Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квалифицирани ли са строителните работници днес

Снимка: Радио Видин
Отново е лято- време за отпуски и ваканции. Някои си почиват край морето, за други обаче лятото е свързано с ремонтни дейности на местата, в които живеем. Според социологическо проучване всеки пети българин това лято ще ремонтира дома си. Някои прибягват дори и до заем, за да извършат така необходимото освежаване на дома си. Срокът за ремонт на едно стандартно жилище, с площ от 70 кв.м. е около 25 дни, са изчислили още специалистите. От изключителна важност е обаче какви майстори ще извършат необходимите ни дейности. Квалифицирани ли са днес работниците, заети в строителството и къде се подготвят младите строители ?

Професионална техническа гимназия “Васил Левски” - гр. Видин е училище, обучаващо технически кадри с придобиване на първа, втора и трета степен на професионална квалификация в много направления сред които и "Строителство и геодезия". Тук се обучават младите строителни работници. За интересът към тази специалност и намират ли професионална реализация след завършването на училище младите строители Петър Пеков разговаря с Маруся Петрова, директор на техническата гимназия.

"Най-много ученици се обучават като строители- монтажници. Като задочна форма на обучение предлагаме и специалността "сухо строителство", която също се оказва доста търсена. Завършилите специалността намират успешна реализация, както в страната ни така и в чужбина", сподели Маруся Петрова.

Строителните фирми във Видин през годините принудително свиваха дейността си. Работещите в тях специалисти напускаха града и страната, а тези които работят тук не получават големи трудови възнаграждения. Потърсихме за коментар инж. Жоро Василев, един от строителните предприемачи във Видин.

"За съжаление нещата са отчайващи и много от строителните фирми свиха знамената си през годините. В моята фирма работят много добри специалисти, но и голяма част от тях вече напуснаха града и страната, поради ниското заплащане и липсата на строителни обекти"
, коментира Жоро Василев.

СнимкаПотърсихме за коментар и строителни работници. Борислав Иванов работи със свой колега от Монтана, като тяхната специалност е "Гипсокартон и гипсова шпакловка". Имат доста работа през летните месеци, но като цяло и при тях се усеща отлив на строителни обекти.

"Малко е по- трудно наистина не е както беше преди десетина години. Сега всеки е решил, че може да бъде строител и работи."

Попаднахме и на случайна обява в интернет за извършване на всякакви строителни услуги в Монтана. Никола Николов бе искрен и разказа за работата и за състоянието на този бизнес в региона.

"Проблемът с работниците е повсеместен. Навсякъде има недостиг на квалифицирани работници. Има млади хора, които се ориентират към строителната професия, но няма на кого да попаднат и да ги научи да работят съвестно. Както при всяка една професия колкото повече навлизаш в нея, толкова повече нови неща изникват и всичко е свързано със заплащане",
сподели Никола Николов.

Видинчани изказаха разнопосочни мнения за качеството на ремонтните услуги, които са ползвали от строителни фирми през годините. Според някои от тях занаят не се учи, а се краде.

"Трябва да познаваш майсторите и нещата се получават ... Имах майстори, които ми правеха едно малко коридорче 93 дни ... Скоро не съм правила ремонт и искрена се надявам да ми се налага защото българската приказка за майсторите, в която се казва: Внимавай да не ти влезе майстор в къщата е напълно валидна ... Основните неща се научават в училище, но не ти ли идва отвътре няма как да стане"
, споделиха видинчани.

Потърсихме за коментар и Дирекция за националиен строителен контрол, откъдето ни отговориха: "Конкретните изисквания и условия, на които следва да отговарят наетите за изпълнението на даден строеж строителни фирми, техническото оборудване с което разполагат, наетите технически персонал и работници са регламентирани в Закона за Камарата на строителите. Съгласно този Закон, строителите изпълняващи строежи или отделни видове строителни и монтажни работи, са задължени да се регистрират в Централния професионален регистър на строителя. Изпълнението на тези изисквания е условие за регистриране и вписване на извършващите строителство фирми в Централния професионален регистър на строителя по групи и категории строежи и/или строителни и монтажни работи. В Закона за устройство на територията (ЗУТ) има изисквания единствено за техническите ръководители, които строителят следва да назначи. При установени нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, в границите на своята компетентност по ЗУТ, органите на ДНСК образуват и провеждат административнонаказателни производства по реда на Закона за административните нарушения и наказания и на виновните лица се налагат предвидените в ЗУТ санкции."

 
Съветът на специалистите е предварително да проучим изпълнителя на ремонта и да сме наясно точно какво искаме като резултат. Ако решим да изпробваме собствените си умения, трябва да следим последователността на дейностите по ремонта, за да не се налага двойна работа. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45