Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юли 2017 година

Снимка: БГНЕС

Ръководството на МВР и синдикатите във ведомството не постигнаха съгласие откога да бъдат увеличени възнагражденията на служителите на реда. Стотици служители на МВР излязоха на протест с искане за по-високи заплати и подобряване на работните условия. В деня на професионалния си празник полицаи, пожарникари, служители на „Гранична полиция“ и „Жандармерията“ се събраха пред сградата на Народното събрание. Протестиращите се обединиха около искането за незабавно увеличение и промяна в закона, която да отмени реформата, приета от предишния парламент и след това изработване на нов закон. В речта си пред полицаите, присъстващи на празника на МВР, вътрешният министър Валентин Радев обясни, че е "за" увеличение на парите, но това може да стане едва в рамките на бюджет 2018. Синдикатите предвиждат следващият протест да е на 18 юли. Полицаи от Видинско също се включиха в протеста. 


Днес, 5 юли, се отбелязват 138 години от създаването на Министерството на вътрешните работи и професионалният празник на служителите на реда. Тържественото събрание на Областната дирекция на МВР и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин по случай празника ще се проведе на 7 юли (петък) от 15.00 часа в конферентната зала на новия корпус на дирекцията в областния град. За постигнати високи резултати, проявена инициативност и професионализъм при решаване на ежедневните задачи, на тържествената церемония ще бъдат наградени отличените от двете териториални структури на ведомството в областта. Видинските служители на МВР традиционно за празника посрещат и гости от Полицейския инспекторат на окръг Долж - гр. Крайова, Румъния и Полицейско управление - гр. Зайчар, Сърбия.


„Пъстрина-5” е десетата санирана кооперация в Монтана от първия етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.


Шестчленна делегация от Китай, посети община Монтана. Гостите се срещнаха с кмета Златко Живков, който им представи историческите, природни и културни забележителности на региона, възможностите за туризъм, промишленост, земеделие и  големите търговски бази за селскостопанска техника. Визитата е с опознавателен характер и цели създаване на контакти. Интересът на китайските представители са в областта на селското стопанство и туризма. 


Кметът на Враца забрани ползването на питейна вода за промишлени нужди, за напояване, за поливане на зелени площи, за миене на улици, моторни превозни средства, балкони и др., за пълнене на басейни и други подобни. Забраната важи за всички населени места на територията на Община Враца. Въведеното ограничение важи до издаването на последваща заповед. На нарушителите ще бъдат налагани санкции.


В Лом ще бъдат ремонтирани улици, които от години са в окаяно състояние. По предложение на кмета Пенка Пенкова, местният парламент гласува за ремонтните дейности още 100 000 лв., като средствата са осигурени от местни приходи.


Четирима са одобрените кандидати, които продължават напред в конкурса за директор на Общинско предприятие „Комунална дейност” в Козлодуй. В процедурата по събеседването продължават настоящият временно изпълняващ длъжността управител на предприятието Чавдар Слабов и кандидатите Мария Маркова, Петьо Петков и Венко Колев. Избраните ще трябва да се явят на събеседване с комисията на 13 юли. 


През последния месец инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин провериха 9 търговски обекта, работещи по време на проведените в областта фолклорни фестивали. При проверките бяха установени 4 лица, извършващи търговска дейност без касови апарати.


В рамките на няколко дни се извършва обработка срещу гъсеници, които миналата седмица нападнаха дърветата във видински квартали, съобщават от Общината. Най-засегнати са жилищните комплекси „Вида” и „Крум Бъчваров”.


Приемат се заявленията за явяване на поправителна сесия на държавните зрелостни изпити във Видин. Това обяви началникът на Регионалното управление по образованието Марийка Василева.


Двете щъркелчета, които видински огнеборци спасиха от горящо гнездо във видинското село Гомотарци в понеделник следобед, днес пристигнаха в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Щъркелите са били транспортирани с обществен транспорт.


Жители и гости на Враца ще имат възможност да гледат българския игрален филм „Летовници“ на 27 юли от 21.00 часа в парк „Дъбника“, съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Прожекцията се организира от местната управа и Българска национална телевизия и е част от проекта „Пътуващо лятно кино с БНТ 1“. Входът за всички желаещи е свободен. Кампанията включва и специален модул за децата и младежите - пътуващата детска библиотека за размяна на детско-юношеска литература.


Продължава играта "Приказни пътечки", която се провежда на открито във Враца. Тя част от програмата "Лято в библиотеката- 2017" на Регионална библиотека "Христо Ботев". Играта "Приказни пътечки" се провежда всяка сряда от 10:00 ч. в градинката зад паметника на Христо Ботев и ще продължи до края на месец август. 


Концерт "Млади таланти" ще представи утре вечер видинската Симфониета. В концерта ще вземат участие солисти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" от класа на доц. Иванка Нинова.


Само няколко свободни места са останали в ателиетата на младежкия фестивал "The Bridge", който ще се проведе за осма година във Видин. Този път ще има само две големи събития в края на фестивала, но за сметка на това по- качествени от предишните години. Фестивалът "The Bridge" ще се състои от 16 до 23 юли, като палатковияt лагер на участниците отново ще е до крепостта "Баба Вида".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00