Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 май 2017 година

| обновено на 30.05.17 в 17:41
Снимка: Светослав Цветанов
Видин бе градът с най-високи температури днес. Цели 28,6 градуса достигна живакът в термометрите към 15 часа, но абсолютен температурен рекорд не е поставен. Той е от 1969 година, когато на днешния ден са измерени 33,6 градуса, информира дежурният в хидрометеорологичната обсерватория в Плевен.

От страна на община Видин е подписан договорът по Оперативна програма „Региони в растеж“ за реконструкция на централната пешеходна зона в града. Проектът е за близо 12 милиона лева. 


Представеният график за завършване на обекта се изпълнява в срок. Това установи работна среща във Враца, свързана с контрола на изпълнението на дейностите по проекта за водния цикъл.  До края на 30 юни 2017 г. се очаква да приключи работата по всички подобекти, свързани с технологичната част. Изграждането на градската „ВиК“ мрежа е завършено на 99%. Довършва се възстановяването на настилките в кв. Кулата и връзките с участъци. По договора за Етап 2, последният работен график е предаден на 25.05.2017 г. и в него е фиксирана крайна дата за приключване на строително-монтажните работи – 30.09.2017 г. 


България е с най-висок дял на редовните пушачи в Европейския съюз. Материалните щети от тютюнопушенето възлизат на 165 млн. лв., а нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв, сочи изследване на Световната здравна организация. Тютюнопушенето е два пъти по-вредно за икономиката, отколкото приходите от акцизи от тютюневи изделия. Според доклада забраната за тютюнопушене на закрити обществени места в България не води до спад на приходите на ресторанти и барове.


МБАЛ-Монтана е в много стабилно финансово състояние. Дружеството завърши годината с печалба, няма просрочени задължения, съобщи изпълнителният директор д-р Тони Тодоров пред отчетното събрание на акционерите.  В болницата работят 103-ма лекари и 249 медицински сестри.


Видинските джипита избраха трима делегати, които да ги представляват на отчетно-изборното събрание на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Това са председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари- д-р Наташа Иванова и колегите ѝ д-р Вадим Мушанов и д-р Емил Мушанов.


По инициатива на Областния управител Албена Георгиева, днес в Конферентния център на Областна администрация Видин се проведе работна среща с ръководителите на териториални звена на централната изпълнителна власт в областта. Срещата бе насочена към обсъждане и координация на съвместни действия за развитие на област Видин с оглед провежданe на държавната политика на регионално ниво. 


Над 170 000 удостоверения за дължими данъци ще могат да се издават автоматизирано, без да се налага посещение в офис на Националната агенция за приходите съобщават от приходната администрация. От 01.11.2016 г. НАП е осигурила възможност за предоставяне по служебен път на удостоверение за наличие или липса на задължения на административните органи и възложители на обществени поръчки. 


Преминаването на всички превозни средства през Дунав мост 2 при Видин-Калафат ще бъде преустановено за час и половина утре, 31 май, и в петък, 2 юни.


„Тролейбусен транспорт“ ЕООД – Враца, съвместно с Община Враца, отпускат през следващите дни допълнителни курсове на обществения транспорт. На 1-ви юни – Деня на Враца, с цел осигуряване възможност на повече граждани да посетят тържествения митинг-заря, ще се изпълняват допълнителни курсове по линия №17. Часовете на потегляне, от ж.к. „Дъбника“, блок №26, са: 20:10 ч., 20:20 ч. и 21:00 ч. За да бъде облекчено придвижването в обратна посока, от дружеството ще осигурят три тролейбуса, в района на площад „Македония“, които ще потеглят след събиране на достатъчно пътници на двете най-натоварени спирки, а именно – площадите „Македония“ и „Св. Софроний Врачански“. На 3-ти юни, по повод Черешова Задушница, всички тролейбуси ще се движат до спирка „Химко“. След това автобус, с учестен график, ще извозва пътниците от спирката на бившия химически комбинат до Нов гробищен парк.


В Козлодуй отбелязват днес, 30 май, празник на града. Вечерта ще започне фолклорен фестивал с участници от Молдова и Босилеград.


Кметът на община Козлодуй подписа тристранно споразумение с кметовете на община Пакш (Унгария) и община Черна вода (Румъния), съобщават от общинската администрация. Страните са изразили съгласие за трайно партньорство и взаимно сътрудничество за осъществяване на съвместни дейности, както и за проекти в областта на местното самоуправление, инфраструктурата, благоустройството, социалните дейности, културата, спорта и туризма. Общото между трите града, е разположението им по река Дунав и наличието на атомни електроцентрали на тяхна територия.


Снимка

Стилизираните изображения на патрона на Мездра- св. Георги Победоносец, Светите братя Кирил и Методий, Цар Симеон Велики, Паисий Хилендарски, Васил Левски и Христо Ботев ще посрещат гостите на града, гарнирани с цветовете на българския трибагреник. „По този начин не само облагородяваме една от най-важните артерии на града ни, но и предаваме незаменим урок по родолюбие на подрастващото поколение“, заяви кметът на Общината Генади Събков. Паната са изработени от ламинирано PVC фолио, монтирано върху алуминиев композитен панел. Височината на рамките е съобразена с интензивно преминаващия трафик.


15 безработни от Лом успешно завършиха обучението си и придобиха специалност „Озеленяване и цветарство“. Инициативата е на КНСБ, Бюрото по труда и местната общинска администрация. 


В Министерството на образованието и науката беше изтеглен „Вариант II“ за държавния зрелостен изпит по желание за зрелостниците, избрали да се явят на изпит по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или философски цикъл.


Утре, на 31 май, изтича срокът за преобразуване на училищата, според новия Държавен образователен стандарт. На територията на община Видин са извършени необходимите процедури.


В училище "Христо Ботев" във Враца откриха метеорологична станция. 16 000 лева от училищния бюджет са вложени в проекта, а идеята е на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.


На три сцени ще е летният фестивал на Софийската опера и балет „Крепост на вековете“,който ще се проведе през август във Видин. Представленията ще са на шлеп на река Дунав, в замъка „Баба Вида“ и пред Стамбол капия.


Пътуващата изложба "Лъвът - българският национален символ през епохата на Възраждането” гостува в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев” във Видин. Експозицията съдържа платна и табла с оригинални източници, които показват употребата и развитието на българския национален символ.


Във Враца откриха изложба „Христо Ботев в българската филателия“, която е предоставена от колекцията на Георги Мъндев. Експозицията е в Регионалния исторически музей в града и отразява делото и интересни факти около творчеството на Христо Ботев. Уникалните експонати могат да се видят до 2 юни.


Враца софтуер общество организира за първи във Враца лятна ИТ академия за предприемачи. В нея ученици между 7-12 клас и студенти ще работят в екипи над реални софтуерни проекти, които сами са измислили. Записването става през сайта на организацията. Срокът за кандидатстване е до 22 юни.


Новата документална книга-албум на Соня Мачорска- "Дунавци 2015-2017" представят пред обществеността на малкия град. Изданието разкрива любопитни и малко известни факти от миналото и настоящето на Дунавци.


Днес отбелязваме годишнина от героичната саможертва на капитана от Видинския край Иван Томов, който е пожертвал себе си и екипажа на кораба "Мария Луиза", за да спаси гръцкия град Пирея от взрив. Историята е от далечната 1941 година, когато кап. Томов извежда горящия кораб извън пристанището. Пожарът е можел да предизвика верижен взрив. Седмина българи губят живота си в тази трагедия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19