Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министър отговори за арсена във водата на три бойчиновски села

В ръководството на "ВиК"- Монтана ще бъдат направени кадрови промени. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос за замърсяването на питейната вода с арсен в три населени места в община Бойчиновци:
"Изключително сериозни пропуски от ръководството на местното ВиК-дружество и в тази връзка гарантирам, че ще предприема много бързи кадрови промени в ръководството на "ВиК"- Монтана поради неизпълнение на ред действия, вменени на ръководството на ВиК-дружеството... Бъдете убедени, че с един по-добър мениджмънт на дружеството ще имаме и по-добри технико-експлоатационни резултати и ще гарантираме в още по-голяма степен здравето и сигурността на българските граждани."
В началото на този месец заради завишени норми на арсен във водоизточника край село Кобиляк, Регионалната здравна инспекция в Монтана забрани пиенето на вода от чешмите в селата Бели брег, Громшин и Кобиляк. Първото завишение на нормите е констатирано още на 19 април, стана ясно днес в Парламента. Специална комисия ще изготви препоръки за разрешаването на проблема, каза още министър Нанков:
"Във връзка с предписанията за обследване на причината за замърсяването е поискано от ръководителя на катедра "Водоснабдяване и канализация- пречистване на водите" към Университета по архитектура, строителство и геодезия и директора на Геологическия институт към Българската академия на науките да изготвят нарочно специално експертно становище по възникналия проблем. До момента представителите на посочените институции са посетили засегнатите райони, направили са необходимите огледи, запознали са се с направените анализи на взетите водни проби и са в процес на изготвяне на становище."

Вижте още

Снимката на 13 май 2021 година

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. Поради големия зрителски интерес, тази вечер са предвидени два концерта на Михаела Филева, Максим Ешкенази и Симфониета Видин. На..

публикувано на 13.05.21 в 18:00

Пренасочват ТИР-овете на "Дунав мост-2" заради струпване

Поради струпване на тежкотоварни автомобили над 12 тона в района на "Дунав мост-2" Видин - Калафат,  те ще се пренасочват за изчакване на общински път 10010 (бившия Ферибот), след което ще бъдат пропускани от Гранична полиция към път I-1 /Е-79/ и "Дунав мост-2" - съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички граждани и транспортни фирми..

публикувано на 13.05.21 в 17:55

Обсъдиха Плана за интегрирано развитие на община Белоградчик

Обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на община Белоградчик за периода 2021 – 2027 г. се проведе в голямата зала на Младежкия дом, съобщават от местната администрация.  Поканени бяха представители на обществеността, на образователните институции, бизнеса, пенсионерите, институции на държавната администрация, здравеопазването...

публикувано на 13.05.21 в 16:27

Утвърдиха програмата на Ботеви дни 2021

Регионален поход от Козлодуй до Околчица, с участие на ученици и поклонници от областта, ще замести традиционния поход по стъпките на Ботевата чета, който тази година трябваше да се проведе за 75-и път, но заради пандемията от COVID-19 беше отложен. Предложението все пак да има подобна инициатива в "Ботеви дни" е направено от врачанския кмет Калин..

публикувано на 13.05.21 в 15:22
охлюви

В 27 пункта в Монтанско и Видинско изкупуват охлюви

На територията на РИОСВ - Монтана са регистрирани 27 пункта за изкупуване и търговия на градински и лозов охлюв. От тях 22 пункта са на територията на област Монтана и 5 пункта на територията на област Видин. Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено отглеждане вече стартира и ще продължи до 30 юни 2021 г...

публикувано на 13.05.21 в 14:47

Безплатни очни прегледи във Видин

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни ще се проведат във Видин, съобщават от общинска администрация. Те се организират в рамките на инициативата "Зрението е всичко! Прегледай се!". Националната скринингова кампания е на Българския лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България. Мобилният очен кабинет ще бъде във Видин на 28..

публикувано на 13.05.21 в 14:24

Асфалтират улици и междублокови пространства във Видин през юни

През юни започва асфалтирането в Община Видин , съобщават от местната управа.  Около 2 500 000 лв. са средствата , които ще се вложат в планираните ремонтни дейности по уличната инфраструктура.  "Общината, като публична обществена структура, трябва да спазва Закона за обществените поръчки, тоест трябва да минат всички необходими процедури. Ние сме..

публикувано на 13.05.21 в 14:18