Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължават замервания на водата в монтански села

Снимка: Радио ВИДИН

По три замервания на водата, подавана в селата Кобиляк, Бели брег и Громшин прави на седмица ВиК Монтана. Това се наложи, след като в питейната вода бе установено завишено съдържание на арсен. Отклонението бе засечено от хигиенната инспекция в Монтана в края на април. Според кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев, хората са наясно с проблема и спазват указанията.

"В момента тече прокурорска проверка. Всеки ден се замерват нивата на арсен във водата. По този въпрос ще разговаряме след края на месеца."

Всеки ден водоснабдителното дружество доставя вода на населението с водоноски, каза управителят на дружеството инж. Валери Иванов.

"Водопреносната мрежа работи за поливане, за битови нужди, за водопой на животните. Спряна е само за питейни нужди и готвене. Водоноската обикаля по график селото и хората си знаят кога минава. Наливат си вода в съдове и имат за пиене."

Със случая са запознати специалисти от БАН и Басейнова дирекция "Плевен", допълни Иванов.

"Дойде и становището от Басейнова дирекция Плевен. Прави ми впечатление, че проблемът не е от сега, а от миналия век. Има цял мониторинт, цели проекти и разработки какво да се направи. Ще гледаме в срока, който ни е подаден- 31 юли, да направим среща с кмета на община Бойчиновци, областния управител, ако трябва и депутатите, и да видим какво може да се направи на база на тези становища."

Управителят на ВиК Монтана заяви, че докато не се направи нещо, ще си продължат по предписанието, въпреки разходите, защото здравето на хората е най-важно.
Вижте още

Задържаха за 72 часа шофьора причинил смъртта на четирима край Долна Вереница

Водача на товарния автомобил, предизвикал тежък пътен инцидент на Е 79 с четирима загинали в района на село Долна Вереница, е привлечен към наказателна отговорност, съобщават от прокуратурата. Той е задържан за срок до 72 часа в качеството на обвиняем от Окръжна прокуратура - Монтана. Инцидентът е станал вчера около 16 ч. В участък на пътя с..

публикувано на 16.05.21 в 16:11

Закриха депото за битови отпадъци в Ружинци

С официална церемония бе отбелязана успешната реализация на проект "Закриване и рекултивация на съществуващо депо за твърди битови отпадъци на територията на община Ружинци", каза кмета на общината Александър Александров.  "То е малко, около декар и седемстотин квадратни метра. Дълго време нямаше изпълнител поради ниския интерес и малката..

публикувано на 16.05.21 в 15:45

Професор от Мездра с престижна награда

Държавната агенция за закрила на детето връчи ежегодните си награди "Празник на доброто". Сред отличените 25-ма посланици на доброто за 2020 година е и световноизвестният неврохирург професор Христо Цеков. Той е роден в Мездра и през 1968 година завършва средно образование в родния си град. Въпреки световната известност професорът не прекъсва..

публикувано на 16.05.21 в 14:40

Изложба в памет на Иван Манойлов показват в Лом

Живописна изложба в памет на художника и учителя Иван Манойлов е подредена в Общинската художествена галерия "Поломие". В изложбата участват бивши негови възпитаници от различни поколения. Сред тях има изявени и утвърдени имена, които също са станали преподаватели, както и други поели в различни области, свързани с изобразителното изкуство. Експозицията..

публикувано на 16.05.21 в 13:35

Лесотехническата гимназия в Берковица изпрати випуск 2021

Лесотехническа професионална гимназия- Берковица изпрати випуск 2021. Преди дни това направи и Профилирана гимназия  "Д-р Иван Панов" , съобщи Десислава Младенова- младши експерт "Връзки с обществеността, информацията и рекламата" в община Берковица. "С пожелание за попътен вятър ПГ "Д-р Иван Панов" и Лесотехническа професионална гимназия-..

публикувано на 16.05.21 в 11:50

2664 са активните случаи на COVID-19 във Врачанско

Петима са новозаразените с коронавирус жители на Врачанска област, а по данни на регионалната здравна инспекция само един от тях - 77-годишен жител на оряховското село Селановци, е бил настанен в лечебно заведение в Плевен. Останалите с положителни проби за COVID-19: мъже на 32 и на 63 г от Враца, 32-годишна жителка на Козлодуй и нейн съгражданин..

публикувано на 16.05.21 в 11:30

Нова площадка ще правят в мездренска детска градина

С площадка за безопасност на движението по пътищата ще се сдобие мездренса детска градина. Амбициозният екип и директорът Диана Вутова от Детска градина "Мир'' в град Мездра не спират с нови и нови инициативи да работят за децата. Детската градина е с одобрен проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда'' на..

публикувано на 16.05.21 в 10:50