Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Чупрене настоява за комисия, заради необезвредените мини в Горни Лом

4
Снимка: Радио Видин

Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - "Миджур Манеджмънт Кънстракшън“ ЕООД. Намеренията му са да възобнови производството, като изгради цех за патрони. Инвестиционното предложение е обявено на сайта на Община Чупрене. Няма притеснения за бъдещото производство, но на територията на завода все още има останали от предишния собственик необезвредени противопехотни мини, каза кметът на общината Ваньо Костин.

Заради оставените мини и опасенията на хората от друг инцидент, управникът вече е подал сигнали до двама министри, до областния управител на Видин, както и до народни представители. Той настоява за експертно мнение, което да изясни до колко е рискова ситуацията в Горни Лом, заради останалите боеприпаси.

"Настоятелно молим за създаването на комисия от специалисти на компетентни по въпроса ведомства и представители на граждански организации, които да излязат с официално становище", посочва още в писмото си Ваньо Костин.

Повечето от жителите на Горни Лом, където заводът ще заработи наново, нямат информация какво точно се случва там. Но пък имат съмнения дали новият собственик ще наеме на работа хора от селото. От малкото интересуващи се какво ще стане в Горни Лом е Димитър Димитров, баща на загиналия при взрива през октомври 2014 година Михаил. С помощта на неправителствени организации той е провел свое разследване. За събирането на информация му е помагал Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская“. От асоциацията също имат притеснение за останалите боеприпаси в завода, за което също са сигнализирали, каза Димитър Димитров. Когато разбрали за намеренията на новия инвеститор, той  и хората, които му помагат, извършили своя проверка.

Три години след трагичния инцидент в Горни Лом заседанията по делото за взрива продължават, обвинените са четирима, сред които е и собственикът на завода. За показания са призовани над 250 свидетели и експерти. В административния съд пък бяха заведени граждански искове от роднини на загиналите, заради причинените им неимуществени вреди.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00