Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 август 2017 година

Снимка: Община Враца

Св. Пантелеймон ще бъде небесният покровител на врачанската болница и лекарите в нея. Днес врачанският митрополит Григорий и свещеници от България и Света гора отслужиха молебен, след който в двора на МБАЛ "Христо Ботев" беше положен камък, който ще е основният фундамент на бъдещия параклис.

Жълт код за високи температури е в сила за 18 области в страната, сред които Видин, Монтана и Враца. Най- високата температура измерена днес в Северозападна България е във видинското Ново село - 34 градуса. Няма температурни рекорди, съобщи синоптикът от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Николай Ятански и уточни, че за петък се очакват по- високи температури в Северозапада - около 37 градуса.
Синоптиците предупреждават, че жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Хората трябва да следят прогнозата за времето и да не предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Данъчни патрули от инспектори от офис на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин започнаха активни контролни действия на търговските обекти в областта, съобщават от местния офис на приходната администрация.

17 нарушения са установени при извършване на проверки на кантарите на двата пазара във  Вършец , съобщават от полицията в Монтана.

Увеличава се броят на продължително безработните лица, регистрирани в Дирекция Бюро по труда Видин. Броят на хората с над 1 година поддържана регистрация е 1 752, или 53 % от всички безработни. Това оповести при отчета за дейността си за месец юни, директорът, Милчо Цоков.В същото време 196 безработни са постъпили на работа през юни. Съотношението между предлагането на работа за Дирекцият Бюро по труда Видин е - 9:1, т.е. за едно работно място през месеца са се конкурирали 9 безработни. За предходния месец май, съотношението е 7:1.

Продължава приемът на молби-декларации за получаване на целева помощ за отопление за сезон 2017-2018 в Дирекция Социално подпомагане Видин. Тази година той стартира на 17 юли и ще продължи до края на октомври. Помощите са за 3 вида отопление - с електроенергия, твърдо гориво и природен газ. Няма промяна в условията за отпускането на целевата помощ. Тя се отпуска за срок от 5 месеца - от 1 ноември до 31 март 2018 година.

Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната са се увеличили с над 50 процента през второто тримесечие на годината спрямо първите месеци на 2017-та. Това сочи националната статистика. Строителството на 8 жилищни сгради е започнато в Монтана, по 3 се строят във Видин и във Враца. 5 са издадените разрешителни за строеж на жилища в крайдунавския град. 10 са позволителните във Враца. Издадените разрешителни за строеж на друг тип сгради във Видин са отново 5, във Враца са 19.

От дома по-хубаво няма! В това е беден Иво Богданов от Монтана, който се завърна след 7 години в гръцки затвор. Той бе обвинен в убийство, което не бе доказано.

Екстремен водач на мотор опита здравината на ламарините на „Форд“, а зрелищната катастрофа стана малко след 14.30 часа на надлеза край КАТ във Враца.

Възрастен човек от Монтана е съобщил в полицията, че е станал жертва на телефонна измама .

Голям информационен екран е монтиран на входа на Общинска администрация - Берковица. Той ще информира гражданите и гостите на града под Ком за културни и развлекателни събития, обяви за продажби и наеми, съобщения, подадени, спечелени и реализирани проекти и други. Модерната комуникационна система е интересен акцент на градската среда и монтирането й цели повишаване на обществената осведоменост, посочват от общинската администрация в Берковица.

Крайдунавският парк във Видин трябва да се поддържа по-добре. Това казват жители на града в анкета на Радио ВИДИН. От Община Видин отказаха коментар по темата.

За извозване на отсечени дървета в местността Божурица край Видин, с ТИР-ове с румънска регистрация, сигнализира Николай Нетов. Възобновителна сеч се провежда на държавна горска територия, обясни директорът на горското стопанство във Видин, Радослав Николов:"Този терен е предвиден за естествено възобновяване. Чрез провеждането на сеч през няколко години, ще се осигури възможност гората да се възобнови естествено чрез семенни фиданки", посочи Николов.

