Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1300 ученици на изпит днес във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

669 зрелостници са подали заявления за допускане до провеждащата се днес матура по предмет по избор в област Видин. Най-много дванадесетокласници са избрали да държат изпит по "биология и здравно образование"- 188.

"На второ място е предметът "география и икономика"- 180. На трето място е предпочетен "английски език" - 163. За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация.",
  обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Марийка Василева.
 
Броят на предпочелите изпита по професия е 64.

Седмокласниците пък се явяват на национално външно оценяване по математика. На изпита, който започна в 10 часа, трябваше да се явят 682 ученици от 28 училища в област Видин. Час преди началото пред видинското училище "Цар Симеон Велики" вече чакаха седмокласници:

"Спокойни сме, вече не се пишат оценки, а- точки. Колкото и да имаме, ще кандидатстваме. Искаме по-добри оценки, за да можем да влезем в по-хубави училища и паралелки... Подготвили сме се, от това ни зависи кандидатстването... Оценките не са толкова важни, важни са знанията, които имаме..."


649 седмокласници се явиха на националното външно оценяване по български език и литература, което се проведе на 19 май. На 29 май учениците от 7 клас трябва да се явят и на изпит по чужди езици. Резултатите от тестовете се очаква да излязат до 5 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

На 19 юли в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20