Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Бърсанов: Трябва да се преборим за ремонта на църквата в Ракитница

6
Снимка: Радио Видин
Днес пътуваме до Ракитница- малко село, близо до Брегово, основано от средногорски бежанци от Копривщица, Тетевенско и Габровско. През 1900 г. наброявало 1125 жители. През 1926 г. в селото има близо 1800 души с 280 домакинства. Картината в днешни дни е коренно различна, както и в повечето села в региона- запустели къщи, тревясали улици, застаряващо население. Единственото забавление за по-младите е кафето пред магазините, които в селото са три. Хората с безпокойство отчитат опустяващите една след друга къщи и безхаберието на управниците за бъдещето на българското село. 


"Лоша работа, гледайте улиците какви са тревясали. Не се коси, не се пръска, пролетно време буболечки ще ни изядат... Много трева има по улиците и тротоарите. Големи улици, но накъдето се обърнеш-пустош, пусти къщи, пусти дворове. Останахме само старите, като си идем и ние, това село ще бъде мъртво. Никой не идва да купува..."
, изказаха мъката си хората от Ракитница.  


80% от населението на селото е в пенсионна възраст. Жителите му са около 300. Кмет за пореден мандат е Илиян Бърсанов. Разговаряме за тенденциите, които се наблюдават с обезлюдяването на българското село и безсилието нещо да се промени. Смущаващ е и фактът, че хората в трудоспособна възраст са отвикнали да работят, а лентяйстването по кафетата е ежедневие за някои.


"1991 година бяхме 900 избиратели, сега сме към 300. Тези в трудоспособна възраст не щат да работят, хронично става при тях, взимат помощи. Десет процента от населението пък получава храна по "Топъл обяд", програмата, спряха и да готвят",  каза Илиян Бърсанов.


В Ракитница имоти за продан има колкото пожелаете, но се искат смешни пари за къщи на два етажа. Търсене обаче няма кой знае какво. Любопитна подробност е, че наскоро имот си купило младо полско семейство, което се наело само да реновира къщата. 


От години църквата "Света Троица" в Ракитница се руши. Първите пукнатини се появяват при голямото земетресение през март 1977 година. От година на година, цепнатините стават все по-големи. Храмът е построен през 1938 година, основно с дарения. Да бъде издействан спешно ремонт на храма е приоритет номер едно за кмета Илиян Бърсанов: 


"За църквата тотално се отчаях, не мога да се преборя с църковните институции. Консервирахме някои течове, но трябва сериозен ремонт, нужни са планове, да се изготвят от инженер конструктори. Ако трябва, ще предприема крайни мерки, но ще издействам ремонта на църквата."   


Борис Богоцев е най-старият жител на Ракитница, който знае добре историята на селото и помни добре времената, когато къщите били пълни с хора. Имало много деца, които селското училище едва побирало. 


"Нашето село не е било влашко. От всички села тук, само то е било българско, после са се заселили власи. Когато аз учех, имаше по две паралелки от по 30 деца. Имахме старо училище с 4 стаи, учеха и по къщите..."
, спомня си дядо Борис.


Още за Ракитница и живота в селото може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59