До дни жътвата във Видинско ще приключи, информират от областна дирекция "Земеделие". От полето остава да се прибере само овесът- към момента са ожънати близо 50 % от площите. 546 кг е средният добив при пшеницата, ожънати са малко над 336 хиляди декара. Заради преовлажняване са пропаднали 268 декара в община Грамада.  
Средно по 328 кг третикале от декар са прибрали стопаните. На 100 процента е прибрана и рапицата. Тази година стопаните отчитат добър добив. Ожънати са 25 хиляди декара, от тях са прибрани средо по 308 килограма от декар, съобщават още от земеделската дирекция във Видин.

В рамките на един месец Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин провежда занятия за деца в три направления - рисуване, ЗD принтинг и българска шевица.

Млади хора ще кажат "не" насилието с концерт в Слънчевата градина в Монтана тази вечер.

Художници от страната и чужбина подредиха изложба в Белоградчик. В продължение на 10 дни 16 художници рисуваха сред Белоградчишките скали. В края на пленера те изложиха своите творби в Художествената галерия "Вълчо Вълчев” в Белоградчик.  "От 20. до 30. юли тази година в Белоградчик се проведе Втория международен симпозиум на акварела „Белоградчик 2017”. Участваха 16 художника от България, Индия, Иран, САЩ, Бахамите. Като заключение бе открита изложба  на пленеристите. Тук бяха представени по две творби на всеки един от авторите. На самото откриване на изложбата присъства и посланикът на САЩ в България Ерик Рубин и съпругата му Никол Симсън. Те останаха очаровани от представените творби”, разказа уредникът на галерията Елена Джунинска. Спонсорът Милен Бъзински връчи и сертификатите за участие в пленера на художниците. Изложбата може да бъде разгледана до 29. август.

С богата програма бе отбелязана 10-годишнината от възстановяването на НЧ "Светлина-2007" в село Крапец.

В Мизия отбелязват празника на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Прекратиха предсрочно за втори път пълномощията на кмета на село Крета

С решение от 29 август Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Крета Васил Дацов , съобщават от Общината.  Причината е, чев едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Дацов не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност и/или за освобождаването..

публикувано на 30.08.24 в 11:18

Полицейски кучета демонстрираха уменията си пред деца в Кула

Поредната инициатива на Детската академия за спорт и превенция се проведе на стадиона в Кула . Две полицейски кучета – Кай и Дарк о, и техните водачи Петьо Василев и Венцислав Игнатов от Областната дирекция на МВР-Видин гостуваха на децата в града. Малчуганите научиха как се обучават и отглеждат служебните полицейски кучета,..

публикувано на 30.08.24 в 10:58

Полицията иззе стока от магазин за облекло в Мездра

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР във Враца са провели специализирана полицейска операция на територията на община Мездра, свързана с престъпления против интелектуалната собственост, съобщават от полицията. В търговски обект в гр. Мездра (магазин за облекло), са установени артикули от..

публикувано на 30.08.24 в 09:44

Подменят уличното осветление в Мизия

Местната управа на Мизия подменя уличното осветление на града и останалите 5 села от общината. Това става по проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост с 648 153.50 лева. До края на март догодина трябва да бъде подменено уличното осветление в общинския център, както и в селата Войводово, Крушовица, Липница, Софрониево и Сараево...

публикувано на 30.08.24 в 07:45

Паднало дърво затрудни движението по пътя към Синаговци

Паднало дърво блокира за около час движението по пътя между село Синаговци и град Дунавци. Инцидентът е станал по време на бурята снощи в района на Професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци.  Десетки коли останаха блокирани, докато екипи на видинската пожарна служба и доброволци разчистваха падналата на пътното платно топола.  След..

публикувано на 30.08.24 в 07:00
Белоградчишки скали

Снимката на 29 август 2024 година

Северозападът  има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.  Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят фолклора и културата на..

публикувано на 29.08.24 в 18:05
Златко Живков, кмет на община Монтана

Осигурен е превоз за ученици от монтански квартал

И през тази година Община Монтана ще осигури ежедневен превоз на 241 ученици от кв. „Кошарник“ до шест приемни училища в града, съобщи кметът Златко Живков. Дейността е част от проект, финансиран по Националната  програма на Министерството на образованието и науката „Подпомагане на общините за образователна десегрегация“. Договорът е подписан с..

публикувано на 29.08.24 в 14:47