Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юни 2017 година

| обновено на 07.06.17 в 17:35
Снимка: Светослав Цветанов

Деца от видинската детска градина "Детелина" са на летен лагер във филиала на детското заведение в село Синаговци. Това е традиция и се случва за пета година, каза директорът Златка Георгиева.


Министерството на труда и социалната политика променя наредбата за енергийните помощи в полза на възрастните хора и майките на деца с увреждания. Повишението на пенсиите от първи юли няма да попречи за получаване на енергийните помощи от възрастните хора, които досега са имали право на тях, съобщиха от Министерството.  Подготвена е поправка в наредбата, публикувана за обществено обсъждане. Според нея коефициентът за дохода от всички пенсии, получавани до 30 юни, ще се коригира надолу с процентите на планираното нарастване както на минималната пенсия, така и на всички останали. Така възрастните, които са получавали помощи за отопление до момента, няма да отпаднат от системата. Майките на деца с увреждания, които от тази година получават по-високи размери на помощите, също ще имат достъп до подпомагането, защото помощта няма да се смята за доход. С друга промяна в наредбата, всички правоимащи ще могат да кандидатстват за парите в социалните служби и по настоящ адрес. Към момента това се прави само по постоянния.  


С новия Национален рамков договор за медицинските дейности  за 2017 г., общопрактикуващите лекари  нямат задължение да предоставят на хората, избрали ги за свой личен лекар здравноосигурителни книжки. По условията на Наредбата за осъществяване правото на медицинска помощ, Националната здравноосигурителна каса издава на задължително здравноосигурените лица здравноосигурителна книжка.


На предстоящото заседание на местния парламент във Враца кметът Калин Каменов ще внесе докладна записка за създаване на Общинско предприятие „Чистота“Новата структура ще поеме функциите и дейността на обявеното в ликвидация „БКС - Враца“ ЕООД, в което към момента работят 178 служители.


Глоби за 25 300 лева наложи Инспекцията по труда в Монтана през месец април. За отчетния период са извършени 74 проверки, като са констатирани 373 нарушения, уточни директорът Димитър Петров.


3 къщи, дворове и градини са наводнени в село Згориград, вследствие на падналия пороен дъжд вчера, съобщават от общинската администрация във Враца.


Улица, на която живеят близо 30 души в село Бързия, е почти непроходима. Кметът на селото, което е най-голямото в община Берковица, Атанас Алексов твърди, че многократно е отправял искания отсечката да бъде ремонтирана.


Зачестили са вандалските прояви в Мездра, често извършвани от непълнолетни. Освен, че загрозяват градската част, създават и огромни пречки пред обществеността да почива и да се възползват от изградена за тях пешеходна зона на булевард „Александър Стамболийски“. От местната управа призовават гражданите, които имат информация за подобни вандалски прояви да сигнализират на обявения за целта телефон в Общината. Тази сутрин градът е осъмнал с изкъртени кошчета за смет, разбити и преобърнати на пешеходната алея на бул. "Александър Стамболийски".


3 D заснемане и каталог ще бъдат изготвени на рисунките в пещерата „Магурата“. През това лято археологически разкопки в област Видин ще има на археологическия обект "Рациария" в землището на село Арчар, в село Балей, местността „Анище“ край Белоградчик и пещерата „Козарника“. Във Видин ще продължат и проучванията на антична Бонония.


Инициативата "Лято с библиотеката" започна във Видин. И тази година тя се провежда от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" за децата от града и общината. Инициативата предлага забавни и полезни занимания за най-малките читатели. Срещите са подходящи за ученици. Ако по-малки деца искат да участват във формите, те трябва да бъдат придружени от родител.


15 третокласници от училище "Петър Парчевич" в Чипровци ще откриват съкровищата на родния край от днес, 7 юни, до 27 юни. Децата ще предложат свои решения как да бъде опазено уникалното културно и природно наследство на региона.


От 19.00 часа днес, 7 юни, Симфониета – Видин ще изнесе концерт в Белоградчик. Той е по изричната молба на гост диригента Андреас Апостолу.


Във видинското село Чупрене на 9, 10 и 11 юни ще се проведе XII турлашки фолклорен събор. Гостите ще могат да опитат вкуса на българо- сръбската турлашка кухня, да се запознаят с бита на турлака и да се потопят в магията на българския фолклор.


Танцов ансамбъл „Младост” при Общински младежки дом в Монтана ще вземе участие в 32-то издание на Международен младежки фолклорен фестивал във Вевелсбург - провинция Северен Рейн - Вестфалия в Германия. Творческото събитие е посветено на националната младежка седмица и ще се проведе от 9 до 19 юни. В него ще се включат танцови групи от Португалия, Швеция, Турция, Холандия, Украйна, Унгария, Полша и местни немски състави. 


Утре ще се проведе обществено обсъждане, във връзка с приемане на второ четене на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с тролейбусен транспорт на територията на град Враца. Обществената консултация е с начален час 17.00 ч. и ще се проведе в Конферентната зала на Общински съвет-Враца, съобщават от общинската администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30