Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 май 2017 година

2
Снимка: Красимир Каменов

Проявата "В света на професиите" се състоя в СУ "Любен Каравелов" във Видин. Училището е пилотно по Програмата за кариерно ориентиране на учениците.

Намаление на  безработицата в областите Монтана, Видин и Враца през април, отчитат от Регионалната служба по заетостта. 28 142 са регистрираните безработни в края на април. Те намаляват с 1 105 души спрямо предходния месец, а в сравнение с април 2016 г. броят им е по-малко с 6 000, което прави спад със 17.5 %, съобщи Светла Узунова, директор на  Регионалната служба по заетостта в Монтана.

На територията на област Видин продължава да има работодатели, които все още не са изплатили дължимите и начислени трудови възнаграждения на работниците си. От началото на годината до месец април, включително, установената сума на неизплатените трудови възнаграждения в 7 предприятия, е в размер на близо 270 000 лв., а сумата на изплатените забавени заплати след намесата на трудовата инспекция в града е 152 хиляди лева. Данните изнесе изпълняващият длъжността директор, Надежда Симеонова, която обобщи и информация от направените от инспекторите 84 проверки през изминалия месец.

Районната здравноосигурителна каса във Видин сключи договори за дейност с болниците в областта. С болничното заведение в Белоградчик е сключен договор за 22 клинични пътеки, а с болницата във Видин - за 170 клинични пътеки, 23 амбулаторни процедури и 3 клинични процедури, както и нова клинична пътека и други амбулаторни процедури.

Заради профилактика за час и половина затвориха Дунав мост 2 при Видин от 9.30 тази сутрин. Движението на граничния пункт с Румъния беше спряно в двете посоки. Проверката на съоръжението е планова, казаха от дружеството, което стопанисва Дунав мост 2.

Очаква се да бъдат одобрени за ремонт два пътя от Републиканската пътна мрежа в област Видин: пътят Видин-Кула-Връшка чука и Лом-Сталийска махала-Дондуково-Дреновец-Ружинци. Това каза днес на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Цветозар Цанков от Областно пътно управление във Видин.

Шест ларвицидни обработки срещу разпространението на комари са предвидени във Видин, една от тях вече е извършена, до края на седмицата предстои и втора, каза заместник- кметът Цветан Асенов.

Държавен зрелостен изпит по желание се проведе днес. За област Видин само трима зрелостници са заявили, че искат да се явят на трети държавен зрелостен изпит по желание.

Възпитаникът на Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино Филип Филипов е изваял от камък бюст на поета-революционер Христо Ботев. Абитуриентът е  изработил скулптурата по модел на директора на учебното заведение- Стефан Стефанов.

Днешният ден - 31 май, се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим. Тази година мотото е "Тютюнът - заплаха за развитието".

По покана на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Деня без тютюнев дим в Белоградчик бяха доброволци от Общинския младежки съвет по наркотични вещества във Видин.

На финалната си права е инициативата за най-патриотичен клас, която беше обявена преди около 2 месеца от кмета на Враца - Калин Каменов. До 5 юни зрелостниците от 3 паралелки трябва да докажат свои родолюбиви инициативи, проведени като част от надпреварата.

За първи път от 10 години Община Козлодуй изпрати 80 походници от няколко училища от общината в 71-ия Национален туристически поход “По пътя на Ботевата чета Козлодуй-Околчица“.

Видин ще има отбор, който ще се представи на националното състезание на ученическите екипи по първа помощ, което ще се проведе от 2 до 4 юни.

Две трети награди спечелиха представителите на Литературен клуб "Иван Деспотов"-Видин на 55-ия национален конкурс-рецитал за Ботева и възрожденска поезия и проза, организиран в рамките на Ботевите празници във Враца.

По повод 1 юни - Ден на детето днес в Мездра гостува Илиана Балийска със своето „Приказно - песенно шоу”. На сцената на площад „България” се изявиха децата от детските градини и училищата от Мездра и село Зверино.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 29 май 2024 година

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" . Днес премиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър..

публикувано на 29.05.24 в 18:00

Премиерът поздрави участниците в похода „По стъпките на Ботевата чета“

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“. Днес п ремиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Тази година в една от най-мащабните прояви през Ботевите дни,..

публикувано на 29.05.24 в 16:44

Третират срещу плевели около жп линията в община Видин

Предстои третиране срещу плевели по жп линии на територията на община Видин. Писмото е от Железопътна секция Враца (ЖПС Враца), с цел уведомяване на собствениците на пчелини.  От железопътната компания уточняват, че хербицидът (препарат НАСА ТАФ) срещу плевели не е токсичен за пчели. В периода 08.06- 19.06 по съответен график ще..

публикувано на 29.05.24 в 15:53

Празник за рождения ден на детска градина "Звънче" в Лом

Детска градина №12 "Звънче" в Лом отбелязва своя 45-ти рожден ден. Настоящи и бивши възпитаници на детската градина зарадваха многобройните гости в Народно читалище "Постоянство 1856" с музикално-поетичен спектакъл под наслов  "С България в сърцето" .  Директорът Анжела Борисова благодари на колектива на учебното заведение за всеотдайната..

публикувано на 29.05.24 в 15:12

43 касети с ново ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 13:52

Министърът на икономиката е поискал оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е поискал оставките на ръководството на млекопреработвателното предприятие "Ел Би Булгарикум". Ще се работи и за увеличаване на заплатите на служителите с до 30%, се посочва в съобщение на сайта на министерството. Днес е проведена среща със служители на дружеството, които предприеха протестни..

публикувано на 29.05.24 в 13:21

МВР: Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2

Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2. Към момента няма чакащи товарни автомобили по трасето на републиканската пътна мрежа към ГКПП Видин-Калафат, съобщават от пресцентъра на МВР.  Всички гишета на граничния пункт работят в пълен обем. Времето за проверка на товарните автомобили е съкратено максимално , така..

публикувано на 29.05.24 в 12:31