Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юни 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

По график, съгласуван с Общината, "Дезинфекционна станция Видин" ЕООД започва от тази вечер мащабна аерозолна имагицидна обработка срещу комари, уведомяват от местната управа във Видин.

От началото на годината във Видин са издадени 3 разрешения за работа на непълнолетни. Това съобщиха от Областната инспекция по труда в Световния ден срещу детския труд, който се отбелязва днес. Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълнолетни през миналата година в цялата страна са близо 5300, като ръстът им е почти двоен спрямо 2015 година, когато исканията са били 2700, съобщи Главната инспекция по труда. Най-често непълнолетни се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция.  "В конфликти и бедствия, защитавайте децата от детски труд!” Това е апелът на Международната организация по труда по повод Световния ден срещу детския труд. На 12 юни за петнадесети път световната общественост отбелязва този ден, като насочва вниманието към конкретни проблеми, застрашаващи децата от трудова експлоатация, съобщават от Дирекция Инспекция по труда във Враца.


Ремонтират още два парка и една алея в Монтана. Финансирането е за над 3.5 милиона лева от Оперативна програма "Региони в растеж”. Срокът за изпълнение е до края на септември.

Градската управа на Враца има намерение да обнови транспортната схема на града, като кандидатства пред федералното правителство на Германия по екопроект.


В Крайдунавския парк на Видин днес полагат асфалт. Участъкът, който се ремонтира, е до дигата на река Дунав.

Археологически комплекс "Калето" в Мездра предлага нова атракция- стрелба с лък. Всеки ден почитатели на древния спорт на различни възрасти посещават обекта и тестват уменията си, каза управителят Димитър Павлов. Решението за новата атракция е одобрено от Общинския съвет. 


Заради неотложни ремонтни дейности, Козлодуй ще остане без електрозахранване на 16 юни /петък/ между 13 и 18 ч., съобщават от електроразпределителното дружество. Ремонтите ще бъдат извършени на електропроводи с високо напрежение, собственост на държавния електроенергиен системен оператор и налагат временно изключване на подстанция „Козлодуй”.


Шестима ученици от две видински училища получиха днес поощрителни награди и грамоти за участието си в образователния проект на Националната агенция за приходите (НАП) „Влез в час с данъците“, съобщават от офиса на приходната администрация във Видин.


19 ученици от клуб "Екскурзовод“ в гимназията с преподаване на чужди езици във Видин получиха в крепостта "Баба Вида“ уверенията за завършени 70 учебни часа професионална подготовка. Професията се изучава в училището трета година. Тази година обучението е по програмата на образователното министерство "Твоят час“.  


Над 3 200 души са се включили за седмица в онлайн гласуването и подкрепиха своя фаворит в конкурса "Най-патриотичен клас“, който е посветен на 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, съобщиха от Община Враца. В надпреварата участват три класа, които тази година завършват средното си образование, от три учебни заведения във Враца. Крайният срок за гласуване е 29 юни. Наградата, която ще получи класът - победител в конкурса е екскурзия "По стъпките на Ботев”, която обхваща местата, в които Ботев е живял, работил и развивал революционна дейност- Галац, Одеса, Измаил и Браила. 


С три награди Мездра триумфира в най-новия музикален детски фестивал.
Групите Wings и Little Wings грабнаха първите места в първото издание на фестивала за детска песен "Моята песен за България”. Little Wings- при групите до 12 години, а по-голямата генерация – при групите до 18-годишна възраст. Александър Георгиев взе сребърния медал при певците във възрастова група от 16 до 18 г. Само преди седмица възпитаниците на Тони Яшова блеснаха и на 25-то юбилейно издание на международния детски фестивал в Берковица "Лачени обувки", където Little Wings станаха първи при групите в първа възрастова група, а при индивидуалните изпълнители Александър бе недостижим с изпълнението си на песен на Васил Найденов.


Изложба на фотографии под името "Нещата се случват" гостува в клубната зала на Младежки дом във Враца. Неин автор е инж. Александър Горанов.


С театралната постановка "Чедо" с автор и режисьор Магдалена Митева, видинският Държавен куклен театър представя страната ни на Международен форум в Киев, Украйна. Международният фестивал на камерните театри продължава от 12 до 18 юни.


Младежки център - Враца и Младежки информационен консултантски център - Враца, организират на 17.06.(събота), от 10:00 ч. до 14:00 ч., спортно събитие "Раздвижи се Враца“. То ще се проведе в района, зад паметника на площад "Христо Ботев“ в града. Основната част  на мероприятието е провеждането на крос, с дължина 2,400 км, а другите игри и спортни предизвикателства са стрийт баскетбол, волейбол, бадминтон, открити тренировки - силови и бойни изкуства, танци - зумба и модерен балет.


Организацията по прехрана и земеделие организира творческо състезание в рамките на Европейската седмица за гората 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. Надпреварата е за всички деца и младежи между 5 и 19-годишна възраст с талант в изобразителното изкуство, които желаят да участват с рисунка на тема: "Горите, нашето общо благо“. Крайният срок за изпращане на рисунките е 31 юли 2017 г. 


От днес /12 юни/,започват Петровите пости . Те се наричат още Апостолски, защото са свързани с празника на светите апостоли Петър и Павел.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00