Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 тръгват по стъпките на Ботевата чета

Снимка: Радио ВИДИН, архив

"833 родолюбци, избрали да извървят гордо и патриотично 120 километровия път "По стъпките на Ботевата чета", тръгват в 71-вия Национален туристически поход "Козлодуй – Околчица". Това заяви на пресконференция областният управител на Враца Малина Николова. В проявата участват 696 ученици и техните ръководители, 117 общественици, граждани и студенти и 20 организатори. Ученическите групи са представители на 10 области на страната– 13 групи от област Враца на общините Враца, Козлодуй, Бяла Слатина, Мизия, Роман, Борован, 5 групи от област Благоевград и по 2 групи от област Стара Загора, Софийска област и област Велико Търново. По една представителна група в 71-вия Национален туристически поход имат областите Кърджали, Бургас, Пловдив, Ямбол и Видин. В най-масовата туристическа проява се включват и индивидуални участници от цялата страна. Сред тях е най-възрастният участник- 75-годишен представител на община Велико Търново, а най-малкият, едва 5-годишен, е от Ямбол.

Финансирането на 71-вия НТП "По стъпките на Ботевата чета Козлодуй-Околчица" се реализира с бюджетни средства на Министерски съвет на Република България, предоставени на Областна администрация– Враца. За организацията и провеждането на похода са ангажирани служители на държавните звена от област Враца.

Снимка"Ресурсното обезпечаване на проявата включва благоустроителни дейности в Мемориален комплекс "Ботев път", осигуряване на хранителна продукция за ученици, ръководители на ученически групи и студенти, осигуряване на химически тоалетни, полеви мивки и душ контейнери, автобусен и товарен транспорт, ел. захранване на местата за лагеруване, културна програма и спортно-туристическа анимация", допълни още Малина Николова.

Тя представи накратко акцентите в програмата на Националния поход, която започва на 27 май на пл. "Христо Ботев", където Община Враца организира тържественото изпращане на походната колона. Същият ден в "Ботев парк"- Козлодуй, областният управител тържествено ще открие 71-вия НТП "По стъпките на Ботевата чета Козлодуй-Околчица" с връчване на знамена на Ботевата чета и книги с художествена литература на всяка една от ученическите групи.

Богатата художествена програма и спортно туристическата анимация включва: екскурзоводски беседи в "Ботев парк" – Козлодуй, местностите: "Матеев геран", "Поповото ханче", "Милин камък", "Ботева поляна", участие във Възпоменателен митинг-заря в Козлодуй, художествена вечер в Софрониево и Борован, спортно туристически игри в Софрониево и Баница, среща с кмета на Община Враца в Баница, както и концерт на Светлин Миланов и Танцов ансамбъл "Мездра" в местността "Речка“. На 1 юни от 13.30 ч. на лобното място на Христо Ботев в местността "Камарата" ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 19.00 ч. на емблематичния връх Околчица започва концерт на Рок група "Епизод" с песни по Ботеви стихове. Вечерта завършва с лагерен огън с изпълнения на Ботева поезия.

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България- 2 юни на връх Околчица народната певица Валя Балканска ще изнесе концерт, след което започва награждаването на участниците в похода и Всенародното поклонение.

Приготвянето на храната за туристическата проява се реализира от Общинско предприятие "Социални дейности"– Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Млада поетеса ще гостува в мездренската библиотека

Продължава "Забавно лято в библиотеката" в мездренската библиотека. Следващото събитие в програмата е среща с младата поетеса, художник и начален учител Рени Митева , която е члена на Съюза на българските писатели и носител на награда за детско творчество.  Децата ще се запознаят с нейните две книги за деца- "Копривени въженца" и "Две весели приказки"..

публикувано на 11.08.24 в 10:15