Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс": Няма непосредствена опасност за кредитния рейтинг на Великобритания в резултат на изборните резултати

Кредитният рейтинг на Великобритания няма да бъде непосредствено повлиян от проведените вчера национални избори, които доведоха до формирането на нестабилен ("висящ") парламент, заяви в петък агенция "Стандард енд Пуърс", но в същото време предупреди, че това би могло да създаде допълнителна несигурност и потенциално да забави преговорите с ЕС за Брекзит.

Британските гласоподаватели наказаха министър-председателя Тереза ​​ Май на предизвиканите от нея предсрочни избори на 8-и юни, заличавайки досегашното парламентарно мнозинство на управляващата Консервативна партия, като в същото време хвърлиха Обединеното кралство в политическа криза точно преди старта на ключовите преговори с ЕС по въпроса за Брекзит.

Според нас липсата на мнозинство на която и да е партия в новия британски парламент вероятно ще забави преговорите по Брекзит, които трябваше да започнат на 19-и юни, се посочва в изявление на "Стандард енд Пуърс", цитирано от Ройтерс.

Ние също така не изключваме възможността за нови предсрочни избори, което обаче вече е отразено в настоящата ни "негативна" перспектива за дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания, допълни водещата кредитна агенция.

Понастоящем "Стандард енд Пуърс" оценява дългосрочния рейтинг на Обединеното кралство на ниво "АА" с негативна перспектива, след като агенцията лиши Великобритания от нейния топ "ААА" рейтинг веднага след референдума преди година, на който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз.

Главният анализатор на кредитната агенция Мориц Краемер заяви пред Ройтерс по-рано тази седмица, че обликът на конкретната Брекзит сделка с ЕС ще бъде основен фактор, който ще определи бъдещия рейтинг на Обединеното кралство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!