Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самодейците от "Флорентиана" с изяви през лятото

Снимка: Светла Бондова

Хората правят читалището. До този извод стигнах в разговора с председателя на едно от малките читалища в общината Борислав Митрашков. Той няма една година стаж като такъв, но е закърмен с читалищните проблеми, защото е бил неизменно до майка си - дългогодишния секретар на читалището Елита Максимова. Но съгласете се, че това трябва да ти идва и отвътре. А той умее да танцува, да увлича, да убеждава и свои, и спонсори. Но кажете, кой ще се остави да го убедят, ако не е заложено дълбоко в него. Затова не стигнаха два автобуса за самодейците от Флорентин, които представиха не само своето село, но и община Ново село, и власите от Видинския край в празниците на Калафат, република Румъния, които се проведоха на 4 май. Танцова формация  "Флорентиана" бе първият чуждестранен състав, който излезе на сцената след домакините. И това бе началото на поредица изяви през май - месеца на българската култура.

След като спечелиха купа и грамота в чужбина, самодейците от Флорентин гостуваха на фолклорния събор "Гергьовден" в село Антимово. Не пропуснаха да поздравят СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Ново село, по случай 145-годишнината му на 11 май, защото всички участници са преминали по едно или друго време през неговите учебни стаи. За което си спомнят с благодарност. Ансамбълът подкрепи идеята  "Голямото хоро", организирано от "Северняци" на 20 май във Видин. По традиция с богат курбан и участие на самодейните състави от читалище "Пробуда" в двора на църквата се отбележи Спасовден - храмовият празник на местната черква "Вознесение Христово".

СнимкаНа четири покани за участия ще се отзоват самодейците от Флорентин през месец юни. Най-много труд хвърлят за участието  си на фолклорния събор "Любимото ми хорце" в Плевен. Защото отново ще представят не само селото, но и Новоселска община и част от влашкия Северозапад.  Те ще бъдат и съорганизатори на втората изява "Хоротека на открито", която се организира съвместно с танцова група "Жарава" до средновековния замък "Баба Вида" на 16 юни от 19 часа.

Това ме кара да се върна отново към мисълта кое прави едно читалище. Когато танцьорите на "Флорентиана" започнаха да излизат с бавното чорбаджийско хоро на новоселската сцена, публиката имаше чувството, че  броят им няма край. От 18 до 70-годишни, те излизаха с усмивка, кършейки снага и  полюшвайки полите, както умеят да го правят само влаинките от Флорентин. Сред тях бяха и тези, които подкрепяха читалищното ръководство и онези, които го критикуваха на годишните събрания. Защото всички са го правили с мисъл за доброто на читалището. За да го  има, за да запазят и покажат  самобитният си фолклор на наши и чужди сцени, за да превърнат отново малкото село Флорентин в домакин на най-големия фолклорен събор в Община Ново село, събрал участници от две наши области и от двете страни на Дунава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10
Община Враца

Държавата даде 7 имота на Враца за индустриален парк

Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк . Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Имотите представляват изоставена територия, а сградите са полуразрушени и подлежат..

публикувано на 18.07.24 в 09:50

Мъж пострада при катастрофа на път Е-79 в Монтанско

Шофьор на кола е пострадал при пътен инцидент с тежкотоварен автомобил на път Е-79 край село Горна Вереница , община Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР. Произшествието е станало вчера, 17 юли, около 01:20 часа. Причинени са материални щети и средна телесна повреда, комоцио, на шофьора на лекия автомобил. Пострадалият е настанен за..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес, 18 юли, Видин . В храм „Св. Димитър Солунски“ всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Видин е първият български град, който патриарх Даниил  ще посети   след коронясването си. Точно в 18:00 часа българският патриарх ще бъде посрещнат на централния площад,..

обновено на 18.07.24 в 09:24

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18