Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На празника на децата

| обновено на 01.06.17 в 16:24
30
Снимка: Катя Борисова

Пред театъра във Видин се проведе състезание по маратонско бягане по повод Международния ден на детето- 1 юни под мотото „Спортът за едно по-здраво поколение”. В него взеха участие 69 души, като най-младият беше на 7 години, а най-възрастният- на 40. Първи финишира Стефан Йорданов на 17 години, който каза, че е очаквал да спечели, защото и миналата година е победил в маратона.Той отправи апел към всички:

"Бих ги насърчил да спортуват все по-често, да ходят по игрищата, да играят футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, кой каквото си избере, но да не се стои пред компютрите, а да се играе на вън."

Всички участници финишираха успешно и казаха, че са се включили за забавление и за здраве, не за победа:

Снимка: Моника Йончева"Реших да опитам тази година, защото ми се стори забавно. Не съм дошла с цел да спечеля, просто за забавление и да спортувам... Аз участвам първо, защото участвах и миналата година и ми хареса и второ, защото не спортувам и мисля, че се нуждая от повече движение... Миналата година дойдох, обаче не бях подготвен и видях, че е интересно и реших тази година да дойда пак. Радвам се, че има такива неща във Видин... Дойдох да потичам малко за здраве, не за да спечеля."


Участниците пробягаха трасе от около 3 километра, като разликата между първия и последния е 11 минути и 56 секунди.

Победителите получиха награди в различните възрастови групи- до 11 години, от 11 до 13 години, от 14 до 18 години и над 18 години.

Блиц турнир по шах се проведе на площадката на Художествената галерия във Видин. Включиха се 50 участници като най-младият играч беше на 7 години, а най-възрастния- на 77. Имаше двама шахматисти от село Митровци (област Монтана) и двама от Горни Лом. Турнирът се проведе в 9 кръга.

Турнир по стрийтбол се състоя на централния площад "Бдинци" във Видин. Баскетболисти от 25 отбора в три възрастови групи се включиха в надпреварата за първото място, каза Росен Ракаджиев, главен съдия на турнира.
Интересът наистина е голям и ние всяка година се стараем да осигурим това удоволствие за всички приятели на баскетбола, каза Герго Гергов, представител на организаторите на турнира.
Снимка: Пламен КоцевПървото място при възрастова група 5-6 клас бе спечелено от отбора на "Трактористите" - Иван Стоянов, Едуард Терзийски, Мариян Христов. При втората група 6-7 клас първенци са отбор "Алекс" /Ангел Ангелов, Николай Николов, Алекс Страхилов/, а при най- големите 8-11 клас, победители са отбор "Титаните" /Николай Огнянов, Здравко Здравков, Ивайло Вълчов/. Турнирът завърши с демонстративен мач, в който се включиха и организаторите.

Във Видин за 6-та поредна година различни организации поднесоха на децата като подарък за днешния 1-ви юни детски празник "Щуроландия". В няколко арт ателиета малчуганите творяха, на спортните площадки спортуваха, доброволци им рисуваха лицата и им правиха прически, дори им бяха раздадени сладоледи. А на "Сцената на талантите" всеки можеше да се изяви.

Ученици от училището по изкуствата във Видин рисуваха  на тема "Безопасно детство”. Организатор на проявата беше Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (РД ПБЗН) във Видин, съвместно с Регионалното управление на образованието, по случай 1 юни - Международен ден на детето. Децата рисуваха на асфалта в двора на училище "Св. Св. Кирил и Методий”. Задачата беше техните рисунки да отразят защитата на живота и здравето им от пожари, природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи. На празника участваха пожарникари и спасители с техника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението”- Видин. Те показаха на децата какво представлява пожарната кола и подробности от професията на пожарникаря. Инициативата няма състезателен характер, каза старши комисар Станислав Генчев, директор на РД ПБЗН Видин:


