Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юли 2017 година

Снимка: Радио Видин

Пороен дъжд заваля във Видин около 9:30 часа и продължи около половин час. Заради градушка в Берковица са счупени клони на дървета и има нанесени щети на автомобил

От тази сутрин до 15 часа най- много дъж е валял във Видин -  37 литра на квадратен метър. Това съобщи синоптикът от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Николай Ятански: "По последни данни на Ново село за 6 часа са паднали 27 литра, Видин- 37, на Враца- 6, Монтана- 7, на Лом- 24, на Оряхово- 28, на Кнежа- 27." За последните 24 часа най- голямо количество валежи са паднали в Кнежа - 105 литра. "На Ново село- 3,8 до 9 часа тази сутрин, на Видин са били 8 литра, на Враца са били 69,8, на Монтана- 12,2, Лом- 15,9 и на Оряхово- 45,6. На Кнежа са 105 литра до 9 часа премерени." Дъждът ще спре утре сутрин. Ще има нови превалявания, но вече не толкова силни. От тази вечер се очаква покачване на нивата на реките, язовирите и водоемите. Максималните температури ще са около 22-25 градуса. Нови валежи от дъжд ще има в края на седмицата, прогнозира Николай Ятански.

Пороят във Видин наводни улици и създаде проблеми на шофьорите.
Част от паркинга пред хотел в централната част на Видин беше във вода, залят беше и участък от ул." Христо Ботев", както и някои от кръговите кръстовища по централния булевард "Панония". Наводнени бяха приземни помещения, 24 мазета в комплекс "Вида", в 8 -етажния вход "А" на блок 12. Сигнал към Гражданска защита е подаден от живущия Цветан Костов.

Двадесет и седем литра на квадратен метър дъжд се е изсипал в Ново село днес за около 4 часа. Това съобщи за Радио Видин сътрудникът ни, Светла Бондова.

72 литра дъжд на квадратен метър паднаха във Враца.

Докладваните водни нива на територията на областта са ниски и няма опасност от разливи на реки, съобщиха от Областния съвет за сигурност във Враца, създаден от областния управител Малина Николова.

Във връзка с постъпила от Национален институт по метеорология и хидрология информация за очаквани значителни валежи на територията на община Враца на 03.07.2017 г., бе свикан Кризисният щаб на Общината. По време на проведеното заседание са набелязани и предприети мерки за отстраняване на възникнали проблеми, вследствие на падналия дъжд, гръмотевични бури и градушки. Уведомени са кметовете на всички населени места на територията на Община Враца за готовност да реагират при възникнали кризисни ситуации, като своевременно информират и съответните органи за предприемане на спешни мерки за отстраняване на възникнали проблеми. Осъществена е връзка с ръководството на „БКС Враца“ и с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за организиране на техника за почистване и предприемане на своевременни действия при необходимост.

Кметът на Община Мездра Генади Събков свика кризисен щаб за изясняване обстановката в резултат на обилните валежи и предприемане на спешни мерки за справяне с последиците, съобщават от местната управа

Обилният дъжд, който се изсипа над Мездра, е бил в количество от 91 литра на квадратен метър. Данните бяха изнесени от Областния съвет за сигурност, създаден от областния управител на Враца, Малина Николова.

Най-много дъжд в Монтанско през последното денонощие е валял във Вършец, където са измерени 53 л/кв. м, съобщиха от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.

Министърът на земеделието Румен Порожанов подписа споразумение с директора на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев и със синдикатите. Подписаното споразумение предвижда допълнително материално стимулиране на работещите. Все още няма изчисления в какъв размер ще е еднократният бонус. Таванът е 500 лева, но не се знае минималната сума, която ще получат служителите. Синдикатите пък не са сигурни, че протестите ще спрат, защото стачкуващите не са съгласували действията си с тях. От Министерството обявиха, че не работят само 23 от общо над 200 ракетни площадки.


Верижна катастрофа затрудни движението по пътя Видин- Монтана край град Дунавци.

Трафикът на превозни средства по Дунав мост 2 бе преустановен днес между 9 и 11 часа. Причината- планирана  техническа профилактика на хидротехническото съоръжение.

Националният осигурителен институт (НОИ) в Монтан
а вече приема по електронен път заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица.

41 300 души във Врачанска област живеят в мизерия и крайна бедност, сочат данните на териториалното статистическо бюро.

Управителният съвет на Проект „Красива България" одобри проектното предложение на община Враца
за Благоустрояване на дворно пространство на Детска градина „Щастливо детство" по мярка „Подобряване на социалната инфраструктура". Проектът е с общ бюджет 251 630 лв.

Обществена консултация ще се проведе във Враца във връзка с приемане на второ четене на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на общината. С предлаганото изменение на документа се предвижда актуализация на цените на таксите за детски ясли и градини и цените на услуги, предлагани от Общинско предприятие „Социални дейности“ и Общинско предприятие „Спорт и туризъм“. Обществената консултация ще се проведе на 10 юли, от 17.00ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца.

Осигуряване на радио- или телефонна връзка по автомагистралите и скоростните пътища, 10-метрова зона за безопасност и изграждане на пътни трасета предимно през пустеещи земи предвижда изготвен от работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект на Наредба за проектиране на пътища. Правилата ще важат при проектирането на нови и при реконструкцията на съществуващи пътища.

Триизмерното заснемане на залата в рисунките в пещерата "Магурата“ ще покаже колко са сцените, които различните източници определят между 300 и 700. Заснемането е по поръчка на Министерството на културата и е етап от номинацията за включване в списъка на световното наследство на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура. Извършва се с точност до милиметър, каза специалистът по дигитална археология Кристина Илиева, която е в екипа. Ще бъдат взети и проби, за да се датират точно рисунките. Според доцент Стефан Александров, ръководител на екипа, който работи в "Магурата“, първите от тях са от преди 6 хиляди години. Работата на екипа ще приключи до края на годината. Ще бъде изготвен каталог на скалните рисунки.

Във връзка с предстоящо ремонтиране на емблематичния паметник „Христо Ботев“ във Враца през изминалата седмица бе извършено архитектурно заснемане на целия монумент, съобщават от Общината

Днес отбелязваме Международния ден без найлонови торбички.

Видински ученици са медалисти от IV Международен турнир "Математика без граници", който се проведе през почивните дни в Несебър.

Летни занимания за деца по фотография са организирали от СУ "Христо Ботев" в град Грамада. Децата са снимали пейзажи от околностите и природата. Това разказа за Радио Видин преподавателя, Елза Стоянова.

"Лято в библиотеката" започна от днес в читалището на видинското село Кутово. До началото на септември всички деца от селото ще могат да посещават занимания по интереси, каза за Радио Видин библиотекарят в читалище "Просвета", Татяна Любенова.

Поройните дъждове и градушки ударили Мездра и селата промениха, но не отложиха откриването на "Забавно лято в библиотеката".



























Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00