Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Алиса в страната на чудесата" през погледа на тийнейджърите

Снимка: Венцислав Величков

Театрално представление "Алиса в страната на чудесата" по Луис Карол, представиха ученици от  Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Младежка театрална студия - Видин. Спектакълът е част от програмата на шестия фестивал на изкуствата "Дунавски вълни" и е много щур, забавен и изцяло от импровизации върху самата книжка, каза директорът на общински драматичен театър Видин- Ирина Флорова.

"Ние го играхме миналия месец. Спектакълът имаше своята премиера в театъра. Самата книга е едно необятно море от въображение и лудост, и ми се искаше да видя дали може да се направи нещо по-различно от онова, което тогава бях направила. Искаше ми се да е свързано с тинейджърите, да не е адресирано към децата. Мисля, че успяхме. Имам огромного желание този спектакъл, който представяме за трети път, да продължи да се играе и да участваме във фестивали с него."

Мария Бойчева, в ролята на Алиса, сподели, че обича да е на сцената и за нея е удоволствие да участва с главна роля в представлението.

"Много се радвам, когато съм на сцената и усещам цялата енергия, която се предава на публиката. От малка се интересувам от театър, но тази година имах възможността да се развия по-професионално."


Михаела от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", влезе в ролята на сестрата на Алиса. Тя определя спектакъла като вълнуващ и се надява да бъде представен и на други сцени.

"Интересно е. Има доста обрати в сюжета. Подготвяме се от много време и всички вложихме много усилия. Получило ни се е добре според мен."


Програмата на фестивала "Дунавски вълни" продължава с Арт работилница за деца от 17:30 в Крайдунавския парк. От 20 часа Градският духов оркестър ще има концерт "Джаз на крепостта", а в 20,40 ч. започва спектакълът "Митът Пигмалион- Следите" на Фондация "Артист". Мястото е откритата сцена на крепостта "Баба Вида".

Вижте още

Снимката на 29 май 2020 година

С подобав аща почит и уважение белоградчишката общественост почете  170-годишнината от въстанието през 1850  г . В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода.  През месец април 2020 година общият брой на..

публикувано на 29.05.20 в 18:00

Раздадоха храни на нуждаещи се хора от община Мездра

100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община Мездра. Помощта е осигурена от фондация Адра България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров.  "Информация за уязвимата група хора ни бе подадена от социална служба към..

публикувано на 29.05.20 в 17:21

"Живейте цветно" - видеоклип с послание за Световния ден без тютюнев дим

"Живейте цветно, без тютюнев дим!". Призивът отправя екипът на Общински съвет по наркотичните вещества Видин в специален видеоклип, създаден по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Целта е повече хора да осъзнаят последствията от вредния навик и да се откажат от него, обясни Силвия Нелчева, социолог в организацията: "Клипчето направихме с..

публикувано на 29.05.20 в 17:17

Очаква ни горещо и сухо лято

Горещо лято, с по-малко валежи, очакват синоптиците. Прогнозата, направена от специалистите в Българската академия на науките е дългосрочна, поясни Леночка Ангелова - началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Лятото се очаква да бъде с екстремални максимални температури и с валежи, по-малки от месечните норми. Горещо..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд от прокуратурата в Лом

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Лом. Прокуратурата е  внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Н. (на 31 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление- опит за изнасилване.  Обвиняемият е осъждан два пъти за изнасилване и блудство, но е..

публикувано на 29.05.20 в 16:57

820 зрелостници в област Монтана на матура по български език и литература

Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 18 училища в региона. За първи път това ще стане в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса.  "Учебните заведения са готови да посрещнат зрелостниците, при спазването на всички мерки" , съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка..

публикувано на 29.05.20 в 16:47

16% e безработицата в област Видин, 152-ма постъпили на работа през последния месец

През месец Април 2020 г. общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6205, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" Видин. Безработните, регистрирани във Видин са 3 379, в ДБТ – Кула 692, а в ДБТ - Белоградчик са регистрирани 2134 безработни. През месеца равнището на безработица в област Видин е 16.40 % /за ДБТ - Видин е 11.77%,..

публикувано на 29.05.20 в 16:35