Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални заведения в Балей имаха повод за празник

2
Снимка: Елиза Борисова

Пет години от откриването на двата Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) отбелязаха служители и потребители в бреговското село Балей. Социалните заведения предоставят спокойни дни на хората в неравностойно положение. В тях са настанени 30 души в 11 спални помещения, каза социалният работник Аня Ангелова:

"Във всяка стая е инсталиран телевизор с цифрова телевизия има и интернет. Общите помещения са две - столова и дневна стая за занимания по интереси и почивка. Просторна озеленена градина с прекрасен изглед и беседка за почивка. През зимата Центровете за настаняване от семеен тип са независими от атмосферните влияния- разполагат с локално парно. В ЦНСТ се настаняват лица, които имат физически увреждания, установено с решение на ТЕЛК. За да се кандидатства за настаняване, е необходим набор от документи, които могат да се получат от Дирекция "Социално подпомагане" на територията на общината, в която живее лицето. Документите за кандидатстване се придвижват по служебен път от съответната дирекция. При настаняване в ЦНСТ потребителите подписват договор. Правилата за ползване на услугата са изписани в Правилника за вътрешния ред на настанените лица в ЦНСТ- село Балей, община Брегово."

Стремежът на колектива, работещ в социалните заведения е да задоволи максимално нуждите на всеки потребител и да предостави качествени услуги, които са съобразени  с индивидуалните му особености, каза още Аня Ангелова:

"Част от услугите, които включват Центровете, са качествена, здравословна и питателна храна- три пъти дневно, санитарно почистване на помещенията, отопление, осветление, топла вода и пране. За потребителите с по-специални нужди- преобличане, къпане и хранене. Съдействаме за получаване на медицинска и стоматологична помощ, както и на други здравни грижи. Помагаме при нужда от административни услуги, както и при осъществяване на лични контакти със семейството, приятелите и други лица. Включването в културните дейности също ни е приоритет."

Месечната такса за ползване на социалните услуги е в размер на 50% от пенсията, но не повече от действителните месечни разходи за издръжка на един човек.

По повод 5-годишнината, бе подсигурена голяма торта за потребителите и персонала, а кметът на община Брегово Милчо Лалов изпрати до колектива поздравителен адрес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45