Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да има възможност да отзоваваме депутати, кметове и съветници?!

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН
Тема с продължение, свързана с промяна в избирателната система. Този вторник питаме: Трябва ли да има възможност да отзоваваме депутати, кметове и съветници?!

Гледната точка е на бивши и настоящи представители на изборни длъжности.

Огнян Пищиков е депутат в 7-то Велико Народно събрание, избран от Врачанския многомандатен избирателен район. Годината е 1990, след това в периодите 1995-1999 г. и 2003-2007 г. е общински съветник във Враца. Като народен представител се обявява за премахване на всички привилегии.

"За да има отзоваване, трябва промяна в Конституцията. В следващите 25 години това е невъзможно. Политическият живот на България показва, че ние не сме готови за такава промяна. Или за следващо Велико Народно събрание. "

По думите на Иво Иванов, председател на Общинския съвет в Монтана отзоваването минава през изборите. 

"На тези избори всеки човек може да се покаже дали е сбъркал, дали тези, които е избрал са му удовлетворили очакванията и какво е станало във времето, т.е. дали тези, на които си се доверил, са ти свършили работа в крайна сметка. Отзоваването и сега го има по закон."

Кметът на община Медковец Венцислав Евгениев заяви, че не сме узрели за изцяло мажоритарна система. 

"Изборите, които правим в България не са съвсем чисти, за съжаление. Отзоваването трябва да бъде възможно, защото не може четири години да попадне в парламента народен представител, който е "отсвирил" избирателите си буквално още с полагането на клетва. Знам, че една част от хората са в очакване, а друга част са хвърлили бялата кърпа и са казали: "Да става каквото ще. Аз вече изгубих надежда, аз вече не вярвам на политическата система, аз трябва да работя за своето спасение." Това е най-страшното, когато едно безразличие обхване обществото, то няма шансове да върви напред."

Още по темата, както и мненията на хора от малки населени места чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26