Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приготвят видински кебап в Юнашкия тиган

3
Снимка: Венцислав Величков

Юнашки тиган се приготвя на площад "Бдинци" за всички участници и гости на фестивала "Дунавски вълни" във Видин. Тиганът тежи 70 кг., широк е 1,50 м., висок 20 см. и храни между 500 и 2700 човека, каза за Радио ВИДИН Ангел Ангелов, председател на Управителния съвет на Националния тръст за съхранението на културно-историческото наследство в България.

"Това е най-големият тиган в България. Днес за първи път ще направим видински кебап, който създаваме като рецепта и подаряваме на Видин. Това е свинска плешка, червени и зелени чушки, лук, грах, царевица, масло и зеле. Това е типична храна, която се прави тук, в района, в различни вариации. Много често се слагат картофи и тиквички, но ние се въздържаме, защото се опитваме да сложим малко по-автентични продукти, за да бъде вкусно. Надяваме се хората, които дойдат довечера и опитат- да го оценят. Когато ходим на различни места и правим местна типична храна, за нас е много важно хората да кажат- "така го правеше баба ми". Точно това правим и тук. Ще запалим огън на дърва. Всичко е приготвено и сме готови да посрещнем предизвикателството видински кебап."

Началото на програмата от последния ден на фестивала "Дунавски вълни" е от 18:30 ч. на пл. "Бдинци".


Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юни 2020 година

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от  Бисер Борисов  и негови приятели. Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. Във..

публикувано на 03.06.20 в 18:10

Дъжд и градушки през юни, температурите- до 37 градуса

Максимални температури до 37 градуса се очакват през юни. Месецът ще бъде дъждовен, възможни са и градушки. Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 0 часа и 44 минути, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана. Юни е най-дъждовният месец от годината, а причина за това е нахлуването на влажни океански маси от Северозапад. След петък..

публикувано на 03.06.20 в 17:37
На Рашов дол

В местността "Рашов дол" почетоха паметта на загиналите Ботеви четници

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в местността "Рашов дол", за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в сражение с турски аскер,..

публикувано на 03.06.20 в 17:14

Общински съветници от Мездра в постоянните комисии към НСОРБ

Националното сдружение на общините в България започна обновяването на своите постоянни комисии.  Кандидатурите на петима общински съветници от Мездра са включени в различни комисии.  Доктор Ивайло Тодоров е включен в комисия по здравеопазване, инж. Георги Валентинов и Тихомир Илчев - земеделие, гори, селски и планински райони, Яна Нинова -..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

230 души получават членски карти за ГЕРБ-Видин

Очаква се 230 души официално да бъдат приети в структурата на ГЕРБ-Видин днес . Това каза председателят на общинската структура на партията, Емилиян Енчев : "Ще връчваме карти на новоприети членове на ПП ГЕРБ, като съобразявайки се с изискванията за спазване на хигиенните мерки, с 30 % запълняемост на залата. Ще се ограничим вероятно до..

публикувано на 03.06.20 в 16:18

НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Метално сърце за капачки вече и в парк "Рова" във Видин

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от Бисер Борисов и негови приятели: "С колеги и приятели направихме това сърце за всички граждани. Някои казват: вашето е трето,..

публикувано на 03.06.20 в 15:50