Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добро представяне на състави от Мездра на фестивал в село Челопеч

Първо място в категория до 12 години завоюва  Детски танцов състав "Мездренче" с художествен ръководител Йоанна Аспарухова на Международния  фолклорен фестивал "Златен прах" в Челопеч.

С второ място в категорията  до 18 години бе отличен Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

Освен това Детският танцов състав "Мездренче" бе удостоен с честта да вземе участие в Гала концерта по повод закриването на фестивала  заедно с фолклорни колективи от Албания, Аржентина, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, Еквадор, Индия, Индонезия, Китай, Латвия, Остров Гуам, Сингапур, Турция, Украйна, Чили и други.

СнимкаЖенският народен хор при Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра с художествен ръководител маестро Юлиана Антимова също взе участие в IV фестивал "Златен прах" в село Челопеч в категория "Обработен фолклор -над 16 години" . В тази категория участват дуети, триа, групи и хорове /над 18 участници-по регламент/. Мездренският състав се представи с песните:"Засвирили са, Дойне" и "Мари како Тодоро" и както на всички конкурси беше най-малобройния, който пее тригласно. Въпреки това и факта, че много от участниците са учили народно пеене в музикални училища и музикалната академия, Женският народен хор се представи достойно и зае 9 място от 29 колектива. На голямо електронно табло се показваха резултатите по точки. За изпълнение оценката беше 152 точки, а за сценично поведение-24 /от 30възможни/ точки и за костюми-28 /от 30/ точки. На първо място се класира  Трио "Звън" от Севлиево, на второ - Дует на ученички от музикалното училище в София и на трето Женски народен хор от град Златица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жълт код за високи температури

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли. Сред тях са Видин, Монтана и Враца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево.  Следобед над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и..

публикувано на 29.07.24 в 07:50

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11