"Решихме с ръководството на училището да не правим конкурс, а да го направим празник за всички деца и всеки спокойно да може да рисува на воля… Целта е децата да разберат каква е пожарникарската професия и най-важното - да разберат как трябва да реагират при настъпила извънредна ситуация, като пожар, примерно. А що се отнася за самия празник, ние сме подготвили по една торта за участниците от всеки клас, за да могат днес да си прекарат по-весело в този най-хубав детски празник…“

В празничния ден, огнеборци посетиха и детски градини във Видин и Белоградчик, където чрез сюжетно-ролеви игри с пожарникарско оборудване запознаха малчуганите с професията "пожарникар”. Възпитаниците от детската градина в Кула  гостуваха в местната пожарна служба.


кв. Нов път, Видин, Снимка: Красимир КаменовТържество по повод Международния ден на детето се проведе и в Центъра за работа с деца на улицата във видинския квартал "Нов път". Децата изпълниха пиеската "Горските музиканти", а зрители им бяха техните родители и близки. По време на тържеството малчуганите пяха и танцуваха, а за накрая имаха и почерпка. Програмата включваше и "Ден на отворените врати", като всички желаещи разгледаха Центъра.


Годишен концерт на възпитаниците на клубовете, школите и съставите при Детски комплекс - Белоградчик се състоя на площад "Възраждане" в града. Поводът е 1 юни – Международен ден на детето, и завършването на учебната година. Сред гостите на проявата бяха  Борис Николов, кмет на общината и неговият заместник- Антон Трифонов.

Белоградчик, Снимка: Община БелоградчикКултурното събитие събра на едно място, както много родители и близки роднини, дошли да видят изявите на децата си, също така и много ценители на родния фолклор и културните ценности. По време на 90-минутната богата и разнообразна програма присъстващите се наслаждаваха на народните танци на три формации, на много сценки, драматизации по народни приказки и скечове. Възторжено бяха посрещнати и ритмичните танци на клуба по аеробика.

  В края на културната програма бяха връчени 140 сертификата  на възпитаници на Детския комплекс за успешно завършване на учебната година.


За деня на детето в Белоградчик се състоя и празнично детско шоу на площад "Възраждане". Организаторите се бяха погрижили за създаването на няколко центъра по интереси: клуб "Фотограф", клуб "Художник", клуб "Журналист", клуб "Градинар" и клуб "Сръчко", към които децата проявиха особен интерес.

Лом, Снимка: Владимир Недев

Весел детски празник, посветен на Международния ден на детето – 1 юни, зарадва малчуганите в Лом. Клоуни, жонгльор и фокусник забавляваха малки и големи в градинката зад паметника на площад „Свобода”, където се проведе детското тържество. Малчугани от всички детски градини и училища се изявиха на откритата сцена и пяха песни и рецитираха стихотворения. За награда те получиха цветни балони от водещия на тържеството. Кметът Пенка Пенкова поздрави децата с празника и им пожела крепко здраве и много весели игри през лятото. Детският празник бе организиран от Община Лом.  

Берковица, Снимка: Петя Генова

Клубът за правата на детето при Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица направи информационна кампания днес по повод Международния ден на детето. Гимназистите предварително бяха изготвили флаери с информация за Конвенцията за правата на детето, както и стикери с послания.

Събитието протече под мотото Ако знаем повече за детските права, можем да осигурим по-добър живот на децата”.

За начало на кампанията бе избрано откриването на Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки”. След това младежите посетиха Дирекция "Социално подпомагане”, съдът и прокуратурата, срещнаха се със заместник-кмета Радослав Найденов, с представители на образователни институции. Удовлетворени са от работата си, категорична са членовете на клуба.

Утре акцията продължава в Първо основно училище, където ще се проведе среща с децата от Детското полицейско управление и техните гости от Полша.

Клубът за правата на детето към ЛПГ е един от десетте клуба в страната, създаден по инициатива на УНИЦЕФ – България и е пилотен проект, който има волята да се разширява във все повече учебни заведения в страната. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55