Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Черкаски посреща 200 самодейци

Фолклорен фестивал ще се проведе днес, 19 август, в монтанското село Черкаски. Очаква се да пристигнат около 200 самодейци, които ще вземат участие във форума. Началото ще бъде в 10 часа, каза кметът на Черкаски Валери Трендафилов:


"За шеста поредна година правим този фестивал, като събираме групи от различни региони на страната, които представят своя фолклор. Ще се представят групи от Белоградчик, Монтана, Слатина, Петричкия регион... След като свърши надпяването и надиграването ще направим едно общо увеселение."
Вижте още

Изложба на кенари в Долна Кремена

Изложба с около 15 вида кенар подредиха във фоайето на народно читалище "Просвета 1897-Долна Кремена" . Инициативата е на  библиотекаря в читалището Милка Милева и е под наслов "Изработено с любов и послание". Кенарите са върху ф ино тъкано платно за ризи, кърпи, чаршафи, възглавници.  "Сръчните ръце на българката умеят да даряват уют и..

публикувано на 04.08.20 в 13:33

Санирането в Белоградчик продължава

15 многофамилни сгради в град Белоградчик ще бъдат санирани по Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020, съобщиха от пресслужбата на общината. Общият размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 4 186 107,87 лева .  При санирането е предвидена подмяна на стара дограма с нова - PVC, полагане на топлоизолация по фасади,..

публикувано на 04.08.20 в 13:16

Нови директори в седем училища във Видинско

Седем училища в област Видин имат нови директори след проведени конкурси.  Те бяха обявени от Министерството на образованието и науката (МОН), заради факта, че много от директорите в страната бяха в пенсионна възраст или временно изпълняващи длъжността, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова : "За..

публикувано на 04.08.20 в 12:18

Продължава пръскането срещу комари във Видин

Пръскане срещу комари бе извършено късно снощи във видинските жилищните комплекси "Георги Бенковски", "Възраждане", "Бонония", "Панония", "Гео Милев", "Вида", както и кварталите "Кале", "Акджамия", парковете Крайдунавски, "Владикина бахча" и "Рова". Това е първото третиране на фирмата изпълнител по график за месец август, като следващите две..

публикувано на 04.08.20 в 11:36

Кола удари фатално пешеходец край Видин

56- годишен жител на село Новоселци е починал, след като го е блъснала кола на околовръстния път на Видин. Трагедията е станала  късно снощи , на разклона за село Рупци , информираха от пресслужбата на полицията.  Мъжът се прибирал към Новоселци от Видин, т ой пресичал пътното платно,  бутайки колелото си, когато лек автомобил, управляван от..

публикувано на 04.08.20 в 10:05

Премахват принудително 50 тона тонер касети във Враца

Премахват принудително тонер касетите от Враца, а ръководството на екоинспекцията стартира процедурата, съобщи директорът на институцията инж. Николай Йорданов. До крайната мярка се стигна, след като фирма "Рецикла“ не изпълни задължението си да отстрани 50 тона суровина от площадка в града, където ги стовари в края на миналата година...

публикувано на 04.08.20 в 09:44

Хилядолетна история пази мездренското село Моравица

В центъра на Моравица личат зидовете на антична сграда, която все още не е проучена. Южно и западно от селото има некропол от десет надгробни тракийски могили. Намерени са колективни находки от сребърни римски републикански динари от първи век пр.н.е. През 28 г. пр.н.е. през котловината преминава наказателният отряд на римлянина Крас, където е имал..

публикувано на 04.08.20 в 08:58