Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на село Сталийска махала се оплакаха от мобилен оператор

3
Снимка: Радио Видин

В монтанското село Сталийска махала, което е с повече от 1500 жители, абонати на един от трите мобилни оператора остават без постоянно покритие. В същото време доставчикът на услугата продължава да предлага нови договори за населеното място. Хората, които  са се подвели по изгодните на пръв поглед условия, не могат да ги прекратят. Липсата на постоянно покритие блокира и работата на местното кметство, което ползва същия оператор. Абонатите са принудени с телефон в ръка да обикалят селото, за да намерят обхват, най-често връзка с номера им няма. Звукът, който другите чуват, когато ги търсят е: 

“Телефонът на абоната е изключен или е извън обхват.“ 

Стефка Цветанова е собственик на фирма и преди близо година ѝ предложили изгодни условия за мобилната услуга. Още преди да подпише договора, се усъмнила дали покритието е достатъчно, но от мобилния оператор били убедителни. 

"Показаха ни на техните телефони, че има обхват, но след като започнахме да ползваме услугата, то се оказа, че въобще нямаме обхват. Интернет също е много зле. Докараха тук някакви устройства, които да подсилят обхвата, но продължихме по същия начин“ - обяснява Стефка Цветанова. Тя и служителите ѝ имат 45 карти на въпросния мобилен оператор, плащат редовно таксата, но не винаги могат да ги ползват. От фирмата казват, че са подведени, но, ако прекратят договора, ще трябва да платят солидна неустойка: 

"Има дребен шрифт, който  почти никой не чете. В този дребен шрифт са неустойките, примерно на карта, около 200 лева беше. Сега, ако ние прекратим договора, то е ясно, че оттук нататък ще си платим неустойката и тя излиза може би около 8 хиляди лева…“ 

От година и половина без телефонна връзка често е и местното кметството, защото договорът, който Общината в Лом е сключила, е със същия мобилен оператор. Тотка Живкова, която е служител в кметството, казва, че част от работното ѝ време преминава  в обиколка в сградата, докато търси покритие. Със стационарните телефони в административната сграда, които са към същия оператор, също доскоро имало проблеми: 

"Не можеха да ни набират гражданите. Обаждахме се, обяснението беше, че клетките, тук малко ли са, няма ли клетки, нещо в такъв смисъл. Хора идват и се оплакват, че също имат  проблем с обхвата. Трябва да се движиш из двор или на улица, или в стаята, както сме ние в кметството, за да можеш да намериш обхват и да проведеш разговора.“ Ако за различни услуги граждани искат да направят справка в кметството, но дори да са много настоятелни, връзка с телефоните няма, причината е в оператора, обясниха в селото.


Потърсихме позиция от Комисията за защита на потребителите (КЗП) в България. 

"До момента нямаме подаден сигнал при нас. Когато получим такъв, ще имаме грижата да го прехвърлим към Комисията за регулиране на съобщенията. Това е нещото, което можем да направим ние. Липсата на сигнал и неговото качество са от компетенцията на Комисията за регулиране на съобщенията" - каза Елеонора Димитрова, директор на КЗП в Монтана. Същото ни обясни и Габриела Руменова, служител на централата на Комисията в София. Успяхме да се свържем с местния клон на въпросния мобилен оператор. 

"Няма подаден сигнал до момента при нас. Аз, когато преминавам през Сталийска махала, имам нормален сигнал на телефона си. Може да се пусне писмо към оператора ни и там да се опише случаят" - отговори Александър Александров, офис мениджър за оператора в град Лом.


От Комисията за регулиране на съобщенията също се включиха по темата: 

"Запознати сме с проблема и това, че проблемът възниква в равнинен район на страната. Това трябва да е сигнална лампичка за всички мобилни оператори. Много е хубаво, че се подава такъв потребителски сигнал. До десет дни имаме уверенията от въпросния оператор, че всичко ще бъде наред и клиентите ще могат да ползват 3G услуги от него. Клиентите могат да потърсят правата си по съдебен път за получаването на съответните обезщетения" - каза Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59