Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юни 2017 година

Снимка: Радио Видин

Библиопощата към Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин беше домакин на ателие за работа с пластелин. Художникът Петър Дарковски представи пред ученици техниките при работа с този материал.

Депутатите отхвърлиха на първо четене внесения от ГЕРБ проект за промени в Изборния кодекс, който предвижда въвеждане на мажоритарна избирателна система. 98 народни представители от ГЕРБ и "Воля" подкрепиха проекта, а 121 гласуваха "против". Народните представители отхвърлиха и внесения от ДПС проект за промени в Изборния кодекс, който предвижда разрешаване на предизборна агитация на език, различен от българския, но при осигурен превод.
Парламентът отхвърли законопроект на БСП с предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. От БСП предложиха преизчисляване на т. нар. стари пенсии със средния осигурителен доход за страната за 2013 година. Според вносителите приемането на промените ще доведе до увеличение на пенсиите на хората с начална дата на пенсиониране преди 2013 г. Според ГЕРБ предложеното е безпринципно и с него се изкривява пенсионният модел.

Заместник областният управител на Враца Мирослав Комитски проведе работна среща с представителите на Врачански съюз на зърнопроизводителите, Областно пътно управление и КАТ, съобщават от областната управаНа срещата са обсъдени трудностите, които земеделските производители срещат при придвижването на селскостопанската техника по републиканската пътна мрежа по време на жътвената кампания, както и възможностите за придвижването им по алтернативни маршрути. Съгласно Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извън габаритни и/или тежки пътни превозни средства се забранява движението с едногодишното разрешително на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство по участък от път I-1 (E 79) Монтана – Враца – Мездра – Ботевград и път II-15 Враца – Борован – Мизия – Сараево – Оряхово. 


В община Белоградчик продължава работата по усвояването на средства по програмите за саниране на сгради. 2 230 000 лева е стойността, която ще бъде изразходвана за подобряване на енергийната ефективност на девет обществени сгради. 


Увеличен е броят на хората, които ползват услугата "Топъл обяд" в община Макреш. От този месец храна получават 85 души, което е с 25 повече от подпомаганите до края на май. От 1 октомври броят на бенефициентите трябва да нарасне до 130. Предстои ремонт на кухнята в домашния социален патронаж, където се приготвя храната. Осигурени са 30 000 лева за ново оборудване. Услугата ще се предлага до края на декември 2019 година.

В белослатинското село Търнава местна инициативна група успя да изгради нова площадка за отдих и детски игри. Придобивката е изградена със средства от Общината и помощ от граждани.

По традиция в Мездра организират и тази година инициативата "Плувно лято" за ученици от 1 до 8 клас. Те ще преминат 10-дневен курс по плуване, ръководен от квалифициран инструктор.

"Забавно лято в библиотеката" започна в Монтана. Общо 50 деца са включени в заниманията, които ще продължат до 15 август.

Приключиха изпитите за нови ловци, които проведе Ловно- рибарското дружество "Огоста"- Монтана
. 71 са били кандидат- ловците, един от тях е отпаднал.

Видинските зрелостници са пети по успех на матурите в страната, съобщиха от Регионалното управление на образование. Средният успех за областта по държавния зрелостен изпит по български език и литература е Добър 4,26 а по втория задължителен предмет- Добър 4,24. Резултати са по-високи в сравнение с миналата година.

В Лом отбелязаха 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Организатори на събитието са Община Лом и Историческият музей, където се проведе тържественото честване. Ученици от клуб „Млади възрожденци” към училище „Константин Фотинов” рецитираха авторски стихове и прочетоха свои есета, посветени на Апостола на свободата.

След приключване на профилактиката, всички чешми на територията на град Видин работят, съобщиха от местната управа. В парк „Рова“, който преди две години бе обновен по проекта на общината „Зелена и достъпна градска среда“, в близост до детските площадки и кътовете за отдих има разположени чешми. От тази сутрин работи и чешмата пред Стамбол капия.

Изложба-живопис на художника Тома Трифоновски се открива във Враца, част от 17-и Международен младежки театрален фестивал "Време"
.

7-годишната Виктория Асенова от Видин, която бе сред номинираните за наградите "Успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов", присъства на мача на звездите на националния стадион "Васил Левски" снощи
. Макар че не е сред наградените, малката Вики е развълнувана и впечатлена от видяното, каза нейната майка Боряна Мургина. До края на лятото второкласничката, която изучава поп и джаз пеене, ще участва в два международни конкурса. Първият предстои в курортен комплекс Албена, а вторият е в Португалия в края на август.

До 19 часа спират движението в участък от новоремонтирания булевард „Васил Кънчов“ във Враца, съобщиха от фирмата, която извършва рехабилитационните дейности. Ограничението е за всички превозни средства и е за района между автогарата и бензиностанцията в района на пътния възел към бул. „Мито Орозов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19