Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е важно да сме грамотни

Снимка: радио ВИДИН

Грамотността е ценност, която помага на хората да общуват по-добре помежду си. Тя е изключително важно качество и необходимостта от нея не се изчерпва само с получаването на високи оценки в училище или на зрелостните изпити. Наш сутрешен гост днес бе Петър Петров, преподавател по български език и литератира в гимназията с преподаване на чужди езици " Йордан Радичков" във Видин. "Длъжни сме да сме грамотни. Няма нация в света, която да подценява този въпрос, но ние като че ли сме най- компромисни. Грамотността е най- важният елемент от общата култура на личността. Интернет не винаги е с нас - ние трябва да умеем да пишем. Дразня се от неправилно изписани надписи и зададени въпроси в телевизионни предавания. Младите хора четат предимно любовни романи. Старая се, когато преподавам да използвам и исторически факти, за да направя дадено произведение по- достъпно до учениците. Не трябва да се опростява литературното ниво. Съветвам хората да четат литературни произведения, но и повече литературни критици." - сподели Петър Петров.

В навечерието на 24 май класическият роман "Под игото" на Иван Вазов беше издаден на шльокавица. Решението на българско издателство е провокирано от загърбването на кирилицата и заплахата от нарастваща неграмотност. Писането на шльокавица набира все по-голяма популярност. Това е съчетание между латински букви, цифри и препинателни знаци. Издателството насочва вниманието към този проблем с публикуването на „Под игото”, преведено на шльокавица, с леко намигване към читателите. Самото произведение не може да се прочете в този му вид, каза за радио Видин един от собствениците на издателството и автор на идеята Манол Пейков. "Опитахме да създадем една провокация с цел, когато отвориш книгата да осъзнаеш гигантската нелепост на шльокавицата. В този момент осъзнаваме колко е важна за нас кирилицата. Има хора, които живеят със светините, но аз не съм от тях. Мисля, че има време и място за всяко нещо. Ние трябва да мислим за себе си тук и сега. Живеем под игото на шльокавицата и това е нашата мисловна парабола. Големият проблем проблем на българското образование е, че днес то не е вълнуващо." - каза Манол Пейков.

Жителите на Видин са категорични, че човек трябва да бъде грамотен и да чете странична литература. "Много е важно да сме грамотни. В интернет всеки може да пише каквото си иска ... Моята професия е свързана с това да бъдем грамотни. За съжаление нещата не са такива. Експериментът на пловдивското издателство е гавра с "Под игото" ... Ние по- възрастните умеем да пишем и четем на български език - тази шльокавица още не сме я научили ... Ние учим класическа българска литература, но срещаме затруднения с нея, защото не винаги я разбираме от първия прочит." - споделиха в анкетата видинчани. Грамотността на обществото ни зависи от нас. Не трябва да се страхуваме да задаваме въпроси. Нека четем повече и да излизаме от зоната си на комфорт - да не се ограничаваме само в обичайните списания и вестници. Така не само ще сме сигурни как се пишат сложните думички, които ни затрудняват и избягваме да употребяваме, но и ще обогатим и речниковия запас с нова лексика. по този начин по- често ще забелязваме публикациите в интернет изпълнени с грешки, неправилно изписаните табели по улиците и субтитрите на филмите. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45