Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 май 2017 година

2
Снимка: Красимир Каменов

Проявата "В света на професиите" се състоя в СУ "Любен Каравелов" във Видин. Училището е пилотно по Програмата за кариерно ориентиране на учениците.

Намаление на  безработицата в областите Монтана, Видин и Враца през април, отчитат от Регионалната служба по заетостта. 28 142 са регистрираните безработни в края на април. Те намаляват с 1 105 души спрямо предходния месец, а в сравнение с април 2016 г. броят им е по-малко с 6 000, което прави спад със 17.5 %, съобщи Светла Узунова, директор на  Регионалната служба по заетостта в Монтана.

На територията на област Видин продължава да има работодатели, които все още не са изплатили дължимите и начислени трудови възнаграждения на работниците си. От началото на годината до месец април, включително, установената сума на неизплатените трудови възнаграждения в 7 предприятия, е в размер на близо 270 000 лв., а сумата на изплатените забавени заплати след намесата на трудовата инспекция в града е 152 хиляди лева. Данните изнесе изпълняващият длъжността директор, Надежда Симеонова, която обобщи и информация от направените от инспекторите 84 проверки през изминалия месец.

Районната здравноосигурителна каса във Видин сключи договори за дейност с болниците в областта. С болничното заведение в Белоградчик е сключен договор за 22 клинични пътеки, а с болницата във Видин - за 170 клинични пътеки, 23 амбулаторни процедури и 3 клинични процедури, както и нова клинична пътека и други амбулаторни процедури.

Заради профилактика за час и половина затвориха Дунав мост 2 при Видин от 9.30 тази сутрин. Движението на граничния пункт с Румъния беше спряно в двете посоки. Проверката на съоръжението е планова, казаха от дружеството, което стопанисва Дунав мост 2.

Очаква се да бъдат одобрени за ремонт два пътя от Републиканската пътна мрежа в област Видин: пътят Видин-Кула-Връшка чука и Лом-Сталийска махала-Дондуково-Дреновец-Ружинци. Това каза днес на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Цветозар Цанков от Областно пътно управление във Видин.

Шест ларвицидни обработки срещу разпространението на комари са предвидени във Видин, една от тях вече е извършена, до края на седмицата предстои и втора, каза заместник- кметът Цветан Асенов.

Държавен зрелостен изпит по желание се проведе днес. За област Видин само трима зрелостници са заявили, че искат да се явят на трети държавен зрелостен изпит по желание.

Възпитаникът на Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино Филип Филипов е изваял от камък бюст на поета-революционер Христо Ботев. Абитуриентът е  изработил скулптурата по модел на директора на учебното заведение- Стефан Стефанов.

Днешният ден - 31 май, се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим. Тази година мотото е "Тютюнът - заплаха за развитието".

По покана на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Деня без тютюнев дим в Белоградчик бяха доброволци от Общинския младежки съвет по наркотични вещества във Видин.

На финалната си права е инициативата за най-патриотичен клас, която беше обявена преди около 2 месеца от кмета на Враца - Калин Каменов. До 5 юни зрелостниците от 3 паралелки трябва да докажат свои родолюбиви инициативи, проведени като част от надпреварата.

За първи път от 10 години Община Козлодуй изпрати 80 походници от няколко училища от общината в 71-ия Национален туристически поход “По пътя на Ботевата чета Козлодуй-Околчица“.

Видин ще има отбор, който ще се представи на националното състезание на ученическите екипи по първа помощ, което ще се проведе от 2 до 4 юни.

Две трети награди спечелиха представителите на Литературен клуб "Иван Деспотов"-Видин на 55-ия национален конкурс-рецитал за Ботева и възрожденска поезия и проза, организиран в рамките на Ботевите празници във Враца.

По повод 1 юни - Ден на детето днес в Мездра гостува Илиана Балийска със своето „Приказно - песенно шоу”. На сцената на площад „България” се изявиха децата от детските градини и училищата от Мездра и село Зверино.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

2000 жители на област Монтана са на воден режим

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването.  Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Към момента шест села в област Монтана са на воден режим. За още едно се чака заповед от кмета на общината за въвеждане на ограничение...

публикувано на 05.08.24 в 09:45

Белоградчишките скали отново са сцена на фестивала "Опера на върховете"

Огромен интерес привлича за поредна година фестивалът "Опера на върховете" - Белоградчишки скали . През последните три вечери любители на операта от цялата страна и от чужбина имаха възможността да се насладят на творчеството на Джакомо Пучини, по повод юбилейната годишнина на композитора. Фестивалът бе открит в петък с операта "Тоска", в събота..

публикувано на 05.08.24 в 09:20

Нова детска площадка в монтанското село Винище

Детска площадка  с гумирано покритие за безопасност откриха в монтанското село Винище.  Тя може да се използва и вечер, тъй като има осветление.  Монтирани са нова люлка и пързалка.  27 деца постоянно живеят в село Винище, но през лятото стават много повече, уточни кметът Алексей Александров.  Площадката е изградена със 17 000 лева от..

публикувано на 05.08.24 в 08:16
В центъра на Враца, архив.

Търсят изпълнители за рехабилитацията на части от градската среда във Враца

Община Враца ще определи изпълнителите на дейности по рехабилитацията на предблокови и междублокови пространства. Бюджетът на дейностите е от над 2 234 000 лева без ДДС, личи от заданието, което вече търси изпълнител. Предвижда се обновяване на пространството е пред бл. 21 в ж.к. "Дъбника", където на площ от над 2 декара ще бъде положен нов асфалт. В..

публикувано на 05.08.24 в 07:50

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47