Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юни 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

Безработицата е отбелязала спад през месец май в област Видин. Общият брой на хората без препитание в региона е 6 535, като за Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Видин са 3 316, ДБТ-Кула- 684, а за ДБТ- Белоградчик са 2 535 души. В сравнение с предходния месец броят им е намалял с 330 лица. Най- висока е безработицата за територията на ДБТ- Белоградчик, където са отчетени 40,40% . 

Промени се предвиждат за отпускане на помощите за отопление, които ще влязат в сила от месец юли. Главният експерт в Дирекция "Социално подпомагане"- Видин Даниела Ангелова разяснява проекта на наредбата за изменение и допълнение за условията и реда за отпускане на този вид помощ: "В параграф 1 от допълнителните разпоредби се предвижда за доход за целите на наредбата да не се считат месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по член 8 "д".


Общинските съветници от Враца одобриха повишението на таксите в детските градини, като мнозинството в залата подкрепи внесения проект. 26 от присъстващите 36 членове на местния парламент гласуваха със „за“, 7 се въздържаха, а трима бяха против цялостния текст на наредбата. Дебатите в залата продължиха около час, а сенаторите гласуваха общо 4 предложения. Общинските съветници одобриха и увеличение на билетчето за тролеи от 60 стотинки на левче. 


Община Враца продължава с дейностите по асфалтиране на улици в Западна промишлена зона и в Източна промишлена зона в града. С постановление  на Министерски съвет, Министерство на финансите отпусна 2 000 000 лева за ремонт на улици и тротоари на територията на община Враца. Част от средствата са инвестирани за рехабилитация на пътната мрежа в Промишлените зони на града. Ремонтните дейности в Промишлените зони ще продължат до две седмици.  


Автомобилите, които нямат катализатори или не покриват еко нормите от момента на производството им, ще бъдат спирани от движение. Това предвиждат промени в нормативните актове, които обмислят представители на няколко министерства. Видин е сред най- замърсените градове, ĸъдeтo cъдъpжaниeтo нa фини пpaxoви чacтици e в пъти нaд дoпycтимoтo, показват проучвания. 


Блок „Леденик“ 1 е поредната многофамилна жилищна сграда, която ще бъде реновирана по националната програма за енергийна ефективност в Мездра, съобщават от местната управа. Общата стойност на проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, за която ще се сключи анекс с Българска банка за развитие е 635 710,32 лв.



Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ ще извърши проверка на фирмите, упражняващи строителен надзор по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Проверка ще бъде направена и на сгради, за които в Министерството на регионалното развитие и благоустройството има подадени сигнали и жалби от граждани. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Освен сигналите, на извадков принцип ще бъдат проверени 56 сгради – по две в 28-те области, които се обновяват със средства по програмата. В обхвата на проверката на ДНСК ще влизат съставените актове по време на строителството, качеството на изпълнение и спазване на технологичните изисквания при полагане на топлоизолация по фасадите, изпълнението на строително-монтажните работи по покрива, състоянието на строителната площадка и организацията на работа на фирмите изпълнители, наличието и квалификацията на работниците, качеството на строителството, както и проверка на дейността на строителния надзор по отношение на сградата. Проверката на експертите започва от утре.


Гъсеници са нападнали листата на дърветата в два от жилищните квартали на град Видин – „Вида“ и „Крум Бъчваров“. Общината предприема незабавни мерки за ограничаване разпространението на вредителите, съобщават от местната управа. Те са съгласувани с Регионалната служба за растителна защита. Очаква се доставката на биопрепарат, с който от понеделник ще започне обработка на засегнатите участъци. Пръскането ще се извърши от работници на фирмата по озеленяване, с която Община Видин има договор. Препаратът е напълно безопасен за хората, допълват от общинската администрация.



Утре, 28 юни, временно ще бъде спряно движението по Дунав мост Видин - Калафат на всички моторни превозни средства, преминаващи в двете посоки, съобщават от дружеството стопанисващо съоръжението. Причината e техническа профилактика на мостовото съоръжение. Спирането утре ще се осъществи от 9.00 до 11.00 часа, както и на 3 юли, понеделник, за същия времеви интервал. Ръководството на дружеството от румънска страна е уведомило румънските гранични органи за временното спиране на трафика.


Общините Видин, Димово и Макреш подкрепят финансово изграждането на Мемориал на загиналите от 6-та Бдинска дивизия край добричкото село Козлодуйци. Трите общини са заявили това пред областната администрация във Видин, в отговор на писмо от Инициативния комитет за изграждане на мемориала, с председател инж. Тошко Петков – кмет на община Добрич.


Първа награда спечели Формацията за шлагерни песни "Екатерина Ванкова при Народно читалище "Постоянство" -Лом от Фестивала на старата градска песен в Сопот. Наградата е заслужена, коментира ръководителят на състава Василка Иванова


Ученици и учители от ОУ "Хаджи Димитър" село Елисейна, община Мездра отчетоха с финално състезание по математика проект "Твоят час". Децата се състезаваха в 5 категории, като игрите бяха индивидуални и отборни. В първата игра – "Викторина", участниците трябваше да смятат на ум и да открият верния отговор в задачи с оцветяване на букви от думички в различни цветове. Във втората игра – "Млад строител", участниците бяха разделени на две групи, като целта на играта е да построят възможно най-висока кула. "Кръстословица" пък бе третата състезателна игра, отново групова. "Танграм" се оказа най-любопитната и най-интересната игра за децата. В този състезателен кръг учениците трябваше с помощта на различни геометрични фигури да направят заек или котка. В  последната пета игра "Стани отличник" малчуганите от 5 и 6 клас трябваше да отговарят на математически въпроси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00