Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата "Пактът Рьорих- история и съвременност“ ще гостува в Монтана

"Пактът Рьорих- история и съвременност“ е името на изложбата, която ще бъде открита в Монтана. Тя се провежда под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО на Република България. Изложбата се организира в рамките на международния изложбен проект на Международния Център „Рьорих“ и на Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих, каза за Радио Видин Веселка Гогова, ръкоодител на Клуб "ЮНЕСКО“ към ПГПЧЕ "Петър Богдан“в Монтана:

"Изложбата „Пактът Рьорих-история и съвременност“ представя историята на самия Пакт Рьорих от зараждането на идеята в началото на XX век в Русия, до подписването на Пакта, през 1935 година във Вашингтон…“

Изложбата е посветена на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО.  В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира в културите на всички народи и епохи, в това число в българската иконопис. Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеите на Пакта и Знамето на Мира. В отделен раздел е представена актуалността на Пакта Рьорих - разрушаването на безценни културни ценности от Втората световна война до съвременността. Представена е и дейността на Международния Център-Музей "Рьорих", насочена към утвърждаване на идеята на Николай Рьорих за мир чрез култура.

"Пактът Рьорих" е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време. Той полага основата на съвременната международно-правна система за защита на културните ценности, която включва Хагската конвенция от 1954 година (и двата Протокола към нея, от 1954 и 1999 г.), Конвенцията от 1972 година за опазване на световното културно и природно наследство и други актове на международното право.

"Пактът Рьорих" е иницииран от великия руски художник, учен, мислител и обществен деец Николай Рьорих. На 15 април 1935 година във Вашингтон в присъствието на президента Рузвелт представители на САЩ и 20 американски републики подписват Договора за защита на художествените и научните институции и историческите паметници (добил популярност като "Пакта Рьорих"). Договорът утвърждава предложения от Николай Рьорих отличителен флаг за идентификация на подлежащите на защита обекти, който представлява бяло платно с червена окръжност с вписани три червени кръга. Този флаг става известен в целия свят като Знаме на мира.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 27 юни от 17:30 ч. в Художествената галерия „Кирил Петров“. Тя ще продължи до 14 юли.

Вижте още

Горя селскостопанска постройка в село Стубел

В 03.11 часа два екипа на РСПБЗН Монтана излизат на сигнал за пожар на селскостопанска постройка в село Стубел, собственост на 89-годишен жител. При пожара са унищожени 100 кв.м. покривна конструкция, 400 кг зърно, банциг, рендовална и бормашина. Спасени са 2 сгради , съобщиха от пресцентъра на полицията. Предполагаемата причина за произшествието е късо..

публикувано на 26.11.20 в 12:09

Иззеха дрехи с лого на световни марки във Видин

Мъжки дрехи, брандирани с лого на търговски марки и предлагани за продажба без съгласието на притежателите на изключителното право, са иззели вчера служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОДМВР-Видин. Полицаите са претърсили магазин в централната част на областния град. Там установили стока с логото на "Долче и Габана",..

публикувано на 26.11.20 в 12:04

Мездренският храм "Св. Георги" си избра ново Църковно настоятелство

Ясен е съставът на новоизбраните Църковно настоятелство и Проверителна комисия при Храм "Св. Георги Победоносец" - гр. Мездра. Съгласно Устава на Българската православна църква (БПЦ),  църковните настоятели  бяха избрани с тайно гласоподаване, с обикновено мнозинство. В избора взеха участие 31 енориаши, уточняват от Общината. За членове..

публикувано на 26.11.20 в 12:01

Непълнолетен открадна пари от автомобил в Роман

В полицията в Роман е получен сигнал за кражба на 300 лева от лек автомобил, паркиран на улица  в града, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР във Враца. След оперативно-следствени действия  е установено, че деянието  е извършено от непълнолетно, криминално проявено лице от град Роман. 

публикувано на 26.11.20 в 11:56

В Дреновец спазват противоепидемичните мерки

Спазват се мерките против зараза с COVID-19 в село Дреновец в община Ружинци. Всички са предпазливи и ходят с маски, а в дома за стари хора има строга карантина. "Хората са поизплашени. Имаме няколко случая, имаме и карантинирани, имаме и 4-5 човека с ковид. Спазват се мерките, с маски са по улиците. Кметът на Общината издаде заповед, с..

публикувано на 26.11.20 в 11:35

Катя Антонова представя новата си книга онлайн

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и "Аз чета" представят Катя Антонова с новата й книга "Гениалните рецепти за сладкиши на Ванилия".  Единственото, което трябва да направят потребителите, е да са на линия във фейсбук. Предаването на живо ще се осъществява през фейсбук страницата на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. За..

обновено на 26.11.20 в 11:19

26 са новите случаи на COVID-19 във Видинско

Новите регистрирани положителни проби за коронавирус в област Видин са 26, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Това са 8 жени и 18 мъже. Най-много от заболелите са от Видин - 10, деветима са положителните от община Кула, двама от Белоградчик и по един в общините: Брегово; Димово; Ружинци; Ново село и Чупрене. От тях 16 са изследвани в..

публикувано на 26.11.20 в 10:45