Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 юли 2017 година

Снимка: Община Видин

Изложба на тема "Моят град" беше открита в Библиопощата в Крайдунавския парк на Видин. 



Областният управител на Враца Малина Николова проведе работна среща с представители на общините от региона, на "Напоителни  Системи"- Клон Мизия, както и със собствениците на частни язовири и концесионери, относно техническото и експлоатационно състояние на общинските язовири в областта. След извършена проверка на 88 язовира на територията на цялата област, едва на 11 от тях не са констатирани забележки по техническото и конструктивното състояние на стената и съоръженията към нея. 28 са язовирите с разрушен преливник или бързоток. На 46 от съоръженията са констатирани нарушения по стената, като най-много - 13 са в община Борован. На базата на извършената проверка, комисията за обследване на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях е изготвила предписания с краен срок на изпълнение 30 септември 2017 г.



Областният управител на област Враца Малина Николова представи днес новия заместник областен управител Робертино Маринов, назначен със заповед на министър -председателя Бойко Борисов, съобщават от областната администрация. 



Общо 451 проверки в 423 предприятия е извършила видинската Дирекция "Инспекция по труда“ за първата половина на 2017 година.



Болница и фирма за преработка на птиче месо са най-големите длъжници към работниците в Монтана, съобщи Димитър Петров, директор на Инспекция по труда. 



С 59 е намалял броят на безработните в област Видин през месец юни в сравнение с май. Общият им брой е 6 476. Данните изнесе директорът на Бюрото по труда във Видин, Милчо Цоков.



Общинските съветници в Берковица обсъдиха Докладна, относно процедура пред Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ по заявление за одобряване на бизнес план за развитие на дейността на дружество "Водоснабдяване и канализация Берковица" ЕООД, като ВиК оператор за периода 2017 - 2021 г. и заявление за утвърждаване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги от общинското дружество.


Видинският районен съд наложи мярка "задържане под" стража на 40-годишния мъж от Видин, обвинен в блудствени действия с 12-годишната му дъщеря.


С постановление на Министерски съвет бяха разпределени допълнителни над 36 млн. лева по бюджетите на общините за ремонт на пътища. Пари получават и общините Оряхово, Хайредин и Борован. На Община Борован за ремонт и рехабилитация на улици са отпуснати допълнителни 300 000 лв. Община Хайредин получава още 200 000 лева, Община Оряхово- 1 млн. лева за неотложни ремонтни дейности на територията на Оряхово и Селановци.



През последната седмица в оперативния център на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин са регистрирани 56 произшествия на територията на областта, като е налице тенденцията за постоянното им нарастване, съобщават от службата. Дежурните екипи на дирекцията са взели участие в ликвидирането на 6 пожара с преки материални загуби и 31 пожара в отпадъци, площи със суха тревна растителност и лесонепригодни терени. Предвид синоптичните прогнози за високи температури и липсата на валежи през следващите дни, е необходимо да се предприемат сериозни превантивни мерки за недопускане на пожари при боравене с открит огън, особено в обезлюдените населени места, напомнят от регионалната дирекция.



Ремонт се извършва на основното училище в село Бързия, община Берковица. Кметът Атанас Алексов се надява след подобряване на материалната база родителите да запишат децата си да учат в него, вместо да пътуват до Берковица. В училищната сграда се сменят дограмите, подменен е и парният котел. В детската градина се сменят съоръженията за игра.


Пещерната фестивална импресия "Богове, великани, джуджета, валкюри" в неделя, 30 юли, беше последното представление в пещерата "Магура" за второто издание на летния фестивал "Опера на върховете" Белоградчишки скали 2017. 



Конкурс за фотография на тема „Моята Берковица“ обявява за трета година местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Инициативата е в изпълнение на годишната програма на комисията, а целта е да провокира и фокусира вниманието на подрастващите към красотата и уникалността на родния край. С фотографиите, класирали се на първите места ще бъде открита изложба, посветена на празника на града- 8 септември. Тогава ще се състои и награждаването на победителите. 



От утре започва Световната седмица на кърменето, чието мото тази година е "Да подкрепим кърменето заедно". "Стартираме една дългосрочна инициатива, в която се надявам да се включи и българският Северозапад", каза Жаклин Цочева, координатор на кампанията. Целта на инициативата, която ще продължи през следващите 2 години, е да се създаде обществена среда, насърчаваща кърменето на работни и обществени места, в семейството и общността. 



Видински ученици взеха участие в пилотна програма за финансова грамотност. Програмата цели да обучи младите хора как да управляват личните си финанси по най-добрия начин, така че да извлекат максималното от финансовите инструменти, които предлагат банковите институции. Изпълнението започна през февруари и достигна до 17 гимназисти от 9 до 11 клас от СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Програмата ще продължи и през следващата учебна 2017/2018 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30