Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2017 година

Снимка: Йорданка Ангелова

Десети ден продължава приключението на пазителите на съкровища в Чипровци. Към похода на третокласниците от ОУ "Петър Парчевич" се присъединиха още активисти. 

Здравноосигурените лица имат право да получат извлечение от своето здравно досие, в което са описани заболяванията и лечението им до момента, и което те да предадат на новия си личен лекар. 30 юни е крайният срок, в който можем да сменим личния си лекар. Следващата възможност е през декември.

До 17 юли ще бъдат приети промените в Наредбата за енергийно подпомагане на уязвимите лица и семейства. С тях от системата на подпомагане няма да отпаднат пенсионерите след повишението на пенсиите, както и семействата на деца с увреждания, заради по-високите размери на месечните помощи. 

За втори път тази година Многопрофилната болница за активно лечение в Монтана обявява седмица за профилактика на туберкулозата, в изпълнение на националната програма за превенция и контрол върху заболяването. В дните от 19 до 23 юни всеки може да се прегледа безплатно.

Прегледи за туберкулоза ще се извършват и в болниците във Видин и Враца.

Болница и предприятие за отглеждане на птици и преработка на птиче месо в Монтана дължат към 780 000 лева заплати на работниците си. Инспекцията по труда им е съставила актове.

Асоциацията по водоснабдяване и канализация - Враца е провела извънредно заседание на Общото събрание, съобщават от областната администрация в града под Околчица. С 85 % от гласовете на членовете на събранието е съгласуван и приет предоставеният от оператора по водоснабдяване - План за опазване на околната среда, включително и План за собствен мониторинг в съответствие с изискванията на разрешителните за заустване на отпадъчни води и Програма за управление на отпадъците.

Утре, 20 юни, в Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнител на строително-монтажните работи за възстановяване на участък от пътя Видин - Кула - Връшка чука. Интензивните валежи през 2014 г. активизираха свлачищна зона на част от пътя, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. 

През месец април в област Видин са функционирали 25 места за настаняване с над 10 легла, съобщават от Националния статистически институт. Броят на стаите в тях е 431, а леглата са 791. Общият брой на нощувките, регистрирани през април 2017 г., е 5 463, или с 5.3% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като приходите от нощувки достигат 210 574 лв. или със 17.8% повече в сравнение с април 2016 година. 

През миналата година в действащите два театъра в област Видин са организирани 364 представления, които са посетени от 43 600 зрители. В сравнение с 2015 г. представленията намаляват с 5.9%, а посещенията се увеличават с близо 24%. Увеличава се и средният брой посетители на едно представление от 91 души през 2015 г. на 120 души през 2016 година.

Община Лом обяви процедура за провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на пасища, мери и ливади от Общинския поземлен фонд.

Подмяна на вертикалната пътна сигнализиация, освежаване на пешеходни пътеки, почистване на местата за паркиране и шахти, и подрязване на клони и храсти по общинските пътища. Такива дейности предвиждат от общинската администрация в Грамада през лятото.

Повече от 1 400 врачани искат в града им да има улица, която да носи името на Георги Митев. 20-годишният мъж почина на 13 януари т. г., но остави ярка диря с присъствието и участието си в много инициативи, благотворителни прояви и дарителски акции.

Сдружение "Активно общество" и екипът на Младежка банка- Видин обявиха одобрените проекти за финансиране. "Тази година ще финансираме три проекта", каза координаторът на младежката банка- Емил Иванов.

Все повече жители и гости на Мездра се възползват от най-новата услуга, която се предлага в Археологически комплекс "Калето" - стрелба с лък.

Древна римска монета беше открита още в първия ден от тазгодишните археологически разкопки в Археологически комплекс “Калето“ в Мездра.

Патриотични игри се проведоха днес във Враца.

Продължава XVII - то издание на международния младежки театрален фестивал "Време" във Враца. Днес се представят гостуващите спектакли на Румъния, Сърбия, Русия и Израел. Младежкият фестивал няма за цел мащабност на форума, а създаване на творчески контакти и обмяна на опит и умения, каза директорът на Общинския младежки дом Враца Георги Врабчев.

Отборът по роботика на Професионалната видинска гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" спечели второто място в Националното състезание по Лего роботика, Фестивал „Роботика за България“ с робота Робонои в столицата. Миналата година отборът на видинското училище стана шампион на фестивала.

Книгата "Белязаните лебеди" от Елена Павлова представят тази вечер в монтанската библиотека "Гео Милев". Представянето на книгата в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана е от 18.00 часа

Днес отбелязваме Световния ден на моториста. Празникът се организира в третия понеделник на юни. На този ден любителите на мотори се събират на предварително уговорено място и предприемат пътуване по определен маршрут.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19