:00 часа, което означава, че учениците най-късно в 9:30 часа трябва да са в училище, за да бъдат допуснати до изпитните зали. Първият модул е 60 минути, вторият модул - 90 минути."

300 квестори ще следят за нормалното провеждане на изпита. Осигурено е и видеонаблюдение.

Националното външно оценяване по математика е на 22 май, а на 29 май ще се проведе изпитът по чужди езици. Резултатите от тестовете се очаква да излязат до 5 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава Националният мотосъбор във Видин

Град Видин е домакин на 17-и поред Национален мотосъбор , традиционен за мотосредите . Събитието всяка година се радва на голям интерес. Тази година много участници пристигнаха специално за мотосъбора не само от страна, но и от чужбина: "Тазгодишният мотосъбор за мен е по-силен от предишния...Доста мотори, доста хора. Доста чужденци..

публикувано на 17.08.24 в 13:47

ПГ "Алеко Константинов" в Мездра ще реализира нов проект

Проектът "Заедно учим, творим и се забавляваме" е класиран и одобрен за финансиране от ЦОИДУЕМ. Продължителността на дейностите е 11 месеца , а стойността на проекта е 16 530 лв .  Проектът е насочен към дейности, свързани с ефективна социализация и общуване на ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти и осъществяване..

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Повечето присъди във Врачанския окръжен съд са условни

По-голямата част от приключилите дела в окръжния съд на Враца през 2023 година са завършили с условни присъди , това показват данните на НСИ. 1 114 процеса за престъпления са приключили през изминалата година , като за 407 от тях са постановени ефективни осъдителни присъди, по 514 са издадени условни присъди, 17 от споровете са завършили с..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Жители на Люти дол подадоха сигнал срещу строежа на Е-79

Жители на мездренското село Люти дол са подали сигнал до министерството на околната среда и водите, с който протестират срещу строителството на международния път в отсечката между Мездра и Ботевград . Хората потърсили помощ от екоминистерството, тъй като дейностите по трасето тровят въздуха им. Според недоволните, огромните машини, които..

публикувано на 17.08.24 в 08:29

В Монтана монтираха три паркомата

В Монтана вече работят три паркомата . Те са разположени на входа на парк „Монтанензиум" и останалите на булевард „Трети март" , поясни Емил Иванов , директор на общинско предприятие „Градска мобилност". Апаратите не връщат пари, предупреди Иванов и даде пример. Ако се пусне 2 лева в „зелената зона" ще ви даде два часа за паркиране, а не един...

публикувано на 17.08.24 в 08:21

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44