Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследник на д-р Бърни Бончев посети архива във Видин

Началникът на отдела на Държавния архив във Видин Светлана Кръстева показва на Жан Гологанов снимки, дарени от неговия прадядо
Снимка: Радио Видин

Днешният ден беше обявен за Ден на отворените врати в отдела на Държавния архив във Видин. Специално, за да се запознае с фонда, дарен на архива от д-р Бърни Бончев, един от най-известните кметове на Видин, в отдела пристигна неговият родственик Жан Гологанов. За първи път той видя снимки, съхранявани в архива от преди повече от 50 години:


"Пристигнах специално от София. Бях предупреден за това събитие. Имам личен интерес към това събитие, тъй като е свързано с мои роднини. Моят прадядо е бил кмет на Видин и идвам специално, за да видя неговия архив. Аз съм наследник на Бърни Бончев. Това е поводът, който буди у мен голямо вълнение, тъй като научавам много подробности назад във времето около неговото развитие като личност, след това като общественик и накрая дори може да се каже като учен. Аз бях с него през последните му десет години. Бях абсолютният свидетел на контакта му с Българската академия на науките, която му отпусна определени предимства, за да може да опише всичко онова, което е направил не само за града, но и за околните села около града и техните истории."


Сред честите посетители на архива във Видин са и ученици от близката природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I".


"Всяка година нашето училище отделя един ден и ходим на посещение в архива. Идвала съм и сама. На мен ми се е случвало да потърся, повече информация от книжата, например за Васил Левски. Това беше истинско предизвикателство. Беше много интересно. Научих и много нови неща"- обяснява Десислава Маринова.


"Показани са много интересни факти от миналото. Има интересни снимки"- казва  Мила Веселинова, която също е ученичка в Профилираната природоматематическа гимназия.


Посетителите в Деня на отворените врати можеха да разгледат и изложбата на документи, постъпили от лични дарения в архива през последната година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж открадна чантата на възрастна жена от Мездра, по-късно я захвърли до дома й

На 22. 05. 2024г., в 20: 30 часа в РУ- Мездра е получен сигнал, че малко по- рано на улица в гр. Мездра, неизвестно лице, използвайки сила е издърпало дамска чанта от ръцете на възрастна жена.  Извършен е оглед на местопрестъплението и са намерени част от вещите, които са били в чантата. Чантата на жената е намерена в близост до дома й. Липси не..

публикувано на 23.05.24 в 11:46

20-годишен от Белоградчик е в ареста заради нелегални цигари

20 000 къса цигари без бандерол са иззели  вчера служители на РУ-Белоградчик. По случая е задържан 20-годишен жител на градчето.  Нередовната акцизна стока била открита в багажника на управляван от него лек автомобил, проверен в с. Долни Лом , съобщават от ОД на МВР-Видин.  Оперативна група е извършила оглед. Мъжът е задържан за срок до 24..

публикувано на 23.05.24 в 11:00

Такси блъсна мъж на пешеходна пътека във Видин

Пешеходец във Видин е с леки наранявания след инцидент на кръстовище в града, съобщават от ОД на МВР-Видин.  При работещ трисекционен светофар на кръстовището на улиците „Широка“ и „Христо Ботев“, на зелен сигнал, таксиметров автомобил, е отнел предимство на 73-годишен мъж, пресичащ на пешеходната пътека.  Мъжът бил прегледан в ЦСМП, медиците..

публикувано на 23.05.24 в 10:25

Близо 57 000 фалшиви стоки задържани на двата моста между България и Румъния

56 949 фалшиви стоки – чанти, панталони, блузи, парфюми и други, носещи логата на световноизвестни брандове, са задържани при четири проверки на Дунав мост при Видин и Дунав мост при Русе. Нарушенията са установени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, в която участват смесени екипи от Агенция „Митници", ГД „Гранична..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Глаголицата "оживява" в Оряхово

В навечерието на Деня на св. братя Кирил и Методий в  Оряхово 400 ученици, учители и общественици ще участват в изписването на буквите на глаголицата като жива картина. Инициатор и организатор на проявата е местната управа в Оряхово.  Събитието ще се проведе на площад "Дико Илиев" днес от 18 часа, каза г лавният секретар на общината Христина Цонева:..

публикувано на 23.05.24 в 09:51

Предвижда се плащането на таксата за Дунав мост 2 да става и онлайн

Предстои следваща среща в района на граничния пункт при Видин да се проведе среща на институции, които имат отношение към трафика по Дунав мост 2 и превозвачи. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев след среща с браншови организации в София. Увери, че в  рамките на своите компетентности министерството ще направи всичко..

публикувано на 23.05.24 в 07:50

Снимката на 22 май 2024 година

МВР прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след  среща с представители на транспортния бранш  във връзка с трафика на пункта...

публикувано на 22.05.24 в 18